Verden

Ny tjeneste gir beboere i California varsel sekunder før jordskjelvet treffer

Det er så godt som sikkert at et kraftig jordskjelv kommer til å ramme California i løpet av de neste årene.

Slik så det ut 18. oktober 1989. Da rammet et kraftig jordskjelv Loma Prieta utenfor San Francisco. 63 personer døde, 3800 personer ble skadet. Jordskjelvet gjorde skade for mer enn 10 milliarder dollar.
 • Eirik Husøy
  Eirik Husøy
  Journalist

Du har kanskje opplevd å få varsel på telefonen på ferie eller jobb i USA: «Amber alert», med detaljer som merke og modell på etterlyste biler. Dette er som regel personer mistenkt for å ha bortført barn. I noen stater får man også flomvarsel på smarttelefon fra myndighetene dersom man oppholder seg i et utsatt område.

Slik ser det ut nå en bil etterlyses gjennom nødvarslingssystemet med en såkalt «AMBER alert».

Den samme nødvarselteknologien, samt en ny app, tas nå i bruk for å varsle innbyggere i delstaten California om at et jordskjelv kommer. Da står det om sekunder.

99,7 prosent sjanse for kraftig skjelv

California er den første delstaten som prøver ut det nye systemet. Det ble lansert forrige uke i forbindelse med 30-årsmarkeringen av det dødelige jordskjelvet i Loma Prieta utenfor San Francisco som tok livet av 63 personer i 1989. Skjelvet hadde en styrke på 6,9.

Ifølge amerikanske myndigheter er det 99,7 prosent sjanse for at et nytt potensielt dødelig jordskjelv med styrke 6,7 eller høyere rammer California i løpet av de neste 30 årene.

Varslene vil komme gjennom det allerede eksisterende nødvarsel-systemet eller gjennom den nyutviklede appen MyShake, for dem som laster den ned på telefonen, skriver tech-nettstedet The Verge.

Slik vil det se ut dersom man får et varsel via appen MyShake.

Dersom det kommer et jordskjelv, vil man få beskjed om å finne ly. Ifølge guvernør Gavin Newsom kan man få opp til «titalls sekunder» på seg før man kan kjenne bakken bevege seg. Det er akkurat nok til å redde liv og unngå skader, ifølge utviklerne.

De er forberedt på startvansker for tjenesten og sier blant annet at de jobber med løsninger for dem som ikke har smarttelefon eller snakker et annet språk.

– Vi tror det blir mye arbeid i tiden fremover, men hvis vi bare kan redde ett liv, så er det verdt å skru på, sier talsperson Brian Ferguson for guvernøren i Californias nødetatskontor.

Guvernør Gavin Newsom i delstaten California taler på en pressekonferanse i forbindelse med lanseringen av varslingstjenesten for jordskjelv 17. oktober.

Nyttig for sykehus, tog og brannvesen

De siste tre årene er tjenesten blitt testet ut av blant andre lokale sykehus, tog og brannvesen i California.

 • Når BART (det lokale T-banesystemet i San Francisco og omegn, journ.anm.) får et varsel, senker togene farten.
 • Brannvesenet åpner garasjene sine når de får et varsel så brannbiler ikke blir stengt inne.
 • På lokale sykehus får kirurger tid nok til å trekke skalpellen ut av pasienten før skjelvet treffer.

Slik kan også mange menneskeliv spares.

 • Se hvordan tjenesten fungerer i videoen under:

Frykter jordskjelv med styrke 8

Tjenesten kommer samtidig som forskere har sett en utvikling som bekymrer dem.

For første gang er det registrert bevegelser i en større forkastning i jordskorpen i California som er i stand til å utløse et større jordskjelv med styrke 8, skriver NTB.

Forkastninger er strukturer som dannes når en del av jordskorpen beveger seg i forhold til en annen langs en bruddsone.

Bevegelsene er et resultat av flere kraftige jordskjelv som rammet Los Angeles-området i juli, skriver forskere fra California Institute of Technology i en ny studie som ble publisert i tidsskriftet Science forrige uke.

Umulig å spå

Garlock-forkastningen er 257 kilometer lang og går langs den nordlige kanten av Mojaveørkenen. I moderne tid er det aldri tidligere registrert kraftige jordskjelv eller andre bevegelser i forkastningen.

Et større skjelv i Garlock nord for Los Angeles og sørøst for San Francisco kan potensielt skape kraftige rystelser i San Fernando Valley og en rekke andre bebodde områder i regionen.

Men det er umulig å spå om destabiliseringen snart vil føre til et kraftig jordskjelv. Så sent som i september meldte det geologiske overvåkingssenteret USGS at det mest trolig ikke vil utløse et større skjelv.

Samtidig har risikoen for et jordskjelv med en styrke på 7,5 eller kraftigere økt i forkastninger i nærliggende områder, som Garlock, Owens Valley, Blackwater og Panamint Valley, ifølge USGS.

Tiffany Chenoweth og datteren Jada Montez skuer på et minnesmerke på 20-årsdagen etter Loma Prieta-jordskjelvet. Motivet er en seismografisk gjengivelse av skjelvet fra 1989. Chenoweth mistet faren sin da Cypress-motorveien kollapset.

Meldte fra på syv sekunder

Da et kraftig jordskjelv med 7,1 i styrke rammet Ridgecrest sør i California i juli, var et testvarsel sendt ut bare 7,4 sekunder etter at jordskjelvet inntraff. Det betyr at alle utenfor 20–25 kilometers omkrets ville fått et varsel på telefonen før de kjente bevegelser i bakken. Men da var ikke tjenesten lansert ennå.

Utviklerne sier at varslingstiden vil variere mellom tre og ti sekunder via appen, mens den gjennomsnittlige varslingstiden med nødvarselsystemet er rundt 13 sekunder. Tjenesten vil sende ut varsler på alle skjelv i området over 4,5 i styrke og vil etter hvert også kunne differensiere på grad. Altså vil det komme ulike varsler for kraftige og mindre kraftige skjelv.

Les også

Kraftigste jordskjelv i California på 20 år: Guvernør erklærer unntakstilstand

Bruker smarttelefoner til videreutvikling

Appen vil også bruke smarttelefoners innebygde akselerometer for å samle inn informasjon om hvordan skjelvet oppleves på forskjellige steder i delstaten. For å videreutvikle tjenesten håper derfor myndighetene og utviklerne at så mange som mulig laster ned appen.

Ideen bak utviklingen av tjenesten har hele tiden vært å bruke data fra millioner av smarttelefoner som et «tettbygd sensornettverk», ifølge direktør Richard Allen ved det seismologiske laboratorium ved UC Berkeley. Så brukes maskinlæring for å utvikle tjenesten basert på dataene.

Tanken er å videreutvikle tjenesten til andre deler av verden som ikke har et omfattende seismisk nettverk av sensorer utviklet over lang tid som i Japan og Mexico.

For innbyggerne i California haster det å utvikle teknologien. For dem er det bare et spørsmål om tid før det neste kraftige skjelvet inntreffer.

Les mer om

 1. Jordskjelv
 2. California
 3. Teknologi