Verden

Hillary Clinton om å stille til gjenvalg: – Aldri si aldri

Tidligere presidentkandidat Hillary Clinton (72) sier at hun er under et «enormt press» for å utfordre Donald Trump i neste års presidentvalgkamp.

Hillary Clinton og datteren Chelsea Clinton har skrevet boken «The Book of Gutsy Women» sammen. Her under boklansering i London.
 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Journalist

Det er bare ett år til presidentvalg i USA og fortsatt åpent hvem demokratene vil samle seg om som kandidat. Spørsmålet er hvem som har størst sjanse til å slå republikanernes Donald Trump.

Tidligere visepresident Joe Biden har hittil blitt regnet som den fremste kandidaten, men i helgen ble det kjent at New Yorks tidligere borgermester, mangemillardæren Michael Bloomberg vurderer å stille.

Nå dukker et annet kjent navn opp i spekulasjonene. I forbindelse med en boklansering i London ga tidligere presidentkandidat Hillary Clinton et intervju til BBC.

Der sier hun at hun er «under enormt press» for nok en gang å stille som kandidat. Clinton ble slått av Trump i 2016 og nådde ikke opp i nominasjonskampen mot Barack Obama i 2008.

– Jeg tenker hele tiden på hva slags president jeg ville vært, hva jeg kunne gjort annerledes og hva det ville betydd for landet vårt og for verden, sier hun.

Clinton sier i intervjuet med Radio 5 Live at det å stille som presidentkandidat igjen, ikke er del av planene hennes, og svarer først nei. Men hun vil ikke utelukke helt å stille igjen.

– Aldri si aldri, svarer Clinton.

– Jeg kan iallfall si at jeg er under et enormt press fra mange, mange folk om å vurdere det. Men akkurat nå, når jeg sitter her i studio, er det definitivt ikke en del av planene mine, sier hun.

Grunnen til at spørsmålet kom opp igjen, er uttalelser fra ektemannen Bill Clinton forrige måned. Da ville han ikke utelukke et comeback for kona.

Hillary Clinton klarte heller ikke å dy seg da president Donald Trump utfordret henne til å stille for en måned siden.

– Ikke frist meg. Gjør jobben din, svarte Clinton på Twitter.

Mange kandidater

Tre måneder før nominasjonsprosessen starter for alvor, er det fortsatt 16 kandidater på demokratisk side. Det er kjent at flere vurderer å melde seg på.

På de fleste målingene er Joe Biden (76) mest populær, med senatorene Elizabeth Warren (70) og Bernie Sanders (78) på plassene som følger. Det blir imidlertid stilt spørsmål ved om alderen kan være et problem både for Biden og Sanders. Sanders hadde nylig et hjerteinfarkt.

Meningsmålingene tyder også på at Biden er mer populær enn Trump. Men analyser viser at Trump står forholdsvis sterkt i de statene som kan avgjøre valget, de såkalte vippestatene.

I valget i 2016 fikk Hillary Clinton 2,8 millioner flere stemmer enn Donald Trump, men Trump vant likevel fordi han vant de avgjørende statene og fikk flest valgmenn.

Les også

 1. Når Trump-granskningen går direkte på TV, kommer totalt forskjellige strategier til syne

 2. Clinton med skarp kritikk mot Boris Johnsons hemmelighold av Russland-rapport

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Joe Biden
 4. Michael Bloomberg
 5. Hillary Clinton
 6. Donald trump
 7. Presidentvalget i USA