Verden

Orkanen "Ivan" kan nå kysten av USA i løpet av kvelden

Cuba puster lettet ut, orkanen "Ivan" rammet ikke som fryktet. Nå herjer den i Mexico-gulfen, der oljeplattformene er sårbare. Råoljeprisen gikk opp i går.

  • Forf>
  • <forf>torill Nordeng<

Mindre skader. Cubanerne hadde forberedt seg på det verste, men "Ivan" traff bare det vestligste og tynt befolkede området av Cuba. Like fullt melder nyhetsbyråene om ødeleggelser. Tak ble revet vekk, trær blåste over ende og strømforsyningen ble brutt mange steder.Det er imidlertid ikke meldt om omkomne etter at orkanen passerte Cuba med en vindstyrke på 260 km/t natt til i går. Det tok tre timer for orkanen å passere, ifølge Cubas meteorologiske institutt.I Mexico har myndighetene evakuert 5000 mennesker fra de mest utsatte områdene langs kysten langs Yucatan-halvøya. I løpet av dette døgnet er "Ivan" ventet å nå vestkysten av Florida, og beredskapen er på topp.

Store ødeleggelser

Cayman-øyene er derimot "ødelagt" av den tropiske syklonen, melder BBC på sin nettside. Det er innført portforbud flere steder i det britiske territoriet på grunn av de omfattende ødeleggelsene og på grunn av flom. I hovedstaden Georgetown skal store områder ligge i ruiner, skriver BBC.Orkanen kom inn over øygruppen søndag, med en vindstyrke på 250 km/t, og ødela selv tilfluktsrom der folk hadde søkt dekning.Turistsjefen på Cayman-øyene, Pilar Bush, har opplyst til nyhetsbyrået Associated Press (AP) at nærmere halvparten av de 15 000 boligene på øya Grand Cayman har betydelige skader og ikke er til å bo i.Det meldes også om store dyreflokker som har søkt tilflukt i høytliggende områder for å unngå de store vannmassene som "Ivan" førte med seg i form av enorme nedbørsmengder.To britiske krigsskip, blant annet fregatten HMS "Richmond", lå i går utenfor Cayman-øyene i påvente av å kunne assistere befolkningen, men fartøyet var lenge ikke i stand til å legge til kai på grunn av uværet.Flyplassen på Cayman-øyene er nå åpnet igjen for hjelpesendinger, mens andre fly ble avvist, ifølge AP.

Oljeprisen opp

Verdens råoljepris steg i går som en følge av frykten for hva "Ivan" kan bringe av ødeleggelser i den oljerike Mexico-gulfen. Flere oljeselskaper har evakuert tusentall oljearbeidere og stengt ned produksjonen på plattformer i områder der "Ivan" ventes å ramme hardest. Rundt 25 prosent av USAs olje— og gassproduksjon foregår i Mexico-gulfen, og selv om "Ivan" ikke er ventet å ramme de største anleggene, skaper små oljelagre hjemme i USA et nervøst marked, ifølge BBC. Mange frykter at forsyningene skal bli berørt av orkanen.

Les også

  1. Orkanen Ivan feier over Mexicogulfen

  2. Annan ber om hjelp til orkanområdene

  3. Norske studenter på Cuba slapp unna Ivan

&lt;b&gt;Hjem igjen. &lt;/b&gt;Innbyggerne på Vest-Cuba kunne i går vende tilbake til sine hus.