28 personer kan ha omkommet etter kollisjon med Viking-cruiseskip i Budapest

Syv personer er bekreftet omkommet og langt flere savnet. Den lille turistbåten de var om bord i, ble truffet av et cruiseskip tilhørende den norske rederen Torstein Hagen.

Det skal ha vært 35 personer om bord i den 26 meter lange turistbåten Hableány da den onsdag kveld klokken 21 ble truffet av det 135 meter lange elvecruiseskipet Viking Sigyn og gikk ned.

Det har vært noe motstridende meldinger om hendelsesforløpet. Flere nyhetsbyråer har gjengitt informasjon om at turistbåten lå for anker da den ble truffet av cruiseskipet, mens Zsolt Gabor Palotai, som er sjef for katastrofehåndtering i Budapest, sier at turistbåten svingte inn foran cruiseskipet rett før ulykken.

– Av en eller annen grunn svingte Hableany inn foran Viking-skipet. Når Viking-skipet traff Hableany veltet det, og i løpet av om lag syv sekunder kantret og sank det, sier Palotai.

Ungarsk politi har frigitt opptak fra overvåkingskameraer på broen over ulykkesstedet. Disse viser at turistbåten og cruiseskipet stevner parallelt nordover i elven, før turistbåten blir truffet av cruiseskipets styrbord side. Deretter kantrer den under Margaret-broen. Sammenstøtet skjedde i kraftig regnvær.

Ifølge lokalt politi som nyhetsbyrået AP har pratet med, tok forliset kun syv sekunder.

ØVERST: Et arkivbilde av turistbåten som gikk ned. NEDERST: Viking Sigyn, cruiseskipet som var involvert i ulykken, fotografert til kai torsdag morgen.

30 av passasjerene var sørkoreanske turister. I tillegg var det to sørkoreanske guider og en sørkoreansk fotograf om bord. Båten hadde også et lokalt mannskap på to personer.

Av disse var bare syv personer reddet opp av vannet torsdag morgen. Syv personer er bekreftet omkommet. Resten har status som savnet, ifølge ungarske myndigheter.

Etterforsker ukjent gjerningsperson

På en pressekonferanse i dag sa politiet at det er «minimal sjanse» for å finne overlevende. Politiet opplyste også at de har åpnet en etterforskning av «en ukjent gjerningsperson».

Ulykkesstedet under Margaret-broen ligger ikke langt unna parlamentsbygningen i sentrum av den ungarske hovedstaden. Området er populært blant turister.

Torstein Hagen.

Viking Sigyn tilhører rederiet Viking Cruises, som eies av den norske rederen Torstein Hagen.

Rederiet bekrefter ulykke

Viking Sigyn er et minicruiseskip på 135 meter, med i underkant av 100 lugarer, som brukes til elvecruise. Overfor nyhetsbyrået AP bekrefter rederiet at deres skip var involvert i en ulykke.

I en uttalelse skriver rederiet at skipet var i nærheten av den ungarske turistbåten «da den var involvert i en hendelse» kl. 21 onsdag kveld. Rederiet opplyser at det samarbeider med ungarske myndigheter.

Aftenposten har foreløpig ikke lyktes å komme i kontakt med Viking Cruises.

Torstein Hagen er, ifølge bladet Kapital, Norges nest rikeste og god for 52 milliarder kroner. Han har gjennom to tiår bygget opp en storstilt cruisevirksomhet, hvor elvecruise i Sentral-Europa utgjør hovedtyngden.

Hagen er bosatt i Sveits.

Kaldt i vannet

Redningspersonell har søkt etter passasjerer flere kilometer langs eleven Donau. En ungarsk nettside har meldt at én av passasjerene som ble reddet, ble funnet ved broen Petőfi noen kilometer sør for der båten kantret. Temperaturen i vannet er 10–15 grader.

Det regnet mye i Budapest natt til torsdag, noe som skaper utfordringer redningsarbeidet. Det er også mye vann i elven, og strømmen er sterk.

Sør-Koreas president Moon Jae-in har instruert myndighetene i Ungarn til å «bruke all tilgjengelige ressurser» på redningsarbeidet, ifølge en uttalelse fra hans kontor.

Flere sørkoreanske tjenestemenn kommer til å reise til Ungarn i løpet av torsdagen.

Letemannskaper søker etter savnede etter båtkollisjonen på Donau.

Skal være sjekket

Båten som sank, har to dekk og har plass til 60 passasjerer, eller 45 for sightseeingcruise.

Den sørkoreanske turoperatøren Lee Sang-moo opplyser at turistene var på pakketur i Europa, en tur som begynte i München lørdag og skulle vare i én uke. De fleste deltagerne var familier, og det var også barn med på turen.

Turoperatøren opplyser at det er seks kvinner og én mann blant de bekreftet omkomne. De er i alderen 31 til 66 år.

Den lille turistbåten som gikk ned, ble bygget i Sovjetunionen i 1949. Den ble modernisert på 80-tallet, og den har siden 2003 tilhørt det lokale selskapet Panorama deck. Til Reuters opplyser de at de drevet normalt vedlikehold av båten.

En talsperson for selskapet som arrangerte båtturen, sier at han ikke har noen opplysninger om tekniske problemer.

Det ble lett hele natten etter overlevende, men forholdsvis få er funnet. Søkene fortsatte torsdag.

Flere Viking-ulykker

Dette er den tredje ulykken på drøye to måneder som involverer et skip fra Viking Cruises.

I slutten av mars fikk cruiseskipet Viking Sky motorstans på Hustadvika i Møre og Romsdal. Rundt 470 passasjerer ble heist om bord i helikoptre i en omfattende redningsaksjon. Torstein Hagen ga senere én million kroner til Redningsselskapet som takk for innsatsen under nestenhavariet.

I starten av april kolliderte elvecruiseskipet Viking Idun med et tankskip i Nederland. Ingen passasjerer ble skadet, men ulykken skal ha ført til store skader på elveskipets baug og et hull i oljetankerens skrog.