Verden

Fem politifolk skutt og drept under demonstrasjon i Dallas

Ifølge politiet har en mistenkt sagt han ville drepe hvite, og spesielt hvite politifolk. Han ble drept da politiet sendte en bomberobot inn i bygget hvor han forskanset seg.

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Flere hundre mennesker demonstrerte torsdag kveld i Dallas i delstaten Texas etter at to svarte menn er blitt skutt og drept av amerikansk politiet den siste uken.

Under det som begynte som en fredelig demonstrasjon, brøt folkemengden plutselig ut i panikk da noen løsnet skudd i området der demonstrasjonen ble holdt.

Skuddene var rettet mot politifolk. 12 politifolk og to sivile ble truffet av kulene.

 • Fem av politifolkene ble drept.
 • En mistenkt ble drept av eksplosiver under en konfrontasjon med politiet. Tre mistenkte er pågrepet.
 • Syv politifolk og to sivile er såret.
 • Den drepte gjerningsmannen sa han ønsket å drepe hvite, og spesielt hvite politifolk.
 • Det har tidligere vært meldinger om to snikskyttere, men den drepte gjerningsmannen hevdet at han var alene. Det er likevel ikke kjent om det har vært flere gjerningspersoner.
 • Den drepte gjerningsmannen hevder å ikke være tilsluttet noen gruppe.

Ønsket å drepe hvite

Skytingen utløste en storstilt jakt på gjerningspersonene.

Én av dem var i skuddveksling med politiet og forskanset seg i et parkeringshus. Der forsøkte politiet å forhandle i flere timer, uten at det hjalp.

– Vi så ingen annen utvei enn å plassere eksplosiver på en bomberobot, og sørge for at den gikk av der han var. Bomben drepte ham, sier politimester Brown i Dallas.

Dette skal angivelig være første gang noen sinne at en slik bomberobot er blitt brukt utenfor militæret.

Under forhandlingene kom det ifølge Brown frem at mannen var opprørt over politiets skyting mot svarte de siste dagene.

– Han sa at han ønsket å drepe hvite, og spesielt hvite politifolk, sa Brown.

En av de døde politifolkene var uansett svart.

Den drepte gjerningsmannen sa at det er bomber overalt i både parkeringshuset og i sentrum, opplyste Brown på en pressekonferanse noen timer tidligere.

Politiets bombegruppe fant imidlertid ingen eksplosiver i sine søk i området, opplyste politiet til Reuters.

TV-bilder viser at minst én person i politiuniform ligger urørlig på bakken:

Nygift blant de døde

Blant de drepte er den 43-årige politibetjenten Brent Thomson, opplyser arbeidsgiveren hans.

Han hadde jobbet for politistyrken til Dallas Area Rapid Transit (DART), transportselskapet i området, siden 2009. Fire av de skadede er en del av denne politistyrken. De er utenfor livsfare, opplyser DART på Twitter.

Thompsons sjef sier til CNN at den avdøde politimannen giftet seg med en annen politibetjent for bare to uker siden.

Til NBC sier sjefen James Spiller at han vil bli dypt savnet, og at de vil ta seg av familien.

Brent Thomson (43) hadde jobbet for transportpolitiet i Dallas siden 2009.

De fire andre politifolkene som ble drept, jobbet i det lokale politiet i Dallas. Blant dem var en ung politimann og tidligere soldat som familien har identifisert som Patrick Zamarripa.

Før det fjerde og femte dødsfallet ble kjent, ble det opplyst at tre av de sårede var kritisk skadet.

Donald Trump og Hillary Clinton tvitret fredag morgen amerikansk tid sine kondolanser til familiene som er rammet av skytingen:

Flere ble pågrepet

I tillegg til den drepte mistenkte som forskanset seg i et parkeringshus, er tre personer i varetek etter jakten på gjerningspersonene.

To personer ble pågrepet etter at en politibetjent så en mann kaste en kamuflasjebag i en Mercedes nær åstedet. Bilen kjørte fra stedet, men ble stanset av politiet kort tid etter.

Begge de to i bilen ble avhørt av politiet, men de ble så sluppet fri, melder en lokal TV-stasjon. Det er imidlertid ikke bekreftet, og de to var blant dem politimesteren nevnte var pågrepet.

I tillegg ble en kvinnelig mistenkt pågrepet nær åstedet.

Politiet delte tidligere ut et bilde av en mann i en kamuflasjefarget T-skjorte og en rifle hengende i en reim på kroppen. Han meldte seg, men ble satt fri av politiet etter å ha sittet 30 minutter i avhør.

Dallas-politimester David Brown.

Ukjent antall gjerningspersoner

I videoer som er delt i sosiale medier, kan man høre at minst 20 skudd ble avfyrt.

– Minst to snikskyttere begynte å skyte på våre politifolk fra høye stillinger da demonstrasjonen ble avsluttet. Elleve politifolk ble skutt. Noen ble skutt i ryggen, sa politimester David Brown i Dallas under politiets første pressekonferanse.

Han beskrev det som et «bakholdsangrep».

– Vi tror de to mistenkte plasserte seg slik at de kunne omringe politifolkene. De var i to ulike parkeringshus og planla å drepe så mange politifolk som mulig, sa Brown.

En video tatt av et vitne viser også en person som skyter en politibetjent på kloss hold, nede på bakken.

I Dallas-politiets siste pressekonferanse kom det frem at den drepte gjerningsmannen hevdet å ikke være del av en gruppe, men at han opererte på egenhånd.

Brown sier politiet ennå ikke vet om de har identifisert alle som var involvert i skytingen, og hadde følgende beskjed til andre som kan være skyldige:

– Vi skal finne dere, og sørge for at de skyldige blir straffet.

Som følge av hendelsen er det innført flyforbud over byen og store deler av sentrum er sperret av.

Den i utgangspunktet fredelige demonstrasjonen var i ferd med å avsluttes da to personer i to parkeringshus åpnet ild mot politiet.

Midt i sentrum

Skyteepisoden skjedde rundt 20.45 på kvelden midt i sentrum, like ved byens tinghus og kun noen få kvartaler fra stedet der president John F. Kennedy ble drept i november 1963.

En politimann fra transportpolitiet i Dallas fotografert ved akuttmottaket på Baylor universitetssykehus. En av de drepte politifolkene jobbet for politistyrken til Dallas Area Rapid Transit (DART). Resten jobbet for det ordinære politiet i byen.
Politiet har pågrepet flere personer, men er ikke sikre på at de har kontroll på alle gjerningspersonene.

Kaotisk

Skytingen preget torsdag kveld og natt til fredag sentrum av storbyen. I området hendelsen skjedde, er det mange hoteller, restauranter, kontorbygninger og noen leiligheter.

Ifølge nyhetsbyrået AP søkte mange politifolk dekning bak biler utenfor et parkeringshus da skuddene falt. Betjenter med hevede våpen løp rundt i området og inn i parkeringshuset under jakten på gjerningspersonene.

TV-bilder fra stedet viste etter hendelsen at flere helikoptre hang over byen, og at politifolk med rifler står vakt rundt i gatene. Politioppbudet er stort, og politiets spesialstyrker ble kalt inn.

Det lokale politiet får også bistand fra de føderale politistyrkene FBI og ATF.

Saken fortsetter under bildene

To svarte menn drept av politiet denne uken

Demonstrasjoner mot politivold ble holdt i flere byer over hele USA torsdag kveld. Tusenvis av mennesker tok til gatene for å protestere mot at to svarte menn på kort tid er blitt drept av politiet, tilsynelatende uten grunn.

Onsdag ble Philando Castile (32) skutt og drept utenfor Falcon Heights i Minnesota etter at politiet stanset ham fordi han hadde et ødelagt bremselys på bilen.

Castile ble skutt da han skulle hente fram lommeboken sin for å vise politiet førerkortet sitt, ifølge kjæresten Diamond Reynolds.

Dagen før ble Alton Sterling (37) skutt på kloss hold av politiet i Baton Rouge, Louisiana, etter at politibetjentene hadde lagt ham i bakken.

Blant de dødeligste angrepene mot politiet i USA

Med fem drepte politimenn listes dette angrepet som en av
de dødeligste hendelsene for amerikansk politi i løpet av de siste hundre årene, ifølge NBC News.

De lister opp sju andre hendelser som de siste hundre årene har
kostet like mange eller flere politifolk livet.

Det dødeligste er terrorangrepet 11. september, og dette angrepet er også det dødeligste angrepet mot politiet i USA etter terrorangrepet som skjedde i 2001.

Les også

 1. Så store er forskjellene i USAs våpenlover

 2. USAs liberale våpenpolitikk gjør selvradikalisering farligere

Les mer om

 1. Dallas
 2. USA
 3. Politiet