Verden

Tea Party-bevegelsen la grunnlaget for Donald Trump. Nå vil motstanderne hans bruke den samme taktikken for å bekjempe ham.

KANSAS CITY (Aftenposten): Aktivister på den amerikanske venstresiden har de siste ukene dannet over 3000 grupper over hele USA for å sette kjepper i hjulene for Donald Trump. Strategien henter de fra uventet hold.

Hillary Shields (32) fikk med seg nesten 30 mennesker til å konfrontere representanter for en av Missouris to republikanske senatorer på et folkemøte denne uken.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

– Dette er et spørsmål om liv og død for mange! Uten helseforsikring er det mange som kommer til å lide. Det håper jeg dere skjønner!

Stemningen er smått amper inne på møterommet på handelskammeret i Blue Ridge, like utenfor Kansas City i delstaten Missouri.

Michael Clarke, en av medarbeiderne til den republikanske Missouri-senatoren Roy Blunt ser ukomfortabel ut i møte med de 28 velgerne som er kommet for å konfrontere ham. Det er omtrent ti ganger så mange som hva som er normalt på de månedlige åpne møtene Blunts representanter har med velgerne, innrømmer han.

– Jeg skal ta med meg alt dere forteller meg. Senatoren er opptatt av å høre på hva dere har å si, forsikrer Clarke, noe spakt.

Kopierer strategien til Tea Party-bevegelsen

Donald Trump er ennå ikke på plass i Det ovale kontor, men kampen for å gjøre ting vanskelig for ham som president er allerede i full gang. Rasende Trump-motstandere over hele landet jobber nå intenst for å kjempe imot det de anser som en farlig og uforutsigbar president.

De siste ukene har mange av Trump-motstanderne samlet seg rundt en håndbok som har fått navnet «Indivisible: En praktisk guide for å utøve motstand mot Trumps agenda». Det 26 sider lange dokumentet er skrevet av en gjeng tidligere kongressmedarbeidere som har sett fra innsiden hva som skal til for å få politikerne til å lytte.

Les hele Indivisible-håndboken her. (PDF)

Inspirasjonen for håndboken kommer fra uventet hold: Forfatterne bruker nemlig suksessen til den høyreradikale Tea Party-bevegelsen som utgangspunkt for sin egen guidebok.

– Vi kan lære av hvordan de lykkes i å påvirke den nasjonale debatten og politikere i hovedstaden. Vi vet nå at de tenkte grundig gjennom taktikken sin, skriver Indivisible-forfatterne i håndboken.

Tea Party-bevegelsen ble dannet like etter at Barack Obama ble valgt til president i 2008. Smågrupper rundt om i landet begynte å snakke sammen for å forme felles strategier for hvordan de kunne legge press på sine folkevalgte.

  • Donald Trump overtar med tidenes laveste oppslutning på meningsmålingene. Nå ber tilhengerne hans den påtroppende presidenten om å slutte med tvitringen.
Donald Trump.

La grunnlaget for at Donald Trump kunne vinne

Hovedstrategien var denne: Hver enkelt gruppe kontaktet sin lokale representant eller senator i Kongressen – personer som var avhengige av stemmene deres – for å oppfordre dem til å si nei til lovforslagene demokratene og president Obama fremmet. Tea Party-bevegelsen handlet nærmest utelukkende om hva de var imot – ikke hva de var for.

Suksessen var enorm. Demokratene hadde et større flertall i Kongressen enn hva republikanerne har i dag, men Tea Party-bevegelsen lyktes likevel i å svekke, forsinke og endre lovforslag ved at de ga den konservative fløyen i det republikanske partiet stor nok ryggdekning til at de kunne oppføre seg mer aktivistisk i Kongressen enn hva de ellers ville ha gjort.

Mellom 2009 og 2011 fantes det rundt 900 Tea Party-grupper rundt om i landet som møttes jevnlig, ifølge Theda Skocpol og Vanessa Williamson i boken The Tea Party and the Remaking of Republican Conservatism.

Allerede i april 2009, tre måneder etter at Barack Obama flyttet inn i Det hvite hus, var Tea Party-bevegelsen i full gang med å protestere mot den nye presidenten. Mange var rasende på Obamas bruk av statlige midler for å redde bilindustrien. Bildet er fra en Tea Party-demonstrasjon i Des Moines, Iowa, 15. april 2009.

Tea Party-bevegelsen fikk ved valget i 2010 inn flere vennligsinnede representanter og senatorer – Ted Cruz er et eksempel – i Kongressen, noe som økte deres innflytelsen ytterligere.

På mange måter la bevegelsen grunnlaget for den populistiske bølgen som gjorde det mulig for Donald Trump å vinne fjorårets presidentvalg.

Nå håper forfatterne av Indivisible-håndboken å skape en tilsvarende bevegelse for venstresiden mens demokratene er i opposisjon.

Men de vrir litt på Tea Partys vinnerformel. Der forbannede republikanere angrep egne kandidater for å bytte dem ut med mer høyrepopulistiske alternativer, så går demokratene løs på republikanerne. Hensikten er å skape så store problemer, og så stor frykt for å tape gjenvalget, at kandidatene tar budskapet på alvor.

– Hvis en liten minoritet i Tea Party-bevegelsen kan stanse president Obama, kan vi med et flertall bak oss stanse en smålig tyrann ved navn Trump, skriver forfatterne i håndbokens innledning.

I likhet med Tea Party-bevegelsen er Indivisible-bevegelsen også defensiv – det handler om å motarbeide Donald Trump snarere enn å fremme egne forslag til politiske løsninger.

På kort tid har det dukket opp Indivisible-grupper over hele USA. Foreløpig er det etablert hele 3002 aktive grupper, og Indivisible-rapporten er lastet ned over en halv million ganger, sier Ezra Levin, en av rapportens forfattere, til Rachel Maddow på MSNBC fredag kveld.

Blant disse nye gruppene er Indivisible i Kansas City, der Hillary Shields (32) har slått seg sammen med et par likesinnede for å begynne på grasrotarbeidet.

Møtet med senator Blunts ubekvemme assistent i Blue Ridge er første gang Indivisible-gruppen i Kansas City omgjør håndbokens råd til handling.

– Alle politikere er opptatt av å bli gjenvalgt, derfor er det viktig at man henvender seg direkte til den representanten og de senatorene som sogner til det området man bor i, sier Indivisible-medlemmet Hillary Shields (32), som har organisert dagens protest i Blue Ridge.

Denne uken var første gang Indivisible-bevegelsen prøvde å samle folk til å konfrontere sine folkevalgte i Kansas City. På tre møter i løpet av dagen sørget de for å fortelle representanter for senator Roy Blunt hva de mener om Donald Trumps planer for landet.

Krever at senatoren sier fra til Trump

På folkemøtet her i Missouri tar møtedeltagerne ordet i tur og orden. Alle unntatt én var klare motstandere av Trumps agenda. Noen temaer var gjengangere: Utnevnelsen av Jeff Sessions som justisminister og trusselen om å skrote Obamas helsereform var viktigst for mange.

Andre ville snakke om temaer som russisk hacking, Trumps valg av utenriksminister, Trumps valg av utdanningsminister, USAs rolle i klimakampen og hvorvidt offentlig støtte til kvinneklinikkene Planned Parenthood kommer til å bli fjernet fra budsjettene fremover.

Michael Clarke og Mellaine Gossange jobber for senator Roy Blunt. De må trolig belage seg på å møte mange aktive borgere i tiden som kommer.

Energien i rommet var preget av frustrasjon, sinne og sorg.

– Vi er i ferd med å få en president som snakker nedsettende om veldig mange grupper i samfunnet vårt. Han er nødt til å vise oss at han skal bli en president for hele befolkningen, ikke bare for dem som stemte for ham. Og senator Blunt bør lede an i kampen for å overtale ham, sier en av møtedeltagerne – til applaus fra de andre.

Frykter at helsereformen forsvinner

Etter møtet er arrangør Hillary Shields, som refererte aktivt på Twitter gjennom hele seansen, svært fornøyd.

– Jeg trodde kanskje ti personer skulle komme. Så ble det tre ganger så mange. Dette er en veldig god start! sier hun.

For tiden bruker Shields rundt 20 timer i uken på å organisere grasrotopprøret i denne tidlige fasen.

– Jeg har en lillebror som går på kraftige medisiner. Uten Obamas helsereform er han ikke garantert å få tilgang til en helseforsikring han har råd til. Dette er viktig for meg. Jeg trodde vi var på riktig vei i dette landet, men …

Lenger kommer hun ikke før tårene presser på og gjør det vanskelig for 32-åringen å snakke.

– Unnskyld, jeg gråter egentlig ikke så ofte lenger, sier hun etter å ha hentet seg inn.

– I begynnelsen var jeg i en sorgfase. Nå er det gått over til innbitthet. Vi må gjøre det vi kan for å forhindre at landet blir tatt i fullstendig gal retning. Jeg har fått masse energi av at så mange dukket opp i dag. Men det kommer til å bli en hard kamp fremover, sier hun.

Spørsmålet er om Indivisible-aktivistene har valgt en klok strategi. Den tidligere omtalte Tea Party-eksperten Theda Skocpol mener at de har det.

– Jeg vil bare legge til at lokale grupper også kan bidra til å gjøre Trumps ødeleggende politikk synligere ved å skrive brev til redaktører, snakke med lokale foreninger og kirkegrupper og ved å snakke med venner og naboer. På den måten kan lokale, frivillige initiativer bli til ypperlige kontaktpunkter for et styrket demokratisk parti, skriver hun i en artikkel på vox.com.

Følg Aftenpostens USA-korrespondent på sosiale medier:

Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA | Facebook

Les mer om

  1. Tea Party-bevegelsen
  2. Donald Trump
  3. USA