Føler seg uønsket hjemme i Chile

Jorge Escobar Diaz er flyktning i Norge og vil tilbake til Chile for å ta farvel med sin døende mor. Men han får ikke svar på søknad om innreise.

  • Forf>
  • <forf>arne Halvorsen <

I 11 år har chileneren Jorge Escobar Diaz (40) bodd i Norge. Han har norsk samboer og arbeider i Oslo kommune. For tiden arbeider han med rusmisbrukere på Gaustad i Oslo. I mars i år fikk han beskjed om at moren på 76 år har fått kreft. — Nå vet vi at kreften har spedd seg og at hun ikke har lenge igjen. Jeg har bare ett ønske, nemlig å dra hjem til Chile og se henne før hun dør, forteller Diaz til Aftenposten.

Terrorist.

Men det kan se ut til at chilenske myndigheter setter en stopper for at Jorge Escobar Diaz skal få ønsket oppfylt. De viser til dommen som han fikk i 1989. Da ble han arrestert av den tidligere diktator Augusto Pinochets sivile politi, torturert og dømt til 25 års fengsel for terrorisme.- Den norske ambassaden i Santiago og norsk LO arbeidet iherdig for å få meg fri. I 1994 fikk jeg visum til Norge som kvoteflyktning på humanitært grunnlag. Betingelsene de chilenske myndigheter satte, var at jeg dro i eksil uten muligheter for retur til Chile før i 2014. Da er nemlig dommen på 25 år sonet, forteller Diaz.

Brev til presidenten.

Det første Jorge Escobar Diaz gjorde da han fikk høre om morens sykdom, var å oppsøke den chilenske ambassaden i Oslo. - Ambassaden kunne ikke gjøre noe, men ba meg skaffe meg en advokat i Chile, sier han. I juni skrev han så brev til landets president Ricardo Lagos Escobar, til innenriksministeren og til justisministeren med bønn om hjelp. - Jeg fikk aldri svar på mine brev, men fikk beskjed om at saken må gå gjennom de rette statlige instanser. Jeg har skaffet meg en advokat i Santiago, som har sendt søknaden min til den lokale domstolen, men ikke noe skjer. Jeg begynner å bli forvilet, sier Diaz.

Geriljagruppe.

I 1973 overtok general Augusto Pinochet makten i Chile i et blodig militærkupp. I 17 år styrte han landet med jernhånd. I 1982 gikk Jorge Escobar Diaz inn i bygeriljagruppen Mapu i hovedstaden Santiago. - Det var en politisk og militær organisasjon som sloss mot Pinochet og regimet, forteller han.I 1989 ble Diaz arrestert av politiet etter at et av medlemmene hadde snakket under tortur. - Mapu var den siste geriljagruppen som sloss mot Pinochet. I dag er den oppløst, sier Jorge Escobar Diaz. Nå setter han sin lit til det chilenske demokratiet og rettsvesenet, som har forandret seg mye siden han ble dømt i 1989. - Jeg har kun én bønn. La meg få se min døende mor, sier han.

- Jeg er dømt etter en terroristlov som daværende diktator Augusto Pinochet innførte. Nå håper jeg chilenske myndigheter gir meg innreisetillatelse, forteller Jorge Escobar Diaz.