Verden

Politisk ryddesjau på Island

Alle skal være venner, elske hverandre og naturen. Samfunnet skal styres av de høyeste moralske prinsipper: Dette Utopia er hva de politiske partier under valgkampen kaller for et Nytt Island.

Nei til nye skatter, heter det på valgplakaten der noen har kommentert den politiske situasjonen ved å utstyre Selvstendighetspartiets leder med bind for øynene.
  • Magnus Gudmundsson

Partiene byr alle på sin egen versjon av denne utopien, men de er likevel enige om en ting: Det gamle og pinlige Island skal helst gå i glemmeboken så fort som mulig.

For første gang siden republikken ble opprettet i 1944 preges et valg til den lovgivende forsamling på Island av sjokkerende avsløringer av korrupsjon i en størrelsesorden som ikke tidligere er sett i et nordisk land i moderne tid.

Det var med en viss skepsis, men også med beundring, at omverdenen begynte å snakke om det islandske «økonomiske mirakel». Den lille øya var i ferd med å bli en økonomisk stormakt. Det så ut som en strålende suksess, inntil ballongen sprakk i oktober 2008. Suksessen viste seg å være en fasade, Potemkins kulisser*, basert i høy grad på løgn, svindel og bedrag. Island ble frarøvet både økonomi og omdømme, og ingen vet ennå hvordan eller når det ender.

Det er i stemmeurnene på lørdag at islendingene får lov til å vise hva de egentlig synes om den før så stolte «islandske modell». Det er likevel ikke finansmogulene som skal stå til ansvar nå, men det politiske system som gjorde det mulig for dem å opptre som de gjorde. Om det blir noen politisk storvask, vil vise seg når stemmene telles.

Pengegaver.

Det kan best sammenlignes med et større politisk jordskjelv, da det ble kjent nylig at Selvstendighetspartiet, Islands tradisjonelt største parti, tok imot store pengebeløp i hemmelighet i 2006 fra nettopp de personer som nå utropes til svindlere og landsforrædere. Det skjedde få dager før en ny lov trådte i kraft, som forbyr politiske partier å ta imot høyere pengebeløp enn 300000 islandske kroner (ca. 18000 norske kr.) fra en enkelt giver.

Partiet hadde mottatt cirka en million euro, hvorav mesteparten, 7-800000 euro, kom fra to nå sterkt beryktede givere som beskyldes for mange tvilsomme operasjoner. Få er i tvil om at det lukter av korrupsjon, og mistanken ble styrket da den nå avgåtte partileder og daværende statsminister Geir Haarde i forrige uke erkjente at det var han som bestemte at man skulle ta imot penger.

At Haarde personlig påtok seg hele ansvaret var meget beleilig, fordi han er ute av det politiske spillet. Han gikk av som partileder i januar, og stiller ikke opp som kandidat igjen på grunn av sykdom. Men da partiets nøkkelpersoner likevel viklet seg inn i selvmotsigelser, begynte tilhengerne å flykte.

Skadefroen ble raskt redusert hos motstanderne da det kom frem i forrige uke at også de andre partiene hadde mottatt penger fra de samme beryktede giverne, selv om beløpene var lavere.

Og mens tilhengerne flykter fra Selvstendighetspartiet, suser den sosialdemokratiske alliansen frem på meningsmålingene.

Bestikkelser.

Hva skulle finansfolkene ha for sin rundhåndethet – fred eller frynsegoder? I hvert fall har finansakrobatene hatt temmelig fritt spillerom uten politiske inngrep. Milliarder har forsvunnet fra landets fond og banker til ukjente skjulesteder i utlandet. Det er også blitt kjent at bankenes ledere og eiere har gitt seg selv og sine venner og familie store lån via forskjellige postkasseselskaper uten garantier.

Pengene ble senere brukt til å kjøpe aksjer i bankene, noe som skapte en falsk etterspørsel og falske markedspriser. Deretter solgte de til kunstig høye priser og rasket til seg pengene privat. Dette kan kun betegnes som svindel og bedrag à la Island. De politiske makthaverne gjorde ingenting, og ingen er blitt anklaget. Det politiske tilsynssystemet sov på vakt.

Blanke stemmer.

Valgdeltagelsen på Island er normalt opp imot 90 prosent. Men hvem vil islendingene stemme på i morgen? Mange velgere er frustrert over valgmulighetene, mens andre gleder seg til en ny venstreorientert maktblokk etter 18 år med uavbrutte regjeringsdannelser med det konservative Selvstendighetspartiet.

Det er også sterke indikasjoner på at flere enn noensinne vil stemme blankt. De har mistet tilliten til landets politiske system. For første gang vil også de blanke stemmesedlene telles separat. Flere enn noensinne sier også at de ikke vil la seg lokke til stemmelokalene.

Klikk på grafikken for større bilde.