Elfly med vellykket jomfrutur
Et flyselskap i Canada vil sette elfly inn i persontrafikk og gjennomførte tirsdag det de hevder var en historisk prøveflygning.
- NTB
Harbour Air har sammen med teknologiselskapet magniX utviklet elmotoren på flyet som ble testet, et 62 år gammelt sjøfly av typen DHC-2 de Havilland Beaver.
Tirsdag gjennomførte de en prøveflygning i Vancouver, rett nok bare tre minutter lang, men likevel historisk, ifølge selskapets grunnlegger og eier Greg McDougall.
Halve USA har mobilisert mot Trumps klimapolitikk: – Vi er fortsatt med!
Skapte historie
– I dag skapte vi historie, slo han fast etter selv å ha sittet bak spakene på det gule sjøflyet som kan ta seks passasjerer.
– Vårt mål er å elektrifisere alle våre fly. Det er ingen grunn til ikke å gjøre dette, sier han.
Harbour Air transporterer rundt en halv million passasjerer årlig mellom Vancouver, skistedet Whistler og øyer og småsteder langs stillehavskysten.
– Dette beviser at kommersielle helelektriske flygninger lar seg gjennomføre, sier sjefen for magniX, Roei Ganzarski.
Kutt i utslipp
Elfly vil ikke bare medføre drastisk kutt i klimautslipp, men også spare flyselskap for store utgifter til drivstoff og vedlikehold, understreker McDougall.
Kommersiell bruk av elfly i passasjertrafikk er imidlertid fortsatt et stykke frem i tid, men Harbour Air håper sertifiseringen vil være på plass innen to og et halvt år.
Store flyprodusenter som Boeing og Airbus jobber også med å utvikle elfly, og magniX samarbeider også med det israelske selskapet Eviation. Sammen viste de fram et niseters elfly under et flyshow i Paris i juni. Dette flyet, som er døpt Alice, skal etter planen gjennomføre jomfruturen i begynnelsen av neste år.