Verden

Macron knuste de etablerte partiene i Frankrike. Erna Solberg tror ikke det samme kan skje i Norge.

PARIS (Aftenposten): Det politiske landskapet i Frankrike ligger fortsatt i ruiner etter Macrons valgseier i fjor.

Emmanuel Macron knuste det etablerte politiske systemet i Frankrike. Tirsdag tok han imot Erna Solberg i Paris.
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Emmanuel Macron kom fra intet og knuste alle de etablerte partiene i Frankrike under presidentvalget i fjor.

– Jeg følger fransk politikk tett og må si at det han har fått til frem til nå, er imponerende. Jeg la først merke til Macron da han gikk ut av regjeringen til Hollande i protest, sier statsminister Erna Solberg.

Sosialistpartiet ble nærmest utryddet og er i stor pengetrøbbel, mens de konservative opplever splittelse og intern stridighet over veien videre.

Også ytre høyres Marine Le Pen sliter etter at partiets nestleder brøt ut og startet sitt eget parti.

 • Hun var en fanebærer for Europas ytre høyre. Nå er Marine Le Pen i trøbbel.

– Mye sterkere kontakt med grasrota

Til tross for at Macron kom til makten ved å angripe etablerte partier og med et program der han lovet å røske opp i gamle strukturer, mener Solberg at Macron er uttrykk for en «motpopulisme». Tirsdag møtte hun ham i Paris.

– Macrons seier var nok et svar på etterdønningene etter brexit og valget av Trump, sier hun.

– Du er selv leder for et etablert politisk parti. Er du skremt av måten Macron gjorde kort prosess med de etablerte partiene på?

– Nei, det er jeg ikke redd for det i det hele tatt. De norske partiene har mye sterkere kontakt med grasrota. Ungdomsorganisasjonene våre gjør at nye strømninger tas mye raskere opp.

Solberg viser til at norsk politikk preges av en høy grad av tillit.

– I Norge har jeg mer tro på at utfordringen kan komme fra dem som er på ytterkantene, fra dem som er på konspirasjonsnivå. Den kretsen er ikke stor, men har alltid et potensial for å påvirke enkeltsaker, sier Solberg.

«Enormt energisk»

Etter at Macron kom til makten han satt i gang med en rekke gjennomgripende reformer av fransk økonomi og samfunnsliv.

– Macron har vist seg enormt energisk på omstilling og endring og han har et solid flertall i parlamentet. Han kan få til alt han vil, hvis han tør, sier Solberg.

I Paris besøkte hun blant annet Station F, Europas største inkubator for oppstartsselskaper. Hun mener norske bedrifter bør kjenne sin besøkelsestid.

– Det vil være dumt å avskrive Frankrike som de store, delvis statseide selskapenes land. Under Macron er det et gryende entreprenørskap og mange nye kreative ideer, sier Solberg.

– Beviser at reform er mulig

Fransk økonomi har for alvor fått opp farten det siste året etter mange svake år. Bruttonasjonalproduktet vokste med 2,0 prosent i 2017, sammenlignet med 1,1 prosent i 2016, viser ferske tall fra landets statistiske sentralbyrå INSEE.

Den franske arbeidsministeren Muriel Penicaud (til venstre) er ansvarlig for å gjennomføre mange av Macrons viktigste reformer. Her er hun sammen med statsminister Erna Solberg på oppstartshuben Station F i Paris.

– Vi har bevist at vi sammen er i stand til å transformere Frankrike. Det var et sentralt krav i valget at vi skulle bevege oss fremover og endre oss, sier Frankrikes arbeidsminister Muriel Penicaud til Aftenposten i Paris.

Penicaud var ansvarlig for å få igjennom den kontroversielle arbeidslivsreformen i høst. Nå er det nye reformer på trappene.

– Frykter du at det til slutt vil bryte ut store og lammende gateprotester, slik vi har sett før?

– Det er mange stereotyper om Frankrike. Dette var situasjonen for ti år siden, men nå er mengden protester i privat sektor lav.

Det avgjørende for Macrons regjering kan bli utviklingen i arbeidsledigheten. Det siste året har den falt fra 9,9 prosent til 9,2 prosent, men den ligger fortsatt langt over snittet i land som Tyskland og Storbritannia.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

 1. Erna Solberg
 2. Emmanuel Macron
 3. EU
 4. Presidentvalget i Frankrike
 5. Frankrike
 6. Marine Le Pen
 7. Brexit