Verden

Ny pyramide funnet i Egypt

Restene av en 3.700 år gammel pyramide er nylig oppdaget i Dahshur i Egypt. Foreløpige funn tyder på at det kan være gravkammeret til en dronning.

Pyramiden ligger om lag 30 km. sør for Kairo.
  • NTB
Arkeologer og forskere har nylig funnet ruinene av en pyramide bygget under det 13. dynastiet utenfor Kairo i Egypt. Dette er inngangspartiet.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Pyramiden fra det 13. dynastiet (fra rundt 1803 til 1649 fvt.) ble funnet i den kongelige nekropolen Dahshur, rundt 30 kilometer sør for Egypts hovedstad Kairo.

Det er blant annet funnet en blokk i alabaster, der ti vertikale linjer med hieroglyfer er gravert inn, opplyser en talsperson for Egypts antikvitetsdepartement.

Pyramide nummer 123

Flere dørbjelker i granitt og steinblokker er gravd fram, og arkeologene tror de kan være med på å gi informasjon om pyramidens indre struktur. Utgravningene er fortsatt i et tidlig stadium, og pyramidens størrelse er så langt ukjent.

– Alle delene av pyramiden som er oppdaget så langt er i veldig god stand, opplyser departementet.

Egypt kan så langt skilte med 123 pyramider, forteller den berømte arkeologen Zahi Hawass, som har vært minister for oldtidssaker og fortidsminner i Egypt. Ifølge Hawass tyder funnene i Dahshur så langt på at arkeologene har funnet gravkammeret til en tidligere dronning, som ble gravlagt i nærheten av mannen eller sønnen sin.

Les også

Bulldosere ødela 2300 år gammel mayapyramide

Hieroglyfer på en alabastblokk er funnet i det nye gravkammeret.

Leter etter navn

– Håpet er nå å finne en inngravering som kan avsløre identiteten til eieren av pyramiden. Det å finne navnet på en hittil ukjent dronning vil være et tillegg til historien, sier Hawass.

Pyramiden ligger i nærheten av Den bøyde pyramiden, hvor faraoen Sneferu ble funnet. Sneferus antatte sønn, Khufu – kanskje bedre kjent under sitt greske navn Kheops – satte i gang konstruksjonen av Kheopspyramiden, som er ett av antikkens sju underverker.

Les også

  1. Fysikere mener å ha funnet pyramide-svar

Les mer om

  1. Egypt
  2. Kairo
  3. Arkeologi