Verste terror på 15 år i Jerusalem. Forsker frykter ny voldsspiral.

Lørdag var det en ny skyteepisode i Jerusalem. UD advarer norske borgere i Israel om situasjonen.

En av de skadede blir fraktet bort på båre etter angrepet i Jerusalem lørdag morgen.

Lørdag morgen var en far og hans sønn ute og gikk i gamlebyen i Jerusalem da de ble angrepet av en palestinsk tenåring med skytevåpen.

Både faren (47) og sønnen (22) ble skutt, før andre i følget deres skjøt tilbake mot den 13 år gamle gutten og klarte å nøytralisere ham, skriver avisen Haaretz.

Nå er alle tre innlagt på sykehus med skuddskader. 22-åringen er alvorlig skadet, men tilstanden skal være stabil. Israelske myndigheter kaller angrepet for terror.

Det fant sted dagen etter det alvorligste terrorangrepet i Jerusalem på 15 år. Fredag ble syv mennesker skutt og drept i et angrep i en synagoge i Øst-Jerusalem. Tre ble skadet.

Gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet.

Angrepet skjedde på den internasjonale holocaustdagen og én dag etter at israelske styrker hadde raidet en flyktningleir i byen Jenin på den palestinske Vestbredden. Ni palestinere ble skutt og drept i det israelske angrepet.

Israel hevder raidet hadde som mål å stanse et planlagt angrep.

UD: Forventer demonstrasjoner og opptøyer

Terroren og volden har opprørt både nasjonalt og internasjonalt. Den israelske hæren er satt i økt beredskap.

Lørdag innkalte statsminister Benjamin Netanyahu regjeringen til et møte.

– Israels svar på skytingen vil være sterkt, raskt og presis, uttalte han etterpå, ifølge Reuters.

Her hjemme har Utenriksdepartementet advart norske borgere om den forverrede sikkerhetssituasjonen.

– Det forventes demonstrasjoner og opptøyer på sjekkpunkter og veikryss, i bysentra på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, står det i meldingen.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fordømmer volden.

På Gaza-stripen har militante palestinere krevd revansj. De har avfyrt raketter mot Israel.

Israelsk politi sikrer området etter angrepet i Jerusalem lørdag morgen.
Palestinere feirer etter terroren ved synagogen fredag.

Vurderer situasjonen som veldig farlig

Prio-forsker og professor Hilde Henriksen Waage sier at hun vurderer situasjonen i Israel som veldig farlig. Hun peker på en kombinasjon av to faktorer.

  • Ytterliggående, militante palestinere som er lei, og som tar til våpen. I Nablus og Jenin på Vestbredden har det vært uro og bråk lenge. Der står ytterliggående grupper som Islamsk hellig krig sterkt.
  • Israels nye regjering som tiltrådte 29. desember. Der har det høyreekstreme partiet Jødisk makt flere sentrale statsråder. Waage trekker frem ministeren for nasjonal sikkerhet, Itamar Ben-Gvir. Han pleide å ha et bilde på veggen av terroristen Baruch Goldstein, som drepte 25 palestinere i en moské i 1994.

– Når slike som ham presser på for å føre en aggressiv politikk overfor palestinerne, blir det en farlig miks i den trykkokeren området allerede er, sier Waage.

– Det er nærmest sånn at man kan tro at dette kommer ut av kontroll.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at det israelske raidet i flyktningleiren i Jenin skjedde fredag 27. januar. Det riktige er at det skjedde torsdag 26. januar. Saken ble rettet søndag 29. januar 10.36.