Sverige kan bli møteplass for Trump og Kim

Det er foreløpig uklart hvor det varslede møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un skal finne sted. Sverige blir nevnt som ett mulig alternativ.

Nordkoreanske medier har ennå ikke omtalt det forestående møtet mellom landets leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump. Hvor møtet skal finne sted, er fortsatt høst uklart. Foto: AP / NTB scanpix

Møtet mellom den amerikanske presidenten og Nord-Koreas leder skal etter planen finne sted innen utgangen av mai, men mye er fortsatt uklart.

Nordkoreanske medier har ikke omtalt det forestående møtet med ett eneste ord, og det spekuleres nå i hvor de to lederne skal møtes.

Ingen forventer at Trump skal reise til Nord-Korea, og Kim Jong-un kommer heller neppe til å sette sine bein på amerikansk jord. Sverige eller Sveits er mulige alternativer, skriver Washington Post.

Begge land har ifølge avisen tilbudt seg å være vertskap for toppmøtet, og det samme har Mongolia.

Fristende alternativ

Det store spørsmålet er imidlertid om Kim overhodet vil forlate Nord-Korea, noe han ikke har gjort siden han overtok da faren Kim Jong-il døde i 2011

Dersom den nordkoreanske lederen først tar sjansen på en utenlandsreise, kan Sverige framstå som det mest fristende alternativet, mener Washington Post.

Avisen viser til at Sverige i flere tiår har spilt en sentral rolle i vestens diplomati overfor det lukkede regimet i Nord-Korea, blant annet ved å utføre konsulære tjenester i Pyongyang for USA og flere andre land.

Utenriksministerbesøk

Sverige har også bistått USA i forhandlinger som har ledet til løslatelse av amerikanere i nordkoreansk fangenskap.

Dagens Nyheter meldte fredag at Nord-Koreas utenriksminister Ri Su-Yong om kort tid besøker Sverige for samtaler med utenriksminister Margot Wallström.

Nord-Korea var også tema da statsminister Stefan Löfven tidligere i uka besøkte president Donald Trump i Det hvite hus.

Ingen arvtaker

Michael Madden, som står bak nettstedet North Korea Leadership Watch , har liten tro på at Kim kommer til å forlate Nord-Korea.

Kims far Kim Jong-il deltok rett nok på møter i utlandet, men det var vel vitende om at Kim Jong-un og andre familiemedlemmer han stolte på ville holde fortet i Pyongyang.

Kim Jong-un har ikke utpekt noen arvtaker, selv om han for ett år siden forfremmet lillesøsteren Kim Yo-jong til en høyere stilling i kommunistpartiet og også sendte henne til vinter-OL i Sør-Korea.