Tyrkiske tjenestefolk hoppet av i Norge

Flere tyrkiske NATO-offiserer og diplomater har søkt politisk asyl i Norge etter det mislykkede kuppforsøket i hjemlandet i fjor sommer.

Etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia i fjor sommer kalte president Recep Tayyip Erdogan hjem en rekke diplomater og tjenestefolk i utlandet. Noen av dem som var utplassert i Norge har nektet, og har søkt politisk asyl.

VG skriver at offiserene har tjenestegjort i Norge inntil i fjor høst, men har nektet å komme tilbake til Tyrkia for å bli avhørt om mulig delaktighet i kuppforsøket.

Avisen har vært i kontakt med flere av avhopperne, og alle avviser at de har noe som helst med kuppmakerne å gjøre. De bor nå på hemmelige adresser i Norge og har meldt seg for utlendingsmyndighetene.

– Det er umulig å returnere nå. Jeg er avskjediget fra min tjeneste i Norge, og passet mitt er kansellert. Om jeg drar tilbake, blir jeg umiddelbart pågrepet, og jeg risikerer tortur og å bli tvunget til å gi falske tilståelser. I tyrkiske fengsler dør folk av uforklarlige grunner, sier én av dem.

Ordknappe myndigheter

Norske myndigheter er ordknappe om saken.

«Vi kan hverken bekrefte eller avkrefte om noen har søkt asyl, og heller ikke si noe om eventuell stilling eller grunnlag for å søke», skriver kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet.

Den tyrkiske ambassaden i Oslo har hittil ikke kommentert saken.

Unntakstilstand i Tyrkia

Det var natt til 16. juli i fjor at en fraksjon fra det tyrkiske forsvaret innledet et kuppforsøk mot president Recep Tayyip Erdogan. Over 300 mennesker skal ha mistet livet under kuppforsøket, mange av dem sivile. I ettertid er over 35.000 mennesker arrestert, og 80.000 er fjernet fra stillingene sine, blant annet en lang rekke dommere og akademikere.

Predikanten Fethullah Gülen som oppholder seg i USA, beskyldes av tyrkiske myndigheter for å være hovedmannen bak kuppforsøket. Han avviser anklagene.