Verden

Ryanair-ansatte i Spania varsler streik

Kabinansatte i Ryanair basert i Spania, varsler at de kommer til å streike i ti dager i september mot planer om stenging av flybaser.

Kabinansatte i Spania skal i september streike mot Ryanairs varslede planer om å legge ned flybaser. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB-AFP

Etter et møte med Ryanair-representanter i sju timer «som endte uten enighet», varslet fagforeningene USO og Sitcpla streik ved 13 av selskapets flybaser i Spania.

I uttalelsen går det fram at de skal streike mot mulig stenging av basene på Gran Canaria og Tenerife, og også mot «fremtidig usikkerhet» rundt basen i Girona nord i Spania.

Flere møter mellom fagforeningene og det irske lavprisflyselskapet er ventet neste uke.

De kabinansatte planlegger å streike hovedsakelig fredager og søndager i september.

I juli varslet Ryanair at de kanskje kommer til å legge ned noen baser på grunn av problemer med Boeings 737 MAX-fly. De varslet samtidig at de kommer til å redusere antall jobber med 900. 13.000 jobber i Ryanair.

Flyselskapet har bestilt flere 737 MAX-fly fra Boeing. I utgangspunktet bestilte de 58, men i kjølvannet av to alvorlige ulykker har de bedt om 30.

Ryanair-flygere i Storbritannia og Irland har også varslet streik, men onsdag ga en dommer i Dublin flyselskapet medhold i at streiken som er varslet i Irland torsdag og fredag, er ulovlig.

Ryanairs ledelse argumenterte med at fagforbundet Forsa ikke hadde fullført forhandlingene med selskapet før streiken ble varslet.

En domstol i London behandlet onsdag et lignende forsøk på å stanse streiken blant selskapets flygere i Storbritannia. En kjennelse er ventet innen kort tid.

Flygernes fagforbund har varslet streik i både august og september på grunn av arbeidsforhold og lønn.