Venzuelas opposisjonsleder har vendt hjem

Juan Guaidó ankom tirsdag flyplassen i hovedstaden Caracas etter en risikabel utenlandstur som blant annet inkluderte med et møte med president Donald Trump.

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó ankom tirsdag hovedstaden Caracas etter en utenlandstur som blant annet inkluderte med et møte med president Donald Trump. Her er han fotografert ved et møte i Brussel i januar.
  • NTB-AP

Guaidó ble møtt av både tilhengere og motstandere på flyplassen.

Utenfor ropte en sint folkemengde «Skitne diktator!» og «Kom deg ut!» mot opposisjonslederen. Noen kastet trafikk-kjegler mot bilen han satt i, mens tilhengere svarte med å rope: «Guaidó! Guaidó!».

Situasjonen i Venezuela ble kraftig tilspisset våren 2019 da Guaidó gjennomførte det myndighetene mente var et kuppforsøk.

Opposisjonslederen reiste til USA og Europa for å søke støtte til å kaste den sittende presidenten Nicolás Maduro. Høydepunktet på turen var da Guaidó møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus, og Trump anerkjente Guaidó som den legitime presidenten i Venezuela.

– Jeg tar med meg forpliktelsen fra den frie verden, som er villig til å hjelpe oss gjenreise demokratiet og friheten, skrev Guaidó på Twitter før han kom hjem.

– Vi skal starte en ny bevegelse, skrev han.

Opposisjonslederen forlot Venezuela i midten av januar. Han brøt et reiseforbud han var pålagt av høyesterett.