USA har tidligere markedsført seg som en spreder av demokrati. Donald Trump skryter av diktatorer.

Donald Trump har invitert en selverklært drapsmann som sammenligner seg med Hitler, til Det hvite hus. Presidenten roser ofte autoritære ledere.

Donald Trump har skrytt av noen av verdens verste diktatorer og uttrykt beundring for deres evne til å konsolidere makt og bekjempe terrorisme uten hensyn til rettsstatlige prinsipper.
  • Tarjei Kramviken

– Jeg er sikker på at mange prøvde å ta fra ham makten, om det så var onkelen hans eller noen andre. Han klarte å holde på den, så det er åpenbart at han er en ganske «smart cookie», sa Trump til CBS.

Mannen han snakket om, var Kim Jong-un. Kim henrettet sin egen onkel og en rekke andre høytstående medlemmer av den nordkoreanske eliten i tiden etter farens død i 2012.

USAs president Donald Trump har hyllet klart autoritære ledere som «sterke» og har uttrykt beundring for deres nådeløse kamp mot terrorisme.

Trumps utsagn om at det vil være «en ære» å møte Kim Jong-un «under de rette omstendigheter», vakte oppsikt. Presidenten sier at han er imponert over måten den unge diktatoren konsoliderte makten i Nord-Korea på etter at faren Kim Jong-il døde.

Kim Jong-un er den tredje Kim i rekken som styrer Nord-Korea, verdens mest lukkede land. Kim Il-sung ble landets ubestridte diktator da Sovjetunionen trakk seg ut av Korea i 1949. Deretter fulgte Korea-krigen mellom Nord- og Sør-Korea.

Nord-Korea regnes som verdens minst demokratiske land. Kim styrer det med jernhånd, og det brutale regimet bruker størsteparten av sine ressurser på militæret og landets atomprogram, til tross for at befolkningen sulter.

Selv om både Clinton- og Bush-administrasjonen førte samtaler med det lukkede regimet om atomvåpenprogrammet, var ingen av dem i nærheten av å uttrykke beundring for de nordkoreanske diktatorenes brutalitet.

Trump har sagt at han er villig til å snakke med alle ledere.

Tidligere toppdiplomat Christopher R. Hill har erfaring fra samtaler med Nord-Korea som George W. Bushs tidligere forhandler. Han sier at et toppmøte er en dårlig idé fordi det vil legitimere Nord-Korea som atommakt.

– Kom Jong-un ville vært henrykt over å møte Trump som én atommaktleder til en annen, sier han til The New York Times.

Sammenlignet seg selv med Hitler

Trump overrasket selv sine egne medarbeidere da han forrige helg inviterte Filippinenes president Rodrigo Duterte til Det hvite hus. De to hadde da en «veldig vennlig samtale» på telefon, ifølge Det hvite hus.

«De diskuterte det faktum at den filippinske regjeringen kjemper veldig hardt for å renske landet for narkotika, en landeplage som påvirker mange land rundt om i verden», heter det i pressemeldingen fra Trump.

Siden valgseieren har Duterte ført en svært brutal krig mot narkotika der narkolangere og narkomane blir regelrett likvidert uten å bli stilt for en domstol.

Rodrigo Duterte er demokratisk valgt, men har siden ført en politikk som ikke er i samsvar med grunnleggende rettsprinsipper slik de oppfattes i den vestlige verden.

– Hitler massakrerte tre millioner jøder. Nå er det tre millioner narkomane på Filippinene. Jeg slakter dem gjerne, sa Duterte i fjor. (Antallet drepte under Holocaust er over seks millioner, red.anm.)

Han har også skrytt at han selv drepte tre mennesker da han var ordfører i byen Davao.

Narkotikakrigen har kostet rundt 7000 mennesker livet, ifølge Human Rights Watch. FNs høykommissær for menneskerettigheter har bedt Filippinene om å etterforske presidenten.

Har skrytt av brutale diktatorer

Kim og Duterte er bare de to siste av en lang rekke ledere som har fått kritikk for brudd på menneskerettighetene, som Trump har snakket positivt om.

Saddam Hussein, Iraks ubestridte diktator fra 1979 til 2003, er en annen av dem. Han fengslet, torturerte og drepte opposisjonelle og brukte blant annet giftgass for å slå ned et opprør blant landets kurdiske minoritet.

– Han var en skurk, en skikkelig skurk. Men hva han var flink til? Han drepte terrorister. Han var så flink til det, sa Trump under valgkampen.

Saddam Hussein styrte Irak med jernhånd frem til den amerikanske invasjonen av Irak i 2003. Han ble henrettet i Bagdad i 2006, 69 år gammel.

– De leste ikke opp rettighetene for dem. De snakket ikke med dem. Var de terrorister, var det over. I dag er Irak som terroristenes Harvard, fortsatte han, med henvisning til det prestisjetunge Harvard-universitetet.

Trump har også sagt at situasjonen i verden ville vært «så mye bedre» om Muammar al-Gadafi fortsatt var Libyas diktator. Gaddafi ble styrtet etter at vestlige land, blant dem USA og Norge, støttet opprørerne i landet i 2011.

– Hadde disse politikerne heller dratt på stranden og ikke gjorde noe, og vi fortsatt hadde Saddam Hussein og Gaddafi ved makten, i stedet for å ha terrorister overalt... De drepte i hvert fall terrorister, ikke sant? sa Trump under en debatt i februar i fjor.

Oberst Muammar al-Gadafi sto i spissen for et militærkupp i 1969, og ledet Libya til 2011. Han sto blant annet bak en rekke terroraksjoner mot vestlige mål, og han førte en hard og brutal kamp mot opposisjonelle.

Skryter av sterke menn

President Vladimir Putin har i praksis styrt Russland siden 1999. Trumps flørt med den russiske autokraten har ført til mange negative oppslag.

Trump var forsiktig med å kritisere Russland under valgkampen og har ved flere anledninger uttrykt beundring for Vladimir Putin og kalt ham en sterkere leder enn Barack Obama.

Vladimir Putin holder et sterkt grep om makten i Russland.

Da den konservative TV-kommentatoren Bill O'Reilly spurte Trump om han respekterer Putin, svarte Trump ja.

– Men han er en drapsmann? sa O’Reilly.

– Vi har mange drapsmenn. Mange drapsmenn. Tror du landet vårt er så uskyldig? svarte Trump i Fox-intervjuet.

Trump har også skrytt av Abdel Fattah al-Sisi og sier at han «står veldig ved» den egyptiske presidenten. Obama-administrasjonen kritiserte Sisis brutale kamp mot opposisjonen i Egypt.

Trump hadde samtaler med Egypts president Abdel Fattah al-Sisi i Det ovale kontor i Det hvite hus i starten av april. Sisi var forsvarssjef da han i 2013 avsatte den valgte presidenten Muhammed Mursi fra Det muslimske brorskap.

USAs nære bånd til diktatorer

Også andre amerikanske presidenter har hatt nære bånd til diktatorer, både åpent og i det skjulte.

Richard Nixon møtte Mao og gjenopptok forbindelsene til ettpartistaten Kina. Han hadde også et nært forhold til den pakistanske militærdiktatoren Yahya Khan, som brutalt forsøkte å slå ned opprøret i Øst-Pakistan, dagens Bangladesh, i 1971.

Jimmy Carter solgte våpen til den indonesiske presidenten Muhammad Suharto under okkupasjonen av Øst-Timor, mens Ronald Reagan støttet den brutale chilenske diktatoren Augusto Pinochet.

Barack Obama og forgjengerne George W. Bush, Bill Clinton og George H.W. Bush opprettholdt USAs nære allianse med det undertrykkende regimet i Saudi-Arabia og Mubarak-regimet i Egypt.

Denne artikkelens tittel er endret 26. mai 2017. Opprinnelig sto det at «USAs varemerke har vært å spre demokrati. Donald Trump skryter av diktatorer.»