Verden

Politiet klarte ikke å beskytte innbyggerne under opptøyene i Stockholm. Nå tar de selvkritikk

Ledelsen i Stockholmspolitiet tar selvkritikk etter opptøyer i bydelen Rinkeby mandag kveld. Politiet var for svake og grep inn for sent, innrømmer politiledelsen etter massiv kritikk fra folk som ikke fikk hjelp.

Politiet i Stockholm tar selvkritikk etter at bråkmakere fikk overtaket i bydelen Rinkeby mandag kveld.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Politiet undersøker nå hva som gikk galt og hvorfor det tok flere timer før politiet senere på kvelden fikk kontroll. Ingen var innen tirsdag kveld pågrepet for vold eller hærverk. Mellom 30 og 50 ungdommer skal ha deltatt i bråket mandag kveld, ifølge politiet.

Tre skadet

Politiet skulle ved 20-tiden arrestere en mann som var ettersøkt for narkotikaforbrytelser, da bråket brøt ut.

Et femtitall ungdommer gikk til angrep på politiet, tente på biler, knuste og plyndret butikker og restauranter og en gjeng på femten personer gikk til angrep på en fotograf fra avisen DN. Mannen ble slått og sparket og fikk ingen hjelp da han ringte til politiet. To andre ble også skadet av bråkmakerne.

– Vi skal definitivt beskytte almenheten, har vi sviktet så må vi ta det inn over oss, sier politimester Jan Evensson i Stockholm til SVT.

Da ungdommer senere på kvelden kastet stein mot politiet, skjøt politiet med skarpe skudd tilbake i selvforsvar, men ingen skal ha blitt truffet.

  • Bakgrunn: Politiet i Stockholm avfyrte skudd mot steinkastende ungdommer i bydelen Rinkeby.

Politiet hadde tirsdag kveld samlet store politistyrker i bydelen, for å forhindre nytt bråk. - Vi har aldri hatt så store ressurser i Rinkeby som i dag, sier den lokale politisjefen Niclas Andersson til Aftonbladet.

Rinkeby er en bydel med særlig høy innvandrerandel, 15 kilometer fra Stockholm sentrum.

– Folk kunne ha dødd

– Folk kunne ha dødd, sier Chaima Hakam til DN. Sammen med mange andre gir hun uttrykk for sinne over at politiet ikke grep effektivt inn. Hun driver en liten butikk på Rinkeby torg og er forskrekket over at politiet overlot torget til bråkmakerne uten å foreta seg noe.

Da hun så at pressefotografen ble slått og sparket så han ble liggende blodig på bakken, løp hun til og skrek til ungdommene at de skulle slutte. Flere ringte til politiet om volden og hærverket som skjedde, men politiet holdt seg unna og ble lenge sittende i bilene sine, ifølge vitner.

Politiet i Stockholm har tirsdag sendt inn store forsterkninger til bydelen Rinkeby, for å hindre at bråket mandag kveld skal gjenta seg.

– Vi kan være selvkritiske, i blant tar det for lang tid for oss å få samlet ressursene, de finnes ikke tilstrekkelig på plass i området, sier politiets områdesjef Niclas Andersson til SVT.

– Butikker ble plyndret, men hvor var politiet. Folk ble mishandlet midt på torvet, men hvor var politiet, spør Hakam.

Bengi Yusma er innehaver av en pizzarestaurant og er like kritisk til at politiet var så passive.

– Alle her vil at politiet aksjoner mye hardere, for oss er det vanskelig å gjøre noe, sier Yusma til Dagens Nyheter. Han hadde stengt restauranten, men opplevde at noen hadde brutt seg inn, kastet kassaaparatet ut på torget og tømt kjøleskapet for drikke.

En rekke biler på påtent under bråket i bydelen Rinkeby mandag kveld.

– Noe slikt kunne aldri skje i Norge

– Noe slikt kunne aldri skje i Norge. Politiet der er mye strengere og foreldrene lar ikke sine barn være ute for å bråke, sier Hardi Kerim til DN. Han har nettopp begynt å arbeide i pizzarestauranten etter å ha bodd i Norge.

Også blant politifolk er det frustrasjon over at bråkmakerne mandag kveld hadde overtakt. Men få politifolk tør å ytre seg offentlig - politiledelsen har gått til det uvanlige skritt å bestemme at vanlige politifolk ikke skal uttale seg i saken, det er det toppledelsen som skal gjøre.

– Jeg synes at vi gjorde alt feil. Hvis vi går inn offensivt med det samme, rekker ikke bråkmakerne å forberede seg. Nå blir det isteden de som får makten, sier en av politifolkene anonymt til DN.

Bråket i Rinkeby har vakt stor oppmerksomhet i Sverige, også forsterket av president Trumps henvisning til problemene i Sverige.

Krav om mer politi, mer kameraovervåking og strengere straffer for bråkmakerne fremmes både av politikere og også på lederplass i de største avisene. - Send inn mer politi. Innbyggernes frihet må beskyttes, skriver en av Sveriges største aviser, Expressen, på lederplass.

Les mer om

  1. Dagens Nyheter
  2. Politiet