Verden

Trump opphever sanksjonene mot Tyrkia

USA hever sanksjonene mot Tyrkia, og president Recep Tayyip Erdogan har lovet USA at våpenhvilen i Syria er permanent, opplyser USAs president Donald Trump.

Donald Trump holder pressekonferanse onsdag kveld norsk tid om Tyrkia og situasjonen i Nord-Syria. Foto: Jacquelyn Martin, AP/ NTB scanpix
  • NTB

De amerikanske sanksjonene mot Tyrkia ble innført som følge av at landet tidligere i oktober innledet en lenge varslet militæroffensiv mot de kurdiske styrkene i det nordøstlige Syria, der Erdogan vil opprette en drøyt 30 kilometer bred «sikkerhetssone» på syrisk side av grensa.

Fra talerstolen i Det hvite hus opplyste Trump onsdag at sanksjonene nå vil bli hevet.

– Tidligere i dag lovet Tyrkias regjering administrasjonen min at de vil stoppe krigføringen og sin offensiv i Syria og gjøre våpenhvilen permanent, sa Trump.

Presidenten sa at et «mindre antall» IS-krigere har rømt fra fangenskap i forbindelse med Tyrkias invasjon. USAs spesialutsending til Syria, James Jeffrey, uttalte tidligere onsdag i en høring i utenrikskomiteen i Representantenes hus at det dreier seg om over hundre.

Tyrkias invasjon skjedde etter at USA gikk med på å trekke ut sine styrker i området. Grepet har blitt sett på som et svik mot kurderne, som har vært USAs nærmeste allierte på bakken i krigføringen mot IS. Trump opplyste imidlertid på pressekonferansen at ikke alle trekkes ut.

– Vi har sikret oljen, og derfor er et lite antall amerikanske soldater fortsatt i området der de har olje, sa Trump.

Etter omfattende press, først og fremst fra USA, gikk Erdogan 17. oktober med på å innstille angrepene for å gi kurdisk milits anledning til å forlate området.

Les også

  1. Erdogan og Putin kan avgjøre Syrias fremtid. Dette er deres langsiktige mål.

  2. Amerikanske soldater har forlatt det nordøstlige Syria. Slik viste de støtte til krigerne Tyrkia kaller terrorister.