Portugal ber om ekstra flyktninger

Kom til oss, sier Portugal, som gjerne vil ta imot 10.000 flyktninger fra overbelastede EU-land. De skal sørge for at avfolkede områder får nytt liv.

Med 32 asylsøkere så langt i år, er situasjonen en ganske annen i Portugal enn i resten av Europa.
  • Ntb

Landets sosialistiske regjering håper flyktningene vil kunne sørge for at landets innbyggertall ikke synker i takt med en sterk utvandringstrend.

Holdningen i et av Europas mest kriserammede land står i skarp kontrast til innstillingen i andre EU-land, der den politiske retorikken er preget av frykt for at flyktningene vil skape problemer, både økonomisk og sosialt.

Vil avlaste

I forrige uke sendte statsminister Antonio Costa brev til Hellas, Italia, Tyskland og Østerrike. Der åpner han opp for å ta imot opptil 5800 flere flyktninger enn de 4500 som landet allerede har sagt ja til gjennom EUs kvotesystem.

Costa har tidligere sagt at han er imot stengte grenser i Europa og mener det er urettferdig at Tyskland skal bære den største byrden som følge av flyktningstrømmen. Dette er en plikt for alle europeiske ledere, og Portugal vil gå foran som et godt eksempel, fremholdt han da han tidligere i februar besøkte Berlin.

Vi anbefaler denne analysen av stemningsskiftet i Tyskland:

Les også

En folkeavstemning om Merkel | Per Kristian Haugen

Lite kjent

Til nå har Portugal kun tatt imot 32 flyktninger, noe som tyder på at landet er lite kjent blant flyktninger og migranter. Dessuten ligger det helt i utkanten av Europa, langt unna ruten som flyktningene har fulgt over Balkan det siste året.

I et forsøk på å lokke flyktninger til landet med den lange Atlanterhavskysten og det gode klimaet, besøkte nylig Portugals ambassadør i Hellas, Rui Alberto Tereno, en gresk flyktningleir for å fortelle hvor deilig det er i landet hans.

Ønskeliste

Ideen om at flyktningene kan løse Portugals avfolkingsproblemer, ble lansert i september i byen Bragança nordøst i Portugal. Der er det håp om at flyktningene kan bli et etterlengtet tilskudd etter år med fraflytting.

Men Portugal er samtidig kresne med hvem de ønsker skal komme. På ønskelisten står 2000 universitetsstudenter, 800 yrkesfagelever og opptil 3000 flyktninger med kvalifikasjoner innen landbruk og skogbruk.

– Områder som har opplevd å bli avfolket, vil tjene på at det kommer flyktninger. Et stort antall portugisere har emigrert, og visse regioner har behov for litt mer liv, sier leder i Portugals flyktningråd Teresa Tito Morais.

(NTB)