Var det denne ukrainske «kamikaze-dronen» som eksploderte over Kreml?

Russerne hevder to ukrainske droner forsøkte å bombe Kreml. Dersom dette stemmer, så er hovedmistenkte denne ukrainske dronen: UJ-22 Airborne.

UJ-22 Airborne-dronen avbildet på en flyplass i Kyiv-området 2. august i fjor.

Spekulasjonene går vilt etter at Kreml, den russiske presidentens kontorkompleks i Moskva, natt til onsdag angivelig ble angrepet med to ukrainske droner. Vladimir Putin bor i residensen Novo-Ogarjovo utenfor Moskva. Ofte tilbringer han også arbeidsdagene der.

Russerne hevder Ukraina står bak angrepet, noe den ukrainske presidenten har benektet. De påstår dette er noe russerne har iscenesatt for å rettferdiggjøre nye angrep på Ukraina.

Noen eksperter mener et slikt fingert angrep er usannsynlig. Angrepet avslører nemlig pinlige hull i det russiske luftforsvaret og forsvaret av Kreml.

Etter 14 måneder med bombing av Ukraina mangler ikke ukrainerne motivasjon for å slå tilbake. Og de har midlene.

Påstått ukrainsk angrep mot Kreml natt til onsdag Videoen skal vise et påstått ukrainsk angrep mot Kreml i Moskva. Videoen er ikke verifisert av Aftenposten, og angrepet er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Det kanskje mest sannsynlige angrepsvåpenet er dronen UJ-22 Airborne.

Dronen ble presentert for offentligheten for første gang i juni 2021. Det ser ut som en liten versjon av et vanlig propellfly. Men er altså ubemannet.

  • Det har en rekkevidde på 800 kilometer, ifølge produsenten Ukrjet. Moskva ligger 450 kilometer fra Ukraina, og er altså godt innenfor rekkevidde.
  • Flyet kan bære med seg små bomber. Eller det kan pakkes med opptil 20 kilo med sprengstoff.
  • Det kan fjernstyres i opptil 100 kilometer. En rute kan også forhåndsinnstilles slik at flyet styrer seg selv frem mot målet.
  • Dronen har kapasitet til å treffe mål selv når det møter systemer som forstyrrer GPS-signaler. Et slikt system finnes ved Kreml.

To ganger de siste to månedene skal UJ-22 Airborne ha nådd svært langt inn i Russland. Den siste gangen landet dronen mindre enn 15 kilometer nordøst for Kreml.

UJ-22 Airborn-dronen ble vist frem under en våpenmesse i Kyiv i juni 2021. Da ble det vist at den kunne bære med seg sprenglegemer.

Dette er de to hendelsene:

28. februar kræsjet en UJ-22 Airborn ved landsbyen Gubastovo 110 kilometer sørøst for Moskva, skriver The Guardian. Dronen traff noen trær og gikk i bakken 10 meter fra gjerdet rundt et av gassgiganten Gazproms anlegg, opplyste en talsperson for selskapet til russiske medier. Dronen ble omtalt som en kamikaze-drone.

Dronen ble filmet i snøen like ved et Gazprom-anlegg den 28. februar.

23. april kræsjlandet en UJ-22 Airborn i et skogområde i Bogorodskij-distriktet cirka 30 kilometer øst for Moskva, skriver Novaya Gazeta. Flyet hadde med seg 17 kilo sprengstoff, meldte russiske medier.

Dette skal være en UJ-22 Airborn som kræsjlandet utenfor Moskva den 23. april.

Disse to angrepene, og særlig det siste, viser at UJ-22 Airborne både er sendt langt inn i Russland og at det kan nå mål i den russiske hovedstaden.

Ukraina har utviklet langtrekkende droner, skriver Russland-eksperten Mark Galeotti i The Spectator. Nå kan de altså ha klart å treffe den russiske regjeringens maktsentrum, i en av verdens best beskyttede byer.

– Det krever dristighet, flaks og dyktighet, mener Galeotti. Han har skrevet flere bøker om Russland. Den siste handler om Vladimir Putins mange kriger.

GPS-jammerne ved Kreml er et mareritt for bilister som forsøker å finne veien i sentrum av Moskva, skriver Galeotti. Torsdag meldte bildelingstjenesten Citydrive om at GPS-jammingen har økt i omfang i byen etter nyheten om droneangrepene, ifølge nettstedet Fontanka.

Men UJ-22 Airborn skal altså ha et system som gjør at den likevel kan treffe målet sitt.

Allerede før de angivelige droneangrepene mot Kreml natt til onsdag var det omfattende GPS-jamming rundt Moskva. Dette kartet viser situasjonen 2. mai. De røde områdene angir steder med høy grad av forstyrrelse av PPS-signaler.