Dobbeltsmell for Trump i Alaska

Begge Trump-kandidatene tapte valget i den røde delstaten. På forhånd sa ekspresidenten: «Gjør enhver kandidat klar, bra eller dårlig, jeg bryr meg ikke, jeg støtter dem. Har du en puls, er jeg med deg!».

Flere Trump-støttede politikere mislykkes i årets mellomvalg i USA.

To republikanske kandidater fra Alaska, håndplukket av tidligere president Donald Trump, har tapt hvert sitt valg.

Tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin stilte til Representantenes hus fra hjemstaten Alaska, men ble slått av demokraten Mary Peltoa, melder amerikanske medier.

Republikanske Lisa Murkowski er gjenvalgt til Senatet for Alaska. Hun slo partifelle og Trump-lojalist Kelly Tshibaka.

Palin og Tshibaka føyer seg dermed inn i rekken av Trump-støttede politikere som har mislykkes i årets mellomvalg i USA. Trump har drevet valgkamp for begge.

Det har tatt lang tid å utrope vinnere i valgene i Alaska på grunn av delstatens valgsystem, der velgerne rangerer alle kandidatene etter hvem de foretrekker, skriver TV-kanalen NBC News.

Fikk ikke halvparten av stemmene

Resultatene av valget ble klart i natt. De viser at Palin kun tok 45 prosent av stemmene, mot Peltolas 54,9 prosent.

«FUN FACT: Mary Peltola har slått Sarah Palin TO GANGER i år. Jeg kan se valgnederlaget hennes fra huset mitt», skriver en ivrig valgentusiast på Twitter, som spiller på en gammel Palin-vits.

Peltola, som tilhører urfolksgruppen yupik, er både den første fra Alaskas urfolk til å sitte i Representantenes hus og den første kvinnen til å fylle plassen.

Hun er også den første demokraten i Huset fra Alaska siden 1972.

Mary Peltola ble først innvalgt i et spesialvalg i august for å fylle plassen til republikaneren Don Young, som døde i vår.

Valget i Alaska er ett av mange eksempler på at republikanerne har tapt valg der de hadde gode vinnersjanser. Her ved tidligere visepresidentkandidat, Sarah Palin.

Ville kvitte seg med Trump

Lisa Murkowski er den eneste av de sju republikanske senatorene som stemte for å dømme Trump i riksrettssaken mot ham etter Kongress-opprøret, som stilte til gjenvalg.

I tillegg til at hun stemte for riksrett, gjorde Murkowski det også klart etter kongresstormingen at hun mente Trump måtte gå.

I 2020, lenge før Tshibaka gikk inn i senatsvalget, kunngjorde Trump planer for en kampanje mot Murkowski etter at hun kritiserte ham: «Gjør enhver kandidat klar, bra eller dårlig, jeg bryr meg ikke, jeg støtter dem. Har du en puls, er jeg med deg!».

Trump støttet altså motstanderen, Kelly Tshibaka, som endte med 46,3 prosent av stemmene, mot Murkowskis 53,7. Etter første runde ledet Murkowski 43,3 mot 42,6. En demokrat tok tredjeplassen.

Trump-lojalist Kelly Tshibaka tapte mot Lisa Murkowski i senatsvalget.

Taper viktige posisjoner

Republikanerne har tatt et knapt flertall i Representantenes hus. Resultatet er likevel skuffende for partiet, som forventet å ta et mye større flertall i det mange spådde skulle bli et republikansk valgskred, eller en «rød bølge».

Kelly Tshibakas nederlag følger like etter andre store tap for republikanerne i senatsvalget. Blant de som ikke nådde opp er Blake Masters fra Arizona, Mehmet Oz fra Pennsylvania og Adam Laxalt fra Nevada, for å nevne noen.

Minst 14 av Trumps håndplukkede kandidater anslås å ha tapt valgene sine, ifølge tall fra ABC News. Kilder nær Trump beskriver ham som «illsint» etter at kandidater han tidligere har støttet, har begynt å tape eller underprestere.