Verden

Truer med nye angrep i ny video

Osama bin Laden dukket i kveld opp på TV-skjermen igjen etter et langt fravær. I en video vist på Al Jazeera fortalte han hvordan man "kan unngå et nytt Manhattan", samtidig som han truer med nye angrep.

 • Kurt Haugli

— Deres sikkerhet er ikke i hendene på Kerry, Bush eller Al Qaida. Deres sikkerhet tar dere i egne hender, sier bin Laden i videoopptaket som ble vist i kveld. Bin Laden kommer med direkte referanser til neste ukes presidentvalg i USA., og gjør det helt klart hva han mener om den sittende presidenten.

- Bush-regimet ligner et korrupt arabisk regime , sier bin Laden og anklager Bush-administrasjon for å ha forrådt det amerikanske folket. Samtidig kommer han med klare hentydninger til det kommende valget.

— Den beste måten å unngå en ny katastrofe er å ikke provosere arabisk sinne. Liberalere neglisjerer ikke sin sikkerhet i motsetning til Bush som sier at vi hater frihet, sier bin Laden i noe som kan tolkes som en direkte støtteerklæring til John Kerry. En støtte som Kerry i så fall gjerne skulle vært foruten. Bush har fremstilt Kerry som "myk" mot terrorisme, og er det noe Kerry ikke trenger i en sånn situasjon så er det støtte fra den største av alle terrorister.

Han antyder også at Bush reagerte sakte da World Trade Center ble angrepet 11. september 2001.

— Det falt oss ikke inn at øverstkommanderende i landet ville overlate 50.000 mennesker i tvillingtårnene til å stå overfor grusomhetene alene, fordi han mente det var viktigere å høre på et barn fortelle ham om sine geiter, sa bin Laden.

Det er første gang på over ett år at det dukker opp videoopptak av Al Qaida-lederen. Han har på seg det tradisjonelle hvite antrekket, og han står foran et brunt bakteppe mens han leser opp sin tale fra et manuskript. Al Jazeera har ikke opplyst noe om hvordan de har fått videobåndet med bin Laden i hus.

— Vi bestemte oss for å ødelegge tårnene i Amerika ut av frustrasjon over hva mange arabere ser på som Amerikas pro-israelske Midtøsten-politikk, sa bin Laden.

Dette var første gang at Osama bin Laden direkte innrømmer ansvar for 11. september. I videopptaket sier han at han kan fortelle amerikanerne hvordan de skal unngå "et nytt Manahattan" .

 1. Les også

  Utdrag av bin Ladens tale

 2. Les også

  Kerry: - Vil finne og drepe bin Laden

 3. Les også

  Tror bin Laden-video er ekte

 4. Les også

  Bush: - Lar oss ikke skremme av bin Laden

<b> Ny video. </b> Osama bin Laden dukket opp på TV-skjermen igjen fredag kveld. Foto: al jazeera

Flere artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  God journalistikk er farlig. Derfor kreves Al Jazeera stengt.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Han styrte store deler av Syria og Irak. Her er historien om den fotballgale IS-lederen.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Trump: Hamza bin Laden er død

 4. VERDEN
  Publisert:

  Al-Qaida i Jemen hevder å stå bak angrep på militærbase i USA

 5. VERDEN
  Publisert:

  Amerikanske medier: Hamza bin Laden er død

 6. VITEN
  Publisert:

  «Terrorisme er best forstått – og bekjempet – som væpnet propaganda»