Ny statsminister utnevnt i Irak

Tidligere kommunikasjonsminister Mohammed Allawi nomineres til å ta over som ny statsminister i Irak. 66-åringen ber demonstrantene fortsette å protestere.

Demonstranter sperrer en gate i sentrum av Bagdad lørdag.

I fire måneder har hovedstaden Bagdad og det sørlige Irak vært herjet av en protestbevegelse som krever nyvalg, en politisk uavhengig statsminister og slutt på korrupsjon.

Etter press fra gata og fra landets mektige sjiamuslimske predikanter, sa statsminister Adel Abdul-Mahdi opp i desember. Demonstrasjonene mot landets politiske elite har fortsatt mens politikerne har forhandlet om hvem som skal ta over.

Lørdag kveld tvitret Allawi en video der han meddelte at presidenten har gitt ham i oppdrag å danne regjering.

– Jeg ville snakke med dere først, sa han til kamera på irakisk dialekt.

– Jeg vil be dere om å fortsette med protestene, for hvis jeg ikke har dere med meg, så vil jeg ikke være i stand til å gjøre noen ting, fortsatte 66-åringen.

Krever nytt system

Den irakiske protestbølgen startet i oktober, og de i hovedsak unge demonstrantene krever omfattende reformer av hele det politiske systemet som har rådet siden USA invaderte landet i 2003.

Nominasjonen av 66 år gamle Allawi er resultatet av en langvarig dragkamp mellom rivaliserende partier i Irak.

President Barham Saleh ga tidligere i uka den splittede nasjonalforsamlingen frist til lørdag med å nominere en kandidat. Dersom de folkevalgte ikke ble enig, ville Saleh selv utnevne en etterfølger etter Abdul-Mahdi.

Korrupsjon

Noen formell kunngjøring fra president Saleh eller andre tjenestemenn er ennå ikke kommet, men nyhetsbyrået APs kilder bekrefter at Allawi er nominert.

På Tahrir-plassen som har vært sentrum for protestbølgen i Bagdad, er flere skeptiske til nominasjonen.

– Vi er imot utnevnelsen av en kandidat som er del av systemet som ble etablert etter 2003, sier 26 år gamle Wessam Hamid.

19 år gamle Mohsen Jassi mener at utnevnelsen bare vil øke demonstrantenes vilje til å fortsette protestene inntil systemet er renset for korrupsjon, og frarøvingen av offentlige midler har tatt slutt.

Roser demonstrantene

Over 500 mennesker, de aller fleste av dem demonstranter, er drept i voldshandlinger siden protestbølgen startet, ifølge menneskerettighetsgrupper. Demonstrantene har ikke latt seg overbevise av gjentatte løfter om reform fra irakiske politikere.

– Bli på protesttorget fram til vi stiller drapsmennene til ansvar, setter en valgdato og bekjemper korrupsjon, sier Allawi i videoen.

– Hadde det ikke hadde vært for deres ofre, ville det aldri blitt noen endring, la han til.

Hestehandler

Allawi må nå danne ny regjering i det konfliktherjede landet innen én måned, men allerede lørdag truet han med å gi opp dersom de politiske blokkene krever å utpeke egne kandidater til de ulike ministerpostene.

I Irak dannes regjeringer vanligvis gjennom langvarige forhandlinger mellom politiske rivaler og etter intense hestehandler om innflytelsesrike stillinger.

– Hvis blokkene prøver å presse sine kandidater på meg, så vil jeg komme ut og snakke med dere og frasi meg nominasjonen, sier Allawi.

Allawi var kommunikasjonsminister i to korte perioder mellom 2006 og 2012, men sa opp begge ganger med henvisning til korrupsjon i regjeringen.