Storbritannias statsminister kritiserer Roald Dahl-endringer

Storbritannias statsminister Rishi Sunak har meldt seg på i debatten om endringene i Roald Dahls bøker. Han synes ikke noe om oppdateringene.

Endringen i Roald Dahls barnebøker har vakt stor oppsikt og ført til en ny debatt om hvorvidt man kan endre i verkene til avdøde forfattere.

Det har vakt oppsikt at flere av norsk-britiske Roald Dahls tekster er redigert for å være mer tidsriktige og mindre støtende. Blant annet er beskrivelser av personers vekt og utseende endret.

Statsminister Sunak er av dem som ikke har noe til overs for at kjente barnebøker som «Heksene» og «Charlie og sjokoladefabrikken» får en delvis endret språkdrakt, melder BBC.

– Skjønnlitteraturen bør bevares, ikke pyntes på, sier en talsmann for statsministeren.

– Når det gjelder vår rike og varierte litteraturarv, er statsministeren enig med SVK i at vi ikke bør gobblefunke med ord, sier talsmannen. Gobblefunk er navnet på alle ordene Dahl fant opp til rollefiguren «SVK» – «Store Vennlige Kjempe» – i boken med samme tittel.

Forfatter Salman Rushdie er også blant dem som har reagert kraftig.

– Roald Dahl var ingen engel, men dette er absurd sensur. Forlaget og rettighetsforvalterne bør skamme seg, sier Rushdie.

Roald Dahl døde i 1990, og rettighetene til verkene hans forvaltes av Roald Dahl Story Company, som ble kjøpt opp av Netflix i 2021.