Verden

Kulden rammer innbyggere i Øst-Ukraina: – Nå er vi tilbake i en nødssituasjon

Gradestokken kryper ned mot 20 minus. Mange i konfliktherjede Øst-Ukraina må ha nødhjelp for å klare seg i kulden.

Mange hjem i den ukrainske byen Avdijivka fikk skader da kampene blusset opp igjen mellom den ukrainske hæren og pro-russiske separatister. Foto: GLEB GARANICH / Reuters

 • Caroline Enge
 • NTB

Norges Røde Kors sier at situasjonen er dramatisk forverret den siste tiden, og de frykter følgene for hundretusener av mennesker.

Hjelpeorganiasjonen deler nå ut tepper, lommelykter, madrasser og presenninger.

Også Flyktninghjelpens folk på stedet er bekymret for utviklingen.

– Nå er vi tilbake i en nødssituasjon. Det var ganske uventet etter måneder med stabile forhold for sivilbefolkningen, sier Tatiana Stepykina, som er kommunikasjonsrådgiver ved Flyktninghjelpen i Ukraina.

Foto: GLEB GARANICH / X00550

Flere sivile er drept, og mange hjem er ødelagt etter at kampene mellom ukrainske regjeringsstyrker og russisk-støttede separatister blusset opp i forrige uke.

Strømlinjer ble også ødelagt i kampene, noe som gjorde at tusenvis av øst-ukrainere ble strømløse. Bistandsorganisasjonene har jobbet på spreng med å få tilbake vannforsyning og varme til befolkningen i Donbass-regionen. Røde Kors sier de er dypt bekymret for de flere hundre tusen sivile som bor på begge sider av frontlinjen.

– Konflikten ødelegger folks liv. Dette er tettbebygde områder, og når viktig infrastruktur blir ødelagt og det er så kaldt ute, kan det få ekstreme konsekvenser, sier Tørris Jæger som er utenlandssjef i Norges Røde Kors.

 • Les også: Først delte soldatene sine bilder med venner og familie på sosiale medier. Så kom dødsmeldingene.

Ved er viktig for å holde varmen i kulde ned mot tjue minusgrader for sivilbefolkningen i Ukraina. Foto: GLEB GARANICH / X00550

Ukrainere henter kull til å fyre med i kulda. Foto: NRC / Flyktninghjelpen

Millioner på flukt

Tatiana Stepykina i Flyktninghjelpen sier innbyggerne i landsbyene i området Luhansk hvor Flyktninghjelpen har kontor, har mottatt varme tepper, klær, ved og brensel for å holde varmen gjennom den tredje vinteren med konflikt.

– I går kveld var det rundt 18 minusgrader, forteller Stepykina, som sier mange av dem som fortsatt bor i det konfliktrammede grenseområdet har lært seg å leve med usikkerheten.

2,8 av de 7 millioner innbyggerne i Donbass-regionen Øst i Ukraina har flyktet ut av landet eller er internt fordrevet, ifølge Røde Kors.

Den langvarige konflikten har gjort det ekstra vanskelig for dem som fortsatt er igjen.

– Det er stort sett eldre mennesker som ikke har muligheten til å reise som fortsatt er her. Vi prøver å hjelpe dem med det mest nødvendige. Men det er klart at folk her er svært sårbare. Å dekke grunnleggende behov for rent vann, varme og elektrisitet er avgjørende, sier Stepykina.

Les også

USA fordømmer Russlands aggressive handlinger i Ukraina

Røde Kors er en av organisasjonene som har tilgang til områder på begge sider av konflikten. Foto: GLEB GARANICH / X00550

Tamara (76) som bor 10 km fra frontlinjen, henter mat til hønene sine. Foto: NRC / Flyktninghjelpen

Hjelpeorganisasjoner bidrar med mat og forsyninger. Foto: GLEB GARANICH / X00550

- Partene må beskytte de sivile

– Varigheten på situasjonen gjør det ekstra alvorlig, folk er blitt satt ekstremt på prøve over lang tid, sier Tørris Jæger i Røde Kors.

Tirsdag sendte OSSEs spesialutsending i Ukraina ut en pressemelding om at kampene i Avdijivka nå har avtatt og at våpenhvilen har gjort det mulig for hjelpeorganisasjoner å få strømmen tilbake til mange innbyggere. De oppfordret alle sider i konflikten til å overholde sine forpliktelser om å beskytte sivilbefolkningen og ikke hindre nødhjelpen.

Vinduet på nok et skadet hus tettes igjen etter de seneste angrepene i Øst-Ukraina. Foto: GLEB GARANICH / X00550

Innbyggere ved Avdijivka frakter sekker med kull til brensel. Foto: GLEB GARANICH / X00550

Ber om nye fredssamtaler

Samtidig som situasjonen er alvorlig for de sivile, tar europeiske ledere til ordet for at det må gjøres nye forsøk på å løse konflikten.

I en telefonsamtale tirsdag diskuterte Russlands statsminister Vladimir Putin og Tysklands forbundskansler Angela Merkel situasjonen, og begge var enige om behovet for våpenhvile, skriver Reuters.

Merkel ba Putin om å bruke sine innflytelse over separatistene i Øst-Ukraina til å få slutt på volden.

– Den tyske forbundskansleren og den russiske presidenten var enige om at nye forsøk må gjøres for å sikre våpenhvile og ba utenriksministrene og deres rådgivere om å holde tett kontakt, sa Merkels talsmann Steffen Seibert, ifølge Reuters.

De ukrainske og prorussiske styrkene gir hverandre skylden for at konflikten har blusset opp igjen.

Putin nekter fortsatt for at russiske myndigheter er involvert i konflikten. USAs president Donald Trump har signalisert at han ønsker et tettere forhold til Russland, og vil ikke uttale seg bastant om Putin er involvert eller ikke, skriver The New York Times.

EU opprettholder sanksjonene som ble innført etter at Russland annekterte Krim-halvøya, og Trump-administrasjonen har uttalt at de også vil gjøre det samme, skriver The Guardian.

 1. Les også

  «Død over russerne», synger ukrainske barn på sommerleir

 2. Les også

  Ministrene i Ukraina tjener offisielt rundt 5000 kr. i måneden. Nå lurer folk på hvordan de har fått tak i 50 millioner i kontanter.

Les mer om

 1. Ukraina-konflikten
 2. Ukraina
 3. Røde Kors
 4. Konflikt
 5. Flyktninger
 6. Infrastruktur

Ukraina-konflikten

 1. VERDEN
  Publisert:

  Ukraina og separatister utveksler fanger

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  På denne sommerleiren får barna våpentrening og er villige til å dø for landet sitt

 3. VERDEN
  Publisert:

  Kraftig oppblussing i konflikten i Øst-Ukraina - flere drept i kamper i natt

 4. VERDEN
  Publisert:

  Flere drepte på begge sider av frontlinjen i Øst-Ukraina

 5. VERDEN
  Publisert:

  Putin bidro til å samle et splittet Ukraina. For det betaler Artjom (2) en grusom pris.