Verden

Europeiske stormakter tror Iran utvikler raketter som kan bære atomvåpen

Frankrike, Tyskland og Storbritannia mener Iran utvikler mellomdistanseraketter som kan bære atomvåpen. - En desperat løgn, svarer Irans utenriksminister.

Irans president Hassan Rouhani på et møte i Teheran i Iran onsdag. Han sier Iran ikke har lukket døra helt for å gjenoppta samtaler med USA, men da må USA fjerne sanksjoner mot Iran først. Foto: Irans presidentkontor / AP / NTB scanpix

 • NTB

De tre landene har sendt et brev til FNs generalsekretær António Guterres om saken. Der ber landenes FN-ambassadører om at Sikkerhetsrådet orienteres om Irans utvikling av raketter, som de mener strider mot atomavtalen som ble inngått i 2015.

Irans utenriksminister Javad Zarif går til motangrep på Twitter. Han sier de europeiske landene bare dekker over sin manglende evne til å overholde avtalen, og sier at de gir etter for "amerikansk mobbing".

I brevet henvises det blant annet til bilder delt i sosiale medier i april, som viser en test av en ny mellomdistanserakett med navnet Shabab-3. Denne skal være teknisk i stand til å bære atomstridshoder.

De europeiske landene viser også til tre andre oppskytinger i år, som de mener viser en lang serie framskritt i iransk raketteknologi.

USA trakk seg fra atomavtalen med Iran i mai i fjor, men avtalen blir fremdeles holdt i hevd av Frankrike, Storbritannia, Russland og Kina, som alle er medlemmer med vetorett i Sikkerhetsrådet, samt av Tyskland.

I november uttalte også Frankrike, Tyskland, Storbritannia og EU at de er ekstremt bekymret for Irans beslutning om å gjenoppta anrikingen av uran.

 1. Les også

  Amnesty: Minst 208 drept i demonstrasjoner i Iran

 2. Les også

  IAEA-rapport: Irans uran-anriking overstiger atomavtalens grense

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Atomvåpen
 2. Iran

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Europeisk klage kan bety slutten for atomavtalen med Iran

 2. VERDEN

  Iran river fra hverandre ny del av atomavtalen

 3. VERDEN

  IAEA-rapport: Irans uran-anriking overstiger atomavtalens grense

 4. VERDEN

  Rouhani: Europeiske soldater i Midtøsten kan være i fare

 5. VERDEN

  I 40 år har Iran og USA vært erkefiender. 444 dager snudde opp ned på forholdet.

 6. VERDEN

  Fem punkter som forklarer krisen