Israel varsler langvarig aksjon i Gaza

Til tross for fem dagers beleiring for å hindre palestinere i å skyte raketter inn i Israel, ble to nye raketter avfyrt fra Gaza i går.

Minst syv palestinere ble drept da de harde kampene fortsatte på den nordlige delen av Gazastripen i går.Dermed er antallet drepte palestinere i den fem dager lange israelske militæraksjonen nådd minst 63. Det er den blodigste aksjonen Israel har gjennomført på Gazastripen i løpet av den fire år lange palestinske intifadaen. Ifølge palestinske kilder er 38 av de drepte militante. Det betyr at 25 sivile er drept frem til i går.Og nå varsler den israelske forsvarssjefen at aksjonen kan bli langvarig.— Offensiven vil vare så lenge det er nødvendig. Soldatene er klare til å fortsette operasjonen ikke bare i dager, men i uker, sa Moshe Yaalon. Rundt 2000 israelske soldater med 200 panservogner er nå inne på den okkuperte Gazastripen. Yaalon kalte også militæraksjonen for en suksess.Israel sier hensikten med invasjonen er å stanse palestinere fra å skyte såkalte Qassam-raketter inn i Israel, men selv om de israelske soldatene nå har tatt en ni kilometer lang buffersone inne på Gazastripen, klarer de ikke å hindre Hamas-militante i å skyte rakettene. Flere raketter ble avfyrt i helgen, og i går ble to raketter skutt mot byen Sderot. En mann ble lettere såret.Onsdag ble to israelske småbarn drept av en Qassam-rakett.

15-årig jente drept

De blodige angrepene i går startet allerede før daggry da et israelsk helikopter skjøt to raketter mot fire militante palestinere i Beit Lahiya, en av to byer som nå er fullstendig lammet av den israelske militæroperasjonen. De fire skal ha forsøkt å plante en bombe da de ble truffet.Palestinske kilder identifiserte de fire som militante medlemmer av Hamas, blant dem Fares Masri, som var en lederfigur i den ekstreme bevegelsen. Han var bror til Hamas-talsmann Musher Masri, som kom for å identifisere liket. Også den svært tett befolkede Jabalya flyktningeleir ble beskutt fra luften, men det var i går kveld fortsatt ikke klart om noen var blitt drept i dette angrepet.Kort tid etter ble de to rakettene avfyrt fra Gazastripen mot Sderot.Men langt fra alle de drepte er militante palestinere. Ytterligere tre sivile ble drept i går, blant dem en 15 år gammel jente som ble skutt og drept mens hun var inne i familiens hus i Jabalya-leiren.

Svake reaksjoner

For Israel, som er vant til sterke reaksjoner fra verdenssamfunnet når det gjennomfører sine aksjoner dypt inne på okkupert palestinsk land, må stillheten som omgir den siste ukens aksjoner på Gazastripen fortone seg som en sterk kontrast.Riktignok har FNs generalsekretær Kofi Annan bedt Israel stanse sine dødelige raid på Gazastripen, og EU, Frankrike og USA har også kommet med kritikk, men ingen av reaksjonene har vært like kraftige som under tidligere aksjoner, selv om de har krevd langt færre menneskeliv.Norges utenriksminister Jan Petersen fordømte i går både de israelske militære aksjonene i Nord-Gaza, og de palestinske rakettene mot Israel.- Reaksjonene er svake når vi ser på omfanget av aksjonen. Jeg håper det internasjonale samfunnet vil heve røsten for å stanse denne opptrappingen, sier den palestinske ministeren Saeb Erekat.Spesielt i forhold til de sterke internasjonale reaksjonene som kom etter israelske aksjoner i Rafah i mai, er dagens svake stemmer en stor kontrast selv om FNs sikkerhetsråd drøftet krisen i natt norsk tid. - Jeg tror de denne gang forstår lidelsene til israelske sivile. Jeg tror bildene av babyene var nok til å få dem til å forstå, sier Gideon Meir i det israelske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået Reuters med henvisning til de to småbarna som ble drept av en Qassam-rakett sist onsdag.

<b>Begravet i går. </b>14 år gamle Nedal Madhon ble drept under de israelske angrepene i Gaza og ble begravet i flyktningeleiren Jabalia i går.