Israel: - Vi er klare for neste skip

Israelske soldater forbereder seg på å borde nok et skip med aktivister.

«MV Rachel Corrie» har fortsatt kurs for Gazastripen. Israelske stryker sier de vil borde båten.

Det ombygde handelsskipet «MV Rachel Corrie» er ventet å nå farvannet utenfor Gazastripen natt til onsdag. En israelsk løytnant sier til hærens radio at også denne båten vil bli bordet.

— Vi kommer til å være klare for «Rachel Corrie», sier løytnanten.

— Vi kommer til å gjennomføre en grundig undersøkelse for å finne ut hva som skjedde, sier offiseren om gårdagens aksjon, der minst ni aktivister ble drept. Syv av de israelske soldatene ble skadet, to av dem alvorlig.

Også den israelske regjeringen står fast ved at alle skip som prøver å bryte blokaden vil bli stoppet.

— Vi vil ikke la noen skip nå Gaza og forsyne det som har blitt en terroristbase som truer Israels hjerte, sier visestatsminister Matan Vilnai til israelsk radio.

Artikkelen fortsetter under vidoen.

— Kommer til å fortsette

Aktivistene på sin side sier at «Rachel Corrie» og to andre skip vil fortsette mot Gaza som planlagt.

- Skipene vil fortsette inntil de blir stoppet. Hvis det skjer, vil vi be om å få slippe gjennom blokaden. Vi har tross alt bare nødhjelp om bord, sier dr. Matahir Mohamad til tv-kanalen Al-Jazeera.

Mohamad, som er tidligere statsminister i Malaysia, er nå leder for Perdana Global Peace Organisation, som eier skipet. «Rachel Corrie» er oppkalt etter en amerikansk kvinne som ble overkjørt av en bulldozer og døde da hun demonstrerte mot israelske styrker på Gazastripen i 2003.

Fordømmes av FN

Bordingen har vakt kraftig internasjonal harme. FNs sikkerhetsråd fordømte i dag aksjonen mot «Mavi Marmara».

I en uttalelse tirsdag ber rådet også om at det raskt settes i gang en uavhengig og troverdig etterforskning av hendelsen.

Videre ber Sikkerhetsrådet om at sivilpersoner og skip som nå befinner seg i Israels varetekt, umiddelbart blir løslatt.

Israels statminister Benjamin Netanyahu har avlyst et planlagt møte med USAs president Barack Obama i Washington i dag, og er på vei hjem.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Minst ni aktivister ble drept da «MV Mavi Marmara» ble bordet. (FOTO: AFP PHOTO / CIHAN NEWS AGENCY)

— De prøvde å lynsje oss

Minst ni personer ble drept da de israelske spesialstyrkene bordet «Mavi Marmara» natt til mandag. Forklaringene på hvem som startet volden spriker kraftig.

Én av soldatene som deltok i aksjonen sier til avisen Haaretz at soldatene ble angrepet i samme øyeblikk som de kom om bord i båten.

- De angrep oss med jernstenger og kniver. Noen skjøt mot oss, sier den anonyme soldaten.

Israelerne sier at soldatene var utstyrt med ikke-dødelige paintball-geværer, men at de ble overrumplet av aktivister som prøvde å lynsje dem.

- De hoppet på meg, angrep meg med klubber og flasker og tok fra meg geværet mitt, sier en annen kommandosoldat.

Han sier at flere av soldatene ble overmannet, strippet for hjelmer og utstyr og kastet ned på nedre dekk.

— Jeg trakk pistolen min og hadde ikke noe annet valg enn å skyte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi på Kypros før de gikk om bord på «Mavi Marmara». De tre aktivistene er nå ført til fengsel i Negev-ørkenen. (Foto: Freegaza / Scanpix)

Ingen nordmenn skadet

I morges ble det klart at alle de tre nordmennene som var om bord på skipet, er uskadet.

— De er lokalisert, men vi har ikke hatt direkte kontakt med dem. Etter at de kom på land og ble registrert, ble de ført videre til et fengsel i Beersheba, sier kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet til NTB.

Fengselet ligger i Negev-ørkenen sør i Israel. Etter det UD forstår, vil Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi bli avhørt og deretter trolig deportert.

Ifølge israelsk radio holdes 480 av dem som var med i konvoien tilbake av myndighetene, mens 48 allerede er sendt ut eller er på vei ut av landet.