Verden

Hundrevis fulgte palestinsk fotograf til graven. Norske journalister fordømmer drapet.

Flere hundre deltok lørdag i gravferden til den palestinske fotografen som ble skutt av israelske soldater fredag. 30-åringen døde natt til lørdag av skadene.

Foto: Yasser Murtaja, på dette tidspunktet fortsatt i live, evakueres vekk fra demonstrasjonen. Livet hans sto ikke til å redde.

  • og NTB

Yasser Murtaja arbeidet som TV-fotograf og ble livstruende såret da israelske soldater skjøt med skarpt mot demonstranter nær grensen.

Den 30 år gamle småbarnsfaren var en av grunnleggerne av Ain Media, et produksjonsselskap som også tar oppdrag for utenlandske medier som BBC og Al Jazeera på Gazastripen.

Murtaja befant seg over 100 meter fra grensegjerdet til Israel da han ble skutt. Han bar et kamera og var iført en skuddsikker vest som var tydelig merket PRESS.

Kulen traff ham i armhulen på et sted som var ubeskyttet av den skuddsikre vesten, ifølge helsemyndighetene på Gazastripen.

Les også

LES OGSÅ: Unge norske soldater skulle stå vakt for freden. De ble kastet inn i en heksegryte i Midtøsten.

Fulgt til graven

Hundrevis av mennesker fulgte ham lørdag til graven, blant dem Hamas-lederen Ismail Haniyeh, som ble valgt til palestinsk statsminister etter at Hamas vant valget i de palestinske områdene i 2006.

Venner av Murtaja forteller at han hadde bodd hele sitt liv på Gazastripen, og at han drømte om å se verden. Nylig fikk han et stipend fra Al Jazeera for å delta på et kurs i Doha, men han fikk aldri utreisetillatelse.

– Vi vet ikke hvilke politiske holdninger han hadde, bare at han var lidenskapelig opptatt av jobben sin og at han ønsket å reise og lære, forteller venninnen Hana Awad.

Les også

BAKGRUNN: Ni palestinere drept og over 1000 såret av israelske soldater på Gaza

Fordømmer drapet

Norsk Journalistlag (NJ) organiserer de aller fleste norske journalister. Fagoorganisasjonen som har et utstrakt prosjektsamarbeid med det palestinske journalistforbundet PJS, fordømmer drapet på Murtaja på det sterkeste.

– Vi fordømmer drapet på Yaser Murtaja på det sterkeste. Det må nå reises et klart og tydelig krav fra internasjonale organisasjoner, inkludert FN, om at drapet på journalist Murtaja må etterforskes, og de som sto bak – enten det er Israels hær som gir ordre om å skyte, eller soldatene som skjøt – må straffes, sier Eva Stabell, som leder NJs internasjonale arbeid, i en uttalelse.

Iblant vet fotografer at de har noe helt spesielt, i et tusendels sekund, foran kameraobjektivet. Det var et slikt øyeblikk for fotograf Mohammed Salem da han tok dette bildet, skriver nyhetsbyrået Reuters i teksten som fulge med fotografiet. Det er tatt i samme demonstrasjon hvor fotografen Yasser Murtaja ble drept. Foto: Mohammed Salem, Reuters

Flere andre palestinske journalister skal være såret etter fredagens protester på Gaza, og NJ betegner det som sterkt kritikkverdig at israelske soldater skyter med skarp ammunisjon mot journalister som dekker protestaksjoner.

– Ikke minst når journalisten er tydelig merket med pressevest, nettopp for å gjøre oppmerksom på at han er på jobb og ifølge internasjonal rett har lov til å være der han er, sier Stabell.

Les også

LES OGSÅ: Høyre reagerer på Quisling-uttalelse fra Israels ambassadør

Svart røyk

Den israelske hæren hevder at soldatene bare skyter mot dem som leder an i angrep mot grensegjerdet.

Israel har opprettet en flere hundre meter bred såkalt sikkerhetssone på palestinsk side av grensegjerdet, og alle som tar seg inn i denne sonen, risikerer å bli skutt.

For å unngå de israelske kulene setter demonstrantene fyr på bildekk for å dekke området med svart røyk. De kaster også stein mot grensegjerdet, men ingen israelske soldater er kommet til skade under demonstrasjonene.

Les også

LES OGSÅ: Andelen kristne i Det hellige land stuper – de kristne rømmer Midtøsten

Livstruende

Minst ni personer ble skutt og drept og 1.070 fikk behandling for skader, 293 etter å ha blitt truffet av israelske kuler fredag, opplyser helsedepartementet i Gaza by.

Tilstanden til 24 av de sårede ble lørdag betegnet som livstruende.

Minst 31 ubevæpnede palestinere, blant dem flere barn, er skutt og drept på samme vis av israelske soldater på Gazastripen siden forrige fredag.

FN og EU har krevd uavhengig gransking, mens Israels statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Avigdor Lieberman berømmer soldatene.

– Alle våre soldater fortjener etter min mening medalje, sa Lieberman i forrige uke.

Les mer om

  1. Israel/Palestina
  2. Gaza