Verden

Dansk politi gjennomsøker kjøretøy fra Tyskland

Dansk politi gjennomsøker nå biler og busser som kommer fra Tyskland, på jakt etter personer uten gyldig ID. I løpet av det første døgnet med grensekontroll er 18 personer nektet innreise til Danmark.

Dansk politi har satt opp kontrollpunkter på motorveien som krysser grensen mellom Tyskland og Danmark, der grensen tidligere knapt har vært merkbar for bilistene som vanligvis har sust forbi i 100 kilometer i timen. Foto: Benjamin Nolte

  • Ntb

I alt 1.100 personer er blitt stanset og kontrollert fra mandag klokka 12 og fram til tirsdag formiddag, opplyser dansk politi ifølge Jyllands-Posten.

Grensekontrollen, som ble innført mandag, blir av statsminister Lars Løkke Rasmussen beskrevet som tilfeldige stikkprøver, men hvilke kriterier dansk politi bruker, er ikke kjent.

— Det er en politifaglig vurdering som utføres på stedet ved grensen, om det skal utføres kontroll eller ikke, sier Lisa Dissing, talskvinne for politiet i Syd- og Sønderjylland, til svenske Aftonbladet.

Bakgrunn:

Les også

Danmark innfører grensekontroll mot Tyskland

67 kilometer lang grense skal kontrolleres

I alt er 200 danske politifolk utplassert ved grensen for å utføre kontrollene.

Personer uten gyldig ID ble mandag kveld ført bort fra en buss ved danske Kruså og inn i en brakke der det ble utført asylintervjuer. Personer som ikke vil søke asyl, vil bli nektet innreise. Kontrollen gjelder i første omgang i ti dager.

Den danske grensen mot Tyskland er 67 kilometer lang og består at 13 grenseoverganger. Ifølge dansk TV 2 var fire av grenseovergangene ubemannet mandag kveld. Det reagerer Dansk Folkeparti (DF) på.

— Vi ønsker at kontrollen bli markant skjerpet, sier DFs justispolitiske talsmann Peter Kofod Poulsen til TV2.

Bekymring i Alpene:

Les også

Sveits' forsvarssjef advarer mot sosial uro i Europa

Les innlegget:

Les også

Jeg klamrer meg fast til et stjålet WiFi. Det er en krig der ute

Flere søkte asyl i Sverige etter grensekontroll

Danmark innførte grensekontroll mot Tyskland samme dag som Sverige innførte grensekontroll mot Danmark. I Sverige søkte 331 personer asyl første dag med grensekontroll. Søndag var antallet 236.

Tallene svinger en hel del fra dag til dag. Sist uke ble det på det meste registrert 427 asylsøknader i løpet av en dag. Det laveste antallet kom på nyttårsaften da det ble registrert 199 personer.

Før de offisielle tallene fra Migrationsverket ble offentliggjort tirsdag, meldte politiet i Skåne at antall asylsøkere så ut til å ha falt markant etter innføringen av ID-sjekk mot grensen til Danmark. Søndag søkte 227 personer asyl i Sverige, dagen etter var det kun et tjuetall, ifølge politiet.

Fra 4.januar blir alle som reiser fra Danmark til Sverige avkrevd gyldig ID. Her fra kontrollen ved togstasjonen på Kastrup. Foto: TT NEWS AGENCY

— Til Trelleborg er det kommet 15 personer, til Hyllie nesten ingen, sier politiets talskvinne Ewa-Gun Westford til Aftonbladet.

Hyllie er den første jernbanestasjonen på den svenske siden av Øresundbroen. Trelleborg er byen der ferjene fra Tyskland legger til kai.

Nytt dansk nettverk vil smugle flyktninger over Øresund

Danske aktivister forsøker nå å finne en måte å smugle papirløse flyktninger og migranter fra den danske til den svenske siden av Øresund.

Stanghelle:

Les også

8 grunner til at Europa går feil vei

Nettverket kaller seg Menneskesmuglerne og har allerede vært i kontakt med båteiere som skal være klare til å bringe flyktninger over sundet, ifølge danske TV 2 Lorry.

– Vi forsøker å finne andre veier for å føre flyktningene i trygghet når politikerne ikke tar sitt ansvar, sier Annika Holm Nielsen, ifølgeDagens Nyheter.

Holm Nielsen var ved fjorårets valg på nytt Folketingkandidat for Enhedslisten, det danske søsterpartiet til Rødt.

Ifølge TV 2 har aktivistene ennå ikke etablert kontakt med flyktninger som er blitt nektet å krysse Øresundbroen med tog eller som ikke har fått reise med ferja fra Helsingør til Helsingborg.

Menneskesmugling har i Sverige en strafferamme på opptil to års fengsel.

Kan Donald Trump bli USAs neste president? Aftenpostens korrespondent oppsummerer det politiske året i USA i podkasten Aftenposten Verden.Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa