Kongelig trekantdrama i Thailand

Kongens «kongelige ektefelle» ble ribbet for alt av titler da hun utfordret dronningen.

I august offentliggjorde hoffet dette kamuflasje-bh-bildet av general Sineenat Wongvajirapakdi (34), den «kongelige ektefellen». Da var kongen nygift med dronning Suthida (41). I begynnelsen av uken ribbet han 34-åringen for alle kongelige og militære titler.

Hun ble for «ambisiøs». Hun prøvde å «heve seg selv til dronningens nivå». Og ikke minst: Hun hadde «oppført seg dårlig og illojalt mot kongen».

Denne uken ble 34 år gamle Sineenat Wongvajirapakdi ribbet for alle kongelige og militære titler. Da var det gått bare tre måneder siden hun ble gjort til «kongelig ektefelle» i en storstilt seremoni, der hun knelte og bøyde sitt kortklipte hode helt ned mot den 67 år gamle kongens føtter.

I seremonien fikk hun tittelen «Chao Khun Phra», som i praksis tilsvarer en slags konkubine – en kvinne som av ulike grunner ikke kan gifte seg med mannen hun lever med. Hun er den første på nesten 100 år som har fått denne tittelen. Før hun ble konkubine var hun generalmajor og pilot i det thailandske luftforsvaret samt sykepleier og livvakt.

Seremonien mellom kongen og hans generalmajor fant sted på kongens 67. bursdag, 28. juli.

I flere år har Koi, som hun kalles, deltatt på kongelige arrangementer. Dette fortsatte hun med selv om kongen tidligere i år giftet seg med en annen kvinne, 41 år gamle Suthida Vajiralongkorn Na Ayudhya (41). Suthida ble gjort til dronning og kongens fjerde kone – også hun med livvaktbakgrunn. I tillegg er hun eksflyvertinne, ifølge BBC.

Kongens plan gikk dårlig

Seremonien mellom 34-år gamle Koi og hennes 67 år gamle kongekjæreste skjedde bare to måneder etter at kongen giftet seg med sin dronning.

Kanskje ikke så rart at det ble dårlig stemning i smilets rike: I den sensasjonelle erklæringen mandag sa kong Vajiralongkorn at han hadde gjort 34-åringen til kongelig ektefelle fordi han håpet det ville løse et problem han fryktet kunne skade monarkiet.

Dét gikk altså bare sånn passe.

34 år gamle Sineenat Wongvajirapakdi er jagerflyver, livvakt og sykepleier. De siste månedene har hun hatt tittelen «kongelig ektefelle» i Thailand.
41 år gamle dronning Suthida likte dårlig å bli utfordret av kongens 34 år gamle konkubine. Her taler hun til folket i landets hovedstad Bangkok i mai.
67 år gamle kong Maha Vajiralongkorn er i dag gift med sin fjerde kone. En tidligere kone rømte til USA og ble fordømt. En annen ble utvist fra hoffet og ribbet for titler.

«Var ikke takknemlig»

Den kongelige konkubinen er nå ribbet, ikke bare for sine nye, kongelige titler, men også de militære titlene. Grunnen? Hun var ikke «takknemlig for tittelen hun var skjenket» og oppførte seg ikke slik statusen skulle tilsi. Hun «motarbeidet dronning Suthida for å fremme egne ambisjoner». Og hun «utøvet press på alle måter for å stoppe utnevningen av dronningen».

Men kongen stoppet ikke der. Onsdag sparket han seks ansatte, blant dem to kongelige vakter og en kvinnelig politibetjent, for «ekstremt ond oppførsel» og for å ha utnyttet sine stillinger, ifølge BBC.

Flere tidligere koner har lidd samme skjebne

Så sent som i sommer publiserte hoffet en solid pakke skrytebilder av 34-åringen: i jagerfly, med automatvåpen og med kongelige klær. Og ikke minst: hånd i hånd med sin 67 år gamle kongekjæreste.

Bildene var et sjeldent intimt glimt inn i det thailandske hoffet.

Nå har hun altså i praksis fått sparken som konkubine. Men den egentlige grunnen til at kongens nye partner nå «får sparken», vil neppe bli offentliggjort. Det som skjer ved hoffet, blir sjelden dét.

I august ble dette bildet publisert for å presentere kongens «kongelige ektefelle», generalmajor Sineenatra Bilasakalayani. Hun fikk den sjeldne tittelen i juli.
I mai giftet kongen seg med Suthida Vajiralongkorn Na Ayudhya og gjorde henne til Thailands dronning.
6. mai mottok Thailands nykronede kongepar og prinsesse Bajrakitiyabha (t.v.) folkets gode ønsker på balkongen til det kongelige palasset.

Thailands konge har hatt fire koner, og to av dem skal ha blitt fjernet på en lignende måte. I 1996 fordømte han sin andre kone, som rømte til USA med parets fire sønner. De fire barna ble gjort arveløse.

For fem år siden ble også hans tredje kone ribbet for alle titler og utvist fra hoffet. Hennes 14 år gamle sønn bodde i Tyskland og Sveits.

I Thailand er det forbudt ved lov å fornærme monarkiet.

Kongen har vært konge siden hans far, kong Bhumibol, døde i 2016, men ble ikke innsatt før i vår. Det var første gang på nesten 70 år at en konge ble kronet i Thailand. I kroningsseremonien hadde han en gullkrone på 7,3 kilo på hodet.

Den nye kongen har brukt sin kongelige makt tydeligere enn tidligere konger. Tidligere denne måneden la han hærens to viktigste grener under seg, ifølge BBC.