Verden

Tusenvis av elever streiket og dannet menneskekjeder utenfor skolene.

– Jeg tror ikke vi kommer til å gå glipp av noe. Dette er også en form for læring, sier en av demonstrantene.

Streikende studenter utenfor det kinesiske universitet i Hong Kong mandag.
  • Helle Aarnes
    Journalist
  • NTB

Det nye studieåret startet mandag etter sommerferien. Men i stedet for å møte opp på universitetet, samlet tusenvis av studenter seg i sentrum av byen.

– I dag er første skoledag, men jeg ville likevel ut for å delta, sier en 19 år gammel universitetsstudent som kaller seg Tommy.

– Jeg tror ikke vi kommer til å gå glipp av noe. Dette er også en form for læring, sier han.

Tidligere mandag skapte noen demonstranter midlertidige forsinkelser i morgenrushet på flere togstasjoner ved å sperre togdørene.

Noen skal ha blitt slått av politi med køller på Lok Fu-stasjonen, der en demonstrant ble pågrepet. Tre demonstranter ble pågrepet på Lai King-stasjonen.

Tamar Park i Hong Kong stappfull av demonstranter.

– Byens framtid

Studentene oppfordret andre til å streike. Elever i videregående skole iførte seg munnbind og beskyttelsesbriller, i tillegg til sine vanlige hvite skoleuniformer, idet de deltok i streik på første skoledag etter ferien. De dannet menneskekjeder utenfor skolene.

– Hongkong er vårt hjem. Vi er byens framtid og vi må påta oss ansvaret for å redde den, sa en 17 år gammel elev som oppgir etternavnet Wong.

Studenter med gassmasker og hjelmer holder et bannermed «Fem ufravikelige krav» utenfor St. Francis´ Canossian College i Hongkong mandag.

Streikende arbeidere

Flere hundre streikende arbeidere viste også sin sympati mandag. Sykepleiere stilte seg opp med demokratiplakater i sykehuskorridorer. En sykepleier sa hun mener protestene er forgjeves fordi Kina aldri vil gi etter.

– Men vi må fortsatt stå opp og si noe. I det minste vil vi da ha vist verden hva som skjer, sa hun.

Streikende arbeidere samlet seg flere steder, blant annet i parken Tamar. Skoleelever som skulket undervisningen, samlet seg på Edinburgh Place like ved, rundt et svart banner med påskriften «Uten noen framtid, er det ikke nødvendig å møte til timen».

Studenter utgjør ryggraden i protestbevegelsen. Demonstrasjonene startet 9. juni, utløst av et lovforslag som åpner for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i Fastlands-Kina. Senere la Hongkong-myndighetene forslaget på is. Demonstrantene har siden rettet seg mot Hongkongs Beijing-vennlige ledelse.

Streikende studenter i gassmasker og hjelmer mandag. De store demonstrasjonene har nå pågått i nesten tre måneder.

Nå frykter mange at protestene vil forflytte seg helt inn i klasserommene. Representanter for fastlands-Kina sier studentenes deltakelse i protestene er et klart tegn på at akademisk frihet har gått for langt, og har ført til en generasjon av rebeller, ifølge The New York Times.

– Det liberale pensumet er en fiasko, og en av årsakene til ungdomsproblemene i dag, sa Hongkongs tidligere leder Tung Chee-hwa i juli.

  • Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.
Studenter demonstrerer utenfor skolen i Hongkong sentrum mandag morgen.

Denne helgen var en av de mest voldelige i den tre måneder lange perioden som demonstrasjonene mot myndighetene har pågått. Demonstranter satte fyr på veisperringer i nærheten av Hongkongs flyplass søndag. Både fly og tog ble kansellert som følge av de omfattende demonstrasjonene.

En demonstrant løper forbi grafittien «We will make you fucking pay» -Vi vil la dere betale - på Hong Kong International Airport søndag.

Siden opptøyene startet 9. juni, har Hongkong opplevd 13 uker med store demonstrasjoner. Disse ble utløst av et lovforslag som åpner for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i fastlands-Kina.

Demonstrantene krever generalstreik, mens studenter har varslet nye opptøyer mandag ettermiddag.

Demonstranter blokkerte dørene på tog i Hongkong, slik at de ikke fikk lukket seg og toget ble stående på stasjonen.
Opprørspoliti utplasseres på sentrale stasjoner i Hongkong mandag for å ta seg av demonstranter.

Her er flere saker om demonstrasjonene i Hongkong:

Les mer om

  1. Hongkong
  2. Menneskerettigheter
  3. Student
  4. Streik
  5. Demokrati