Verden

Chelsea Manning sendt tilbake i fengsel

Chelsea Manning må tilbake bak murene i fengsel fordi hun nekter å forklare seg om WikiLeaks.

Chelsea Manning snakker med pressen utenfor rettsbygningen i Alexandria. Hun sier hun heller vil sulte seg til døde enn å vitne. Foto: Cliff Owen / AP / NTB scanpix

 • NTB

Den tidligere amerikanske etterretningsoffiseren og analytikeren Chelsea Manning ble fengslet i mars for å ha vist ringeakt for retten da hun nektet å vitne i en hemmelig etterforskning av WikiLeaks. I forrige uke ble hun løslatt etter å tilbrakt 62 dager bak lås og slå.

– Chelsea vil fortsette å nekte å svare på spørsmål. Hun vil bruke alle tilgjengelige midler for å vise dommeren at hun har rett til å nekte å forklare seg, sa hennes forsvarer da.

Torsdag ble hun beordret returnert til fengsel etter – som lovet – å igjen ha vist ringeakt for retten ved å nekte å vitne.

Bøtelegges

Amerikanske myndigheter anklager WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange for å samarbeide med Manning om å lekke hemmelig materiale i 2010.

Dommer Anthony Trenga sendte Manning tilbake til Alexandria Detention Center i Virginia, ifølge CBS.

Dommeren sa at det vil påløpe dagbøter på 500 dollar de første 30 dagene hvis Manning fortsetter å nekte å forklare seg. Deretter vil dagbotens størrelse dobles til 1.000 doller i 60 dager.

Urokkelig

Manning svarte at ingenting ikke vil få henne til å snu.

– Jeg vil heller sulte i hjel enn å endre syn hva angår dette, sa Manning til retten før hun forlot lokalene for det som kan bli et opphold i fengsel i opptil 18 måneder.

Manning, som tidligere gikk under navnet Bradley, ble kjent da hun stjal omfattende mengder med hemmeligstemplet materiale fra det amerikanske forsvaret og diplomatiet. Materialet ga hun til WikiLeaks, som publiserte det på nettet. For dette ble Manning dømt til 35 år i fengsel, men i 2017 reduserte president Barack Obama straffen, og Manning ble løslatt.

 1. Les også

  Chelsea Manning la ut bilde av seg selv etter løslatelsen: «Okay, her er jeg!»

 2. Les også

  Chelsea Manning klar for første dag som fri kvinne

Les mer om

 1. Wikileaks

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Assanges advokater mislyktes med å få avvist nye anklager fra USA

 2. VERDEN

  Assange fengslet i London. Begjæring om utlevering til USA skal behandles senere.

 3. VERDEN

  USA kunngjør 17 nye tiltalepunkter mot Julian Assange: – Dette er galskap

 4. VERDEN

  Assanges utleveringssak satt på pause

 5. VERDEN

  Julian Assange på 90 sekunder: En kynisk spion eller et fyrtårn for ytringsfriheten?

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Julian Assange bør settes fri