Verden

Secret Service-sjefen trekker seg

Julia Pierson går av etter flere skandaler rundt sikkerheten i Det hvite hus.

Julia Pierson har bare vært leder for Secret Service siden 2013.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Etter halvannet år i jobben som sjef for Secret Service, byrået som blant annet ivaretar presidentens sikkerhet, kunngjorde Julia Pierson (55) at hun går av.

Joseph Clancy er utnevnt som midlertidig direktør, ifølge det amerikanske departementet for intern sikkerhet.

Pierson har vært under et svært hardt press etter at Omar Gonzales (42) klarte å ta seg over gjerdet rundt Det hvite hus og dypt inn i selve boligen før han til slutt ble overmannet.

Gonzales var bevæpnet med en kniv. I bilen hans fant politiet senere store mengder ammunisjon.

Ba Pierson om å gå

Tirsdag ble Pierson grillet i 3 1/2 time i et hastemøte i kontrollkomiteen i Representantenes hus. Politikerne sparte ikke på kruttet da de forsøkte å få Pierson til å forklare hvordan Gonzales kom seg så langt som han gjorde.

Etterpå konkluderte flere av komitémedlemmene med at Pierson må gå.

– Min tillit til denne direktøren har forvitret. Jeg er ikke komfortabel med å la henne være i jobben, sa demokraten Elijah Cummings.

Les også:

Les også

Inntrengeren i Det hvite hus kom langt

– Det er på tide at hun blir sparket eller at hun går av frivillig, sa republikaneren Jason Chaffetz.

Pierson fortalte i høringen på tirsdag at dette var det eneste sikkerhetsbruddet i 2014 som hun hadde informert presidenten om.

Men det har vært flere episoder.

Noen timer etter høringen avslørte avisen The Washington Examiner at en bevæpnet mann med et kriminelt rulleblad hadde tatt heisen sammen med Obama 16. september under et besøk i Atlanta, Georgia.

Snek seg inn på middag

Raseriet i Kongressen skyldtes ikke bare at Gonzales kom seg forbi alle Secret Service-vaktene mellom gjerdet og Det hvite hus. De var også sinte fordi det nylig har dukket opp nye detaljer om en skyteepisode i 2011, der seks skudd ble avfyrt mot Det hvite hus.

Først fire dager senere oppdaget en rengjøringsassistent at ett av vinduene i tredje etasje -— der familien Obama bor -- var blitt knust som en følge av et av skuddene.

Les også:

Les også

42-åring stormet inn i Det hvite hus

Og i 2009 klarte Michaele og Tareq Salahi å snike seg inn, uten invitasjon, til en middag Obama holdt i Det hvite hus for Indias daværende statsminister, Manmohan Singh.

– Presidentens liv er i fare. Agenter forteller meg at det er et mirakel at det ikke har skjedd et attentat, skriver Ronald Kessler, som har skrevet en bok om Secret Service, på nettstedet Politico.

Underbemannet byrå

Lite er kjent om Julia Pierson, utover at hun har 30 års fartstid bak seg i Secret Service – blant annet som agent og som leder for byråets kontor i Tampa. Hun var stabssjef da hun i mars 2013 ble utnevnt som byråets første kvinnelige toppsjef. Om hun er gift eller har barn, er det få som vet noe om.

Kessler og andre beskriver en organisasjon som har fungert svært dårlig under Piersons ledelse. 55-åringen skal ha forsterket en kultur der man blir straffet for å påpeke feil og der man roses for å dekke over problemer. Staben skal også være underbemannet, noe som bidrar til mange overtidstimer og slitne agenter.

Pierson skal heller ikke ha klart å oppdatere Secret Service på teknologiske verktøy som kan avsløre trusler mot presidenten eller hans familie.

Les også:

Les også

Skjerper sikkerheten rundt Det hvite hus

Lovet bedring

På høringen tirsdag ble Pierson presset svært hardt av politikere fra begge de to store partiene. Svarene hennes var ofte unnvikende, noe som provoserte flere av komitémedlemmene.

– Jeg skulle ønske at du hadde beskyttet Det hvite hus på samme måte som du nå beskytter ditt eget rykte, kommenterte demokraten Stephen Lynch under høringen.

Pierson kunne love at et sikkerhetsbrudd som det som skjedde med Gonzales aldri vil skje igjen.

Nå blir det noen andre som må sørge for å holde det løftet.