Boris Johnsons vinnertale: Vi vil aldri ta deres støtte for gitt

Den britiske statsministeren lovte å gjøre Storbritannia «Corbyn-nøytralt» før jul.

Boris Johnson hadde all grunn til å være fornøyd med valgresultatet.

Fredag morgen er det klart: De konservative gjør sitt beste valg i Storbritannia siden 1979.

Partiet endte med 365 seter i Parlamentet. Det er bedre enn valgdagsmålingene tilsa, og gir partiet rent flertall.

Lovte slutt på kranglingen

Boris Johnson beholdt både parlamentssetet og statsministerstolen. I vinnertalen gjentok han løftene fra valgkampen, og lovte å jobbe «natt og dag» for å fortjene tilliten fra velgerne.

Han takket mange arbeiderpartivelgere som for første gang hadde stemt blått, og som kanskje har tenkt å stemme Labour igjen neste gang. I talen refererte Johnson også til at han i 2008 ble valgt til borgermester i London, som var arbeiderpartistyrt før ham.

– Jeg er ydmyk for at dere vil gi tillit til meg og partiet. Og vi vil aldri ta deres støtte for gitt, sa Johnson.

Han gjentok løftet om at brexit nå skal skje så raskt som mulig.

– Vi skal få brexit gjort innen 31. januar. Ingen «hvis», ingen «men», ingen «kanskje».

I talen sa han også at det nå skulle bli slutt på all kranglingen og diskusjonene om «tonen i debatten» i den britiske politikken.

Les også

Så Boris Johnson vant valget. Blir det brexit nå?

Stikk til Labour-lederen

Johnson ramset videre opp alt han vil levere på, blant annet helsepolitikk, flere sykepleiere, sykehus, lærere og mer politi.

Han lovte også å gjøre Storbritannia til «det grønneste, reneste landet på jorden». I samme tone kom han med et stikk til Labour-leder Jeremy Corbyn som gjorde et historisk dårlig valg:

– Dere, folket i dette landet, stemte i dette valget for å bli karbonnøytrale innen 2050. Og vi skal gjøre det. Dere stemte forresten også for å bli «Corbyn-nøytrale» før jul, og vi skal gjøre det også, sa Johnson til stor applaus fra partifellene.

Corbyn har allerede annonsert at han ikke vil lede Labour inn i neste valg.

Les også

Aftenposten mener: Ingen gunstige utfall av britisk valg

En svært skuffet Jeremy Corbyn sa til sin valgvake at han ikke kommer til å lede Labour ved neste valg.

Gratulasjoner fra Trump

Blant dem som oversender sine gratulasjoner med valgseieren er USAs president Donald Trump. Han sier landene nå kan inngå en stor handelsavtale etter brexit.

– Denne avtalen har potensialet til å bli mye større og mer lukrativ enn noen avtale som kunne ha blitt laget med EU. Feir, Boris!, skriver Trump.

Belgiske Charles Michael, som er president for Det europeiske råd, var også raskt ute på Twitter for å gratulere Johnson med seieren.

– Vi forventer en avstemning om utmeldingsavtalen så snart som mulig. EU er klare for den neste fasen. Vi vil forhandle frem en handelsavtale som sikrer alle like vilkår, skriver Michael.