Verden

Nyhetsanalyse: Trump kan ha lært å telle av Putin

Donald Trump er ikke den første som skryter på seg mye større oppmøte av tilhengere enn det var. Det er en velkjent taktikk for Vladimir Putin.

Den særs Kreml-tro avisen Komsomolskaja Pravda hevdet på denne førstesiden i 2012 at det kom 138.000 mennesker på en demonstrasjon i Moskva til støtte for Putin, fire ganger så mange folk som på opposisjonens demonstrasjon samme dag. En stolt Putin kunne selv fortelle at 190.000 kom. Begge deler var langt fra sannheten.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Donald Trump og hans pressetalsmann Sean Spicer brakte lørdag umiddelbart frem minner fra vinteren 2011/2012 i Moskva. For duoens falske påstander om høyt publikumsoppmøte under innsettelsesseremonien fredag, var et triks en presset Vladimir Putin valgte å ty til for fem år siden - og som han har brukt siden.

Jeg var da fersk Moskva-korrespondent og massedemonstrasjoner mot daværende statsminister Vladimir Putin hadde blitt en viktig del av min hverdag. Demonstrasjonene ble utløst av at Putin og avtroppende president Dmitrij Medvedev påviselig ble tatt i valgfusk i Duma-valget i 4. desember 2011.

Største demonstrasjoner siden Sovjets sammenbrudd

De sterke anklagene om valgfusket utløste de største demonstrasjonene i Moskva siden Sovjetunionens sammenbrudd tidlig på 90-tallet.

Slik så det ut da opp mot 120.000 demonstranter møtte opp i Moskva på julaften 2011 for protestere mot Vladimir Putin og valgfusk.

For Putin ble situasjonen mer og mer pinlig – ikke minst politisk. Siden demonstrasjonene bare økte i omfang, lurte alle på hvor dette ville stoppe. Noen advarte til og med mot blodig revolusjon. Situasjon var ekstra spent, i og med det skulle holdes presidentvalg 4. mars 2012. Etter at Putin hadde styrt landet som statsminister, hadde han og president Medvedev blitt enige om at de to skulle foreta en rokade.

  • Donald Trump kaster ikke bort tiden: Fem ting Trump allerede har gjort som USAs president

Slet med å få tilhengerne ut på gaten

Til Putins fortvilelse hadde han og hans folk ikke klart å organisere motdemonstrasjoner med sine egne tilhengere. Men da opposisjonen etter halvannen måneds pause, delvis grunnet den ortodokse jule- og nyttårsfeiringen som startet 31. januar, varslet at deres neste massemønstring ble lørdag 4. februar 2012, var planen at Putin endelig skulle vise styrke.

Her er to av de som møtte opp for å støtte Putin lørdag 4. februar 2012.

Slik skulle det ikke gå, selv om mange titusener trosset 22 kuldegrader for å delta på de to demonstrasjonene. Nyhetsbyrået AP kom til at maksimalt 20.000 kom for å støtte Putin, mens The Moscow Times talte nærmere 25.000.

Til sammenligning viste et røft anslag fra The Moscow Times at opposisjonen klarte å trekke 50.000 til gatene, mens de selv hevdet at det riktige tallet var 120.000.

Media og Putin snudde oppmøtefiasko til triumf

Dermed skal det være trygt å si at opposisjonen klarte å stable på bena minst dobbelt så mange som Putin. Med andre ord en ydmykende fiasko for ham.

Men det var en helt annen versjon som ble presentert i landets tre store TV-kanaler, alle statskontrollerte, og de regimetro avisene.

Mandag 6. februar kunne stortabloiden Komsomolskaja Pravda markere Putins «triumf» over nesten hele førstesiden: «På demonstrasjon i Moskva til støtte for Putin kom det fire ganger så mange folk som på opposisjonens demonstrasjon*».

Førstesiden på Komsomolskaja Pravda mandag 6. februar 2012.

Setningen over er den lange overskriften på hovedoppslaget til tabloiden Komsomolskaja Pravdas førsteside. Merk asterisken/stjernen helt på slutten av overskriften (klikk eventuelt på faksimilen for å se den ordentlig). For den fungerer som henvisning til en fotnote.

Tok forbehold i snedig fotnote

Med liten skrift langt nede på førstesiden opplyses det i fotnoten at kilden til påstanden er MVD (Ministerstvo vnutrennikh del), innenriksdepartementet.

En slik fotnote på slutten av en tittel er høyst uvanlig innen journalistikken. Selv for den regimetro pressen i Russland. Det store spørsmålet var hvorfor en regimetro avis valgte å gå til det ekstraordinære skrittet å utstyre tittelen med denne fotnoten. For myndighetene Russland nøt og nyter ikke akkurat ubegrenset tillit i befolkningen. For mange kunne derfor fotnoten oppfattes som en rød varsellampe: «OBS! OBS! Merk kilden».

På dette banneret fra opposisjonens demonstrasjon lørdag 4. februar 2012 står det "Russland uten Putin".

Snedig redaktørprotest?

Hvis det er slik redaktørene har tenkt, var det vanskelig å beskylde dem for forræderi. For hvis overredaktørene i Kreml skulle stille spørsmål ved fotnoten, kunne jo de snedige redaktørene bare svare: «Vi ønsket å øke troverdigheten gjennom å oppgi innenriksdepartementet som kilde».

I tillegg til at Putin hadde bløffet på seg oppmøteseieren, viste det seg at mange av dem som møtte opp for å støtte ham var uvillige statsansatte som ble busset inn. Det kom også rapporter om en del ble betalt for å møte opp.

Uansett vant Putin på dagen en måned etter demonstrasjonene presidentvalget, som ikke var fritt eller rettferdig. Men da han skal skulle innsettes 7. mai, tok han ingen sjanser på nok en pinlig oppmøtefiasko. For å hindre at demonstranter skulle ødelegge innsettelsen for ham, ble som denne videoen viser hele paraderuten fra regjeringsbygget Det hvite til Kreml ryddet for folk. Ikke et menneske var det å se.

Dermed ble det heller ingen diskusjon om hvor stort oppmøtet var.

Les mer om

  1. Russland
  2. Donald Trump
  3. Vladimir Putin