Verden

Demokratene vil ha Kushners sikkerhetsklarering vurdert

Demokrater mener at sikkerhetsklareringen til Donald Trumps svigersønn må revurderes etter at han skal ha forsøkt å etablere en hemmelig bakkanal til Moskva.

Jared Kushner og Ivanka Trump fotografert idet de forlater Pantheon under et privat besøk i Roma onsdag. Foto: Massimo Percossi / AP / NTB scanpix
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Kravet reises etter meldingen om at Jared Kushner, som også er en av Trumps nærmeste rådgivere, forsøkte å etablere en hemmelig kommunikasjonskanal til Moskva få uker før Trump ble innsatt som president.

Demokraten Adam Schiff, som sitter i etterretningskomiteen i Representantenes hus, mener at meldingen er svært bekymringsfull. Han sier det er nødvendig å komme til bunns i saken og ber nå om en revurdering av Kushners sikkerhetsklaring for å finne ut om han er til å stole på.

– Hvis ikke, kan han på ingen måte beholde denne typen klarering, sier Schiff.

Også Cory Booker, en demokrat som sitter i utenrikskomiteen i Senatet, mener at de nye anklagene må granskes grundig.

– Han må svare på hva som skjedde på den tiden, sier han.

Kushners advokater har sagt at han er villig til å forklare seg for kongressrepresentanter og føderale granskere om hvilke utenlandske kontakter han hadde mens han arbeidet i Trumps valgkampteam.

Flere amerikanske medier har i helgen skrevet at Kushner i desember foreslo å opprette en hemmelig kommunikasjonskanal med myndighetene i Moskva. Kanalen skulle brukes til å utforske den påtroppende Trump-administrasjonens alternativer mens den utviklet en ny Syria-politikk. Målet var å etablere en direkte linje mellom Trumps daværende sikkerhetsrådgiver Michael Flynn og russiske militære ledere, opplyser en ikke navngitt kilde til AP.

Les også

  1. Svigersønnens hemmelige Russland-forslag fører til at Trump avlyser folkemøte

  2. Svigersønnen blir Trumps nærmeste rådgiver - men hvem er Jared Kushner?

Les mer om

  1. Jared Kushner
  2. Moskva
  3. Syria