Verden

Obama viser en ny og nådeløs side i sluttspurten. Nå er han på krigsstien for radikale hjertesaker.

Han har fornærmet Israel, sluppet narkoforbrytere ut av fengsel og hisset på seg eksilcubanerne i Florida. Onsdag møter Barack Obama pressen for siste gang som president.

Barack Obama og visepresident Joe Biden skal snart overlevere Det hvite hus til Donald Trump. De siste dagene bruker presidenten til å banke gjennom flere kontroversielle saker.
  • Christina Pletten
    Christina Pletten

I kveld holder Obama sin siste pressekonferanse som president.

Han kom inn i Det hvite hus for åtte år siden med et budskap om håp og forsoning. Han ble møtt av skyhøye forventninger fra den liberale venstrefløyen, en vegg av motstand fra sine republikanske kolleger, og en hengemyr av byråkratiske hindringer.

Deler av venstrefløyen i amerikansk politikk har vært skuffet over Barack Obamas presidentskap. Han måtte nærmest tvinges til å støtte homoekteskap av visepresident Joe Biden, han har utvidet landets dronekriger og overvåkingsprogram, og han har vært forsiktig med å blande seg inn i den svært betente konflikten mellom den svarte befolkningen og politiet – for å nevne noen av det liberale USAs hjertesaker.

Men i tolvte time kan det se ut som en mer radikal versjon av Obama trer frem. Presidenten har blant annet redusert straffen til ekssoldat Chelsea Manning, noe som førte til en sjelden – og hjertelig – takk fra Edward Snowden.

– Det er tydelig at Obama, som tidligere nølte med å ta i bruk presidentmakten, nå har endret mening, sier Princeton-professor Julian Zelizer til Washington Post.

Les økonomiredaktør Ola Storengs kommentar: Donald Trump skjønner ikke hvorfor USA går med underskudd. Det kan bli farlig.

Her er noen av Obamas siste finter mot venstre, før han overleverer nøkkelen til Det hvite hus:

Han har sluppet narkoforbrytere og varslere ut av fengsel...

Obama kunngjorde denne uken at den tidligere soldaten Chelsea Manning skal få redusert sin straff. Manning er dømt til 35 års fengsel for å ha lekket hemmeligstemplet informasjon til Wikileaks. Hun er en helt for mange i det mer liberale USA, mens andre – spesielt konservative og militære – ser på henne som en krigsforbryter og forræder.

Barack Obama har redusert straffen til soldaten Chelsea Manning, som tidligere het Bradley Manning. Manning identifiserer seg nå som kvinne.

Manning har sittet i fengsel i seks år. Flere republikanere ble rasende over avgjørelsen og kalte den «farlig».

Obama har også bestemt at hundrevis av fanger som soner lange fengselsstraffer for relativt små narkotikaforbrytelser, skal få redusert straff, spesielt de som er dømt for besittelse eller salg av crack. Dette er en håndsrekning til afroamerikanere, som ble rammet hardest av de strenge cracklovene. De ble innført av Bill Clinton på nittitallet.

Politiportrett av Volkswagensjef Oliver Schmidt, da han ble arrestert i forrige uke.

...og buret næringslivstopper inne.

I løpet av årene Obama har vært president, er det blitt avdekket – og innrømmet – store lovbrudd fra amerikanske selskaper. Mange av toppsjefene er blitt kalt inn på teppet i Washington og hudflettet, og milliarder er betalt i bøter og forlik. Det er imidlertid nesten ingen som er blitt holdt strafferettslig ansvarlig – noe liberale pressgrupper har klaget over i årevis.

De siste ukene har imidlertid Obama-regjeringen satt i sving en liten bredside mot næringslivet. Det rammet blant annet en av sjefene i Volkswagen, Oliver Schmidt. Han ble arrestert i Florida forrige uke. Schmidt var ansvarlig for selskapets juridiske avdeling i USA fra 2014 til 2015. Bilselskapet har innrømmet at det har manipulert en utslippsmåler for dieselbiler for at de skal fremstå som mer miljøvennlige.

Også Fiat og airbag-produsenten Takata er i søkelyset, skriver The Washington Post. Avisen skriver det er et resultat av en endret politikk som har tatt tid å innføre, men at det like fullt ser ut til å ha være et markant taktskifte den siste tiden.

– Der man tidligere inngikk forlik, blir selskaper nå stilt for retten og individuelle personer blir holdt strafferettslig ansvarlig, sier University of Virginia-professor Brandon Garrett til avisen.

Han har straffet Russland...

Like før nyttår kunngjorde Obama-regjeringen at 35 russiske diplomater ville bli utvist fra USA. Den strenge reaksjonen kom etter at amerikanske etterretningsbyråer konkluderte med at Russland har forsøkt å påvirke det amerikanske valget, blant annet ved hjelp av hackere og lekkasjer av e-poster.

...og terget på seg Israel...

Like før jul tillot USA sikkerhetsrådet i FN å adoptere en resolusjon om å fordømme de israelske bosetningene på Vestbredden. USA avsto fra å stemme, i stedet for å legge ned veto, som de vanligvis gjør.

Den amerikanske avgjørelsen kom til tross for «stort press» fra den israelske regjeringen og den påtroppende Trump-regjeringen.

  • Israel er rasende på Obama. Her er grunnen.
Kubanere som venter på å krysse grensen gikk en usikker skjebne i møte etter at Obama endret innvandringspraksis. Her kubanere fra et grensestopp i Mexico.

...og hisset opp eksilcubanere.

USA har lenge hatt en spesiell praksis med kallenavnet «Våt fot, tørr fot» for cubanske flyktninger. Det betyr at flyktninger fra Cuba automatisk har fått opphold i USA med en gang de satt foten på amerikansk jord.

Men i forrige uke bestemte Obama at denne praksisen skal opphøre med øyeblikkelig virkning. Cuba har klaget på at politikken fører til at mange tar den farlige fluktruten over havet. Det store cubanske eksilmiljøet i Miami reagerte med raseri. Floridakubanerne er i all hovedsak konservative – blant dem som er mest kjent er presidentkandidat og senator Marco Rubio.

Han har tatt et (lite) oppgjør med rasisme i politiet...

Obama har i siste liten forsøkt å få på plass politireformer i Baltimore og Chicago. De to byene er blant dem som er mest tynget med urban kriminalitet og konflikter mellom svarte og politiet.

Spenning og vold mellom afroamerikanere og politiet har tynget Obamas siste periode som president.

Justisdepartementet har fortet seg å få ferdig granskningsrapporter av politiet som skal legge grunnlaget for en rettslig ordre om reformer. Politiet i Baltimore signert forrige uke en avtale med departementet om å innføre tiltak for å bedre forholdet mellom politiet og den afroamerikanske befolkningen.

....øremerket penger til klimaforskning...

Parisavtalen ble en fjær i hatten for Obama, men de siste ukene har han også tatt en rekke grønne initiativ på egen hånd. Obama har blant annet fredet områder i Arktis fra oljeleting og boring ved å bruke en lov fra 1953 som er vanskelig på omgjøre.

Denne uken ble det dessuten kjent at Obama-regjeringen gir 500 millioner dollar til FNs klimafond, som republikanerne ved flere anledninger har kalt for «bortkastede penger».

En rapport fra det amerikanske miljøverndepartementet (EPA) ble dessuten nylig publisert som viser at frackingmetoden for å utvinne olje og gass kan være skadelig for drikkevannet.

...og endelig gitt bieelskere noe å glede seg over!

Regjeringen har endelig satt den amerikanske biearten Bombus affinis på listen over truede arter. Miljøaktivister og dyreorganisasjoner har drevet lobbyvirksomhet i årevis for å få bien på listen. 87 prosent av biearten er utryddet i løpet av de siste tyve årene.

Les mer om

  1. Barack Obama
  2. USA