Svensk toppdiplomat tiltalt for hemmelig møte med kinesisk forretningsmann
Sveriges tidligere ambassadør i Beijing, Anna Lindstedt, er tiltalt for å ha gått ut over sine fullmakter i forhandlinger med Kina.
En kinesisk politimann står vakt utenfor Sveriges ambassade i Beijing i februar i år. Foto: Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
- NTB
Lindstedt fikk stor oppmerksomhet tidligere i år etter at hun, som svenske myndigheters representant, arrangerte et hemmelig møte mellom en kinesisk forretningsmann og Angela Gui, datteren til den svensk-kinesiske forleggeren Gui Minhai som sitter fengslet i Kina.
Svensk UD nektet kjennskap til møtet og Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) og Riksenheten for sikkerhetsspørsmål har etterforsket om Lindstedt gikk ut over sine fullmakter og satte svensk sikkerhet i fare.
Mandag opplyste påtalemyndigheten i en pressemelding at det er tatt ut tiltale mot den 59 år gamle toppdiplomaten for brudd på en lite brukt lov om «egenmektighet ved forhandlinger med fremmed makt».
– En ambassadør er en myndighetssjef som har vidtrekkende mandat til å representere Sverige. Til tross for dette må selv en ambassadør følge visse retningslinjer og instruksjoner fra regjeringskollegiet og UD. I dette spesifikke konsulære oppdraget har hun gått over sin fullmakt og dermed gjort seg skyldig i lovbrudd, sier visesjefanklager Hans Ihrman ved Riksenheten for sikkerhetsspørsmål.
– Det er i moderne tid aldri tidligere tatt ut tiltale for brudd på loven om egenmektighet ved forhandlinger med fremmed makt, sier han.
Lindstedt var ambassadør i Beijing fra 2016 til mars i år, da hun ble utnevnt til såkalt Agenda 2030-ambassadør med ansvar for å følge opp FNs bærekraftmål. Hun har avvist anklagene om lovbrudd.
Flere artikler
Sveriges tidligere Kina-ambassadør frikjent for misbruk av stilling
«Mens nordmenn er blitt redd svensker, er svenskene mest redd kinesere»
En ambassadør risikerer dom, den andre kommer med trusler. Slik har Sveriges forhold til Kina gått fra vondt til verre.
Sveriges tidligere Kina-ambassadør risikerer fengsel for omstridt diplomati
Norske toppolitikere deltar i ny, global allianse om Kina. «Kald krig-tankesett», svarer kineserne.
Forholdet mellom Norge og Kina var lenge på frysepunktet. Nå har kineserne begynte å true svenskene.