Verden

Dette vet vi om katastrofebrannen i Notre-Dame

OSLO/PARIS (Aftenposten): Brannen er helt slukket, og det jobbes med å sikre bygningen som er ustabil, opplyste talsperson Gabriel Plus i Paris’ brannvesen.

Kirkespiret måtte gi tapt i brannen mandag kveld.
 • Alf Ole Ask
  Journalist
 • Eirin Hurum
  Europa-korrespondent
Bildet er tatt ved inngangen til Notre-Dame-katedralen under brannen.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Brannvesenet i Paris opplyste i formiddag at omkring 100 brannfolk jobber på stedet med å sikre strukturen. Deler av bygningen skal være ustabil. Dette må gjøres før eksperter kan se nærmere på skadene. 1000 kvadratmeter av taket er rast med, samt tårnet. Dette vet vi om brannen så langt:

Når begynte den?

Brannen begynte rundt 18.50. Den startet på loftet i en del av bygget som var under oppussing.

Kom noen til skade?

To personer fra politiet og en fra brannvesenet er skadet, meldes det på Twitter fra brannvesenet i Paris. De som var inne i kirken, ble evakuert.

Hva er brannårsaken?

Det er ikke fastslått hva som er årsaken til brannen, men man antar at det har sammenheng med byggearbeidene. Det er innledet en etterforskning av brannen som en ulykke. Terror og ildspåsettelse er så langt utelukket. Det er fem ulike bedrifter som har jobbet med renovering. Avhør av bygningsarbeidere startet allerede mandag kveld, skriver nyhetsbyrået AFP og Le Figaro.

 • Om du vil: Her kan du følge BFMTVs oppdatering.
Slik ser Notre-Dame-katedralen ut tirsdag morgen. Hovedkonstruksjonen ble reddet.

Hvorfor klarte ikke brannvesenet å stanse brannen tidligere?

Kirken ligger på en øy, og er derfor vanskelig tilgjengelig. Brannen startet høyt over bakken. På kort tid var 400 brannfolk med 18 slanger på plass. Men det var vanskelig å komme høyt nok. Ilden spredte seg raskt langs det 100 meter lange taket. Reisverket i tre i takkonstruksjonen er datert tilbake til 1100-tallet. Dette får skylden for at brannen spredte seg raskt. Store folkemengder samlet seg. Det ble satt opp sperringer for å holde skuelystne vekk, men også fordi det var farlig. Det regnet aske og glør.

Hvorfor ble det ikke satt inn helikopter for å slukke brannen?

«Dersom vi hadde brukt vannbomber ville det vært en fare for at hele bygningsstrukturen hadde kollapset,» tvitret Det franske sivilforsvaret mandag kveld.

Dronebildet viser hvor omfattende brannen var natt til tirsdag.
Les også

Parisere i sorg: – Byen vår har mistet sin sjel, sitt hjerte

Når fikk brannvesenet kontroll over brannen?

Tidlig på morgenen tirsdag meldte brannvesenet at de hadde kontroll over brannen og at det bare gjensto etterslukking. Men allerede klokken 23 mandag kunne brannvesenet berolige alle med at selve bygningen var berget og at den ikke ville rase. Da var det også klart at de to karakteristiske tårnene var reddet.

Hvor omfattende er skadene?

To tredjedeler, omkring 1000 kvadratmeter, av taket er ødelagt og har falt ned i kirkerommet. Det 93 meter høye spiret kollapset. Dermed forsvant et av de mest sentrale landemerkene i Paris. Brannvesenet konsentrerte seg om å redde de bakre delene av kirken, der noen av de største skattene er oppbevart, opplyste brannsjef Jean-Claude Gallet til AFP.

Kulturminister Franck Riester sier til France Inter i morgentimene at hovedstrukturen er reddet, men at den er ustabil. Situasjonen er fortsatt prekær. Orgelet er skadet, og det er ikke klart om det kan repareres.

Les også

Disse verdiene kan ha gått tapt i Notre-Dame-brannen

Hva vet vi om kunstskattene som er gått tapt?

Foreløpig vet man med sikkerhet lite. Mange av de enorme glassmaleriene er helt eller delvis ødelagt. Det samme gjelder veggmalerier. Men en del er reddet ut, men hvor mye er uklart. Noen av brannmennene har sagt i intervjuer at det er kunstskatter som kan repareres, men det er for farlig å hente dem ut. Den hellige tornekronen, angivelig den Jesus bar langfredag da han ble korsfestet, og et hellig klesplagg båret av kong Ludvig IX på 1200-tallet er nevnt blant de viktigste relikviene som er reddet.

I forbindelse med restaureringen ble 16 statuer hentet ut av kirken for en uke siden.

Røyken ligger tungt rundt alteret.

Vil kirken bli bygget opp igjen?

Ja, det har Frankrikes president Emmanuel Macron lovet, og han har invitert til et spleiselag. Allerede natt til tirsdag ga Pinault-familien, en av Frankrikes rikeste, mer enn en milliard kroner. LVMH-gruppen donerer et beløp tilsvarende nesten 2 milliarder norske kroner. Det tok 100 år å bygge katedralen. Varaordføreren i Paris sa natt til tirsdag at det vil ta mange år å bygge den opp i igjen.

Pariserne våknet i dag til en Notre-Dame katedral uten det karakteristiske 93 meter høye spiret.

Hvorfor er kirken så viktig for franskmenn?

Den har overlevd en revolusjon og to verdenskriger. Kirken er viktig for katolikker og knyttet til store begivenheter i fransk historie, som da keiser Napoleon i 1804 kronet seg selv. Her fikk nasjonalhelten og helgenen Jeanne d'Arc sin egen statue. Den tidligere presidenten Charles de Gaulle ble gravlagt fra kirken, bare for å nevne noe.

Bygningen har preget bybildet siden den sto ferdig i 1260. Hvert år besøker 13 millioner kirkebygningen, et av de best besøkte turistmål i Europa. Antall besøkende er over dobbelt så stort som til Eiffeltårnet.

Les mer om

 1. Brannen i Notre-Dame
 2. Brann
 3. Emmanuel Macron
 4. Notre-Dame