Verden

Syv år har de brukt på å få ferdig handelsavtalen. Nå kan et lite parlament i Belgia velte alt på målstreken.

BRUSSEL (Aftenposten): Resten av EU legger et voldsomt press på den belgiske regionen Vallonia som blokkerer den nye handelsavtalen med Canada.

Canadas statsminister Justin Trudeau skal etter planen komme til Brussel neste uke for å signere den nye handelsavtalen. Først må imidlertid Tysklands Angela Merkel og de andre EU-lederne får med seg den belgiske regionen Vallonia.
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

«Hvis EU ikke engang klarer å undertegne en handelsavtale med Canada, hvem klarer de det med da?»

Det er spørsmålet mange diplomater og byråkrater i Brussel stilte seg før torsdagens toppmøte i Brussel.

– Canada er kanskje den mest likesinnede partneren vi har. EUs troverdighet som handelspartner står på spill, sier en høytstående EU-kilde til Aftenposten.

Forhandlingene om en frihandelsavtale (CETA) mellom EU og Canada ble formelt startet i 2009.

Planen var at avtalen endelig skulle undertegnes torsdag i neste uke på et møte med Canadas statsminister Justin Trudeau i Brussel, men det har vist seg å bli svært komplisert å få til.

 • «Turist, det er du som er terrorist». Spanjoler har fått nok av ferierende utlendinger.

3,5 mill. vs. 500 mill.

I Belgia må hele syv ulike forsamlinger av folkevalgte vende tommelen opp for avtalen før landets regjering kan gi sitt godkjenningsstempel. Det er parlamentet i den fransktalende regionen Vallonia som har sagt at de ikke går med på avtalen slik den ser ut nå. Fredag i forrige uke stemte de den ned med 46 mot 16 stemmer.

Begrunnelsen er blant annet at de frykter tap av arbeidsplasser som følge av konkurranse fra billige canadiske importartikler innen jordbruk og industri.

Dermed kan det lille parlamentet som representerer 3,6 millioner mennesker, risikere å velte en avtale som skal dekke EUs 507 millioner innbyggere.

– Europa er et kaos

EU-landenes ledere satt fredag formiddag i møter i Brussel der problemene rundt CETA var det viktigste temaet.

Håpet var at stats- og regjeringssjefene vil finne en løsning slik at avtalen kunne undertegnes i neste uke, men status er fortsatt at den vallonske forsamlingen nekter å skrive under.

– Vi må komme til enighet. Våre canadiske venner må vite om de kan booke billettene sine eller ikke, sier Cecilia Malmström, EUs svenske handelskommissær.

Politikerne i Vallonia er nå under et voldsomt press, men selv ikke et møte med president François Hollande i det franske presidentpalasset i forrige uke, har fått lederen i regionforsamlingen, Paul Magnette, til å vike.

Motstanden mot CETA har vært betydelig i flere land i Europa, men nå er det den belgiske regionen Vallonia som er største hinder.

Dersom EU ikke kan signere avtalen, kommer heller ikke Trudeau til Brussel i neste uke, er den klare beskjeden fra Canada. Å avlyse det lenge planlagte møtet vil bli sett på som ydmykende for Brussel, mener flere.

– Dette er skuffende. Det viser at Europa er et kaos, sier Jason Langrish, sjef i lobbyorganisasjonen Canada Europe Roundtable for Business, om situasjonen til avisen National Post.

Kan gjøre det vanskelig for britene

De store problemene med å få vedtatt CETA, viser med all tydelighet hvor vanskelig det vil bli å hale i land EUs andre store frihandelsprosjekt – avtalen mellom EU og USA (TTIP). TTIP-forhandlingene er allerede blitt erklært døde av ministre både i Frankrike og Tyskland.

Samtidig mener flere at CETA-problemene bør gjøre britene bekymret. En eventuell ny handelsavtale mellom EU og Storbritannia etter Brexit vil måtte gå gjennom den samme byråkratiske prosessen i alle medlemslandene – inkludert Belgias syv forsamlinger av folkevalgte.

– Hvis EU ikke klarer å vedta en handelsavtale med Canada, vil unionen trolig ikke være i en posisjon hvor de får igjennom en avtale med Storbritannia som er enda mer omfattende, skriver kommentator Wolfgang Munchau i Financial Times.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

 1. EU
 2. Canada
 3. Brussel
 4. USA
 5. Handel
 6. Brexit