Facebook-sjefen har skrevet sitt eget manifest for å restarte globaliseringen
Mark Zuckerberg, grunnleggeren av Facebook, er bekymret over anti-globaliseringsbevegelsene og at stadig flere føler de er utenfor det gode selskap og lever i sin egen boble.
– Da jeg startet Facebook, var vårt mål om å koble sammen verden helt ukontroversielt. Det var som om det var en slags antagelse, et grunnsyn, folk hadde: For hvert år som går, så blir verden mer koblet sammen, og at det var i den retningen ting beveget seg. I dag er dette målet blitt mer kontroversielt, sier Zuckerberg i et intervju med BBC.
Facebook-sjefen har laget et eget manifest på 5500 ord: «Building Global Community» – det å bygge et globalt samfunn.
Det er et brev om Facebooks fremtid og om den globale økonomien, og Facebook-gründeren har lagt det ut på sin egen Facebook-side.
Striden rundt napalm-bildet viktig
I brevet er Zuckerberg opptatt av alt fra globaliseringen, utenforskapet, vår fellesskapsfølelse og vårt åndelige behov og kanskje mer opplagt: Utfordringer som gjerne knyttet til sosiale medier: Falske nyheter, polarisering og sensasjonslyst.
Men han kommer også inn på kontroversen rundt bildet fra Vietnam-krigen, jenta som flyktet fra napalmen, som Facebook sensurerte. Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen skrev brev til Zuckerberg for å få Facebook til å ta mer ansvar. Og Norges statsminister Erna Solberg var en av dem som protesterte mot sensuren av det prisbelønnede pressebildet.
- Husker du saken? Facebook snudde og lot folk publisere bildet.
I et intervju med New York Times beskrives denne saken som et vendepunkt for Zuckerberg, og at den viste hvor ineffektiv Facebooks kontrollpolitikk var globalt. Han innså at Facebook måtte endre seg, ifølge intervjuet.
– Jeg tror ikke at vi, her i California, vet best hvilke normer som skal gjelde i samfunnene rundt om i verden. På et tidspunkt må du få et mer dynamisk system der folk bare kan uttrykke seg, sier han til avisen.
Hva kan Facebook gjøre med falske nyheter?
Facebook er blitt anklaget for å gjøre for lite for å motvirke falske nyheter, som gjerne er blitt distribuert gjennom sosiale medier. Mange mener Facebook lar seg bruke som et redskap for ekstremister.
Facebook har snart 2 milliarder brukere i verden, som er innom det sosiale mediet hver måned.
– Nøyaktig og riktig informasjon er viktig. Vi vet at det er feilinformasjon og ren bløffing på Facebook. Vi er blitt bedre på å bekjempe dette, på samme måte som vi bekjemper spam, men vi har en jobb å gjøre her. Vi går frem forsiktig, fordi det er ikke alltid lett å se forskjell på ren bløff, satirer og meninger, sier Zuckerberg i et intervju med BBC.
Han gikk også konkret inn på hvordan han mener denne jobben best kan gjøres.
– Vårt fokus vil være mer å vise frem ulike meninger og ulik informasjon enn å forby feilinformasjon. Vi vil ha faktasjekkere for å finne ut om informasjonen er riktig.
Innrømmer negative sider ved Facebook
Zuckerberg innrømmer at sosiale medier kan bidra til å øke polariseringen, skape «filter bubbles» og ødelegge for en felles forståelse i samfunnet.
– Ting kan bli overforenklet, og vi kan få en for enkel oppfatning om komplekse og viktige temaer. Det er vårt ansvar å forsterke de gode virkningene med sosiale medier, og å dempe de negative virkningene, for å skape en felles forståelse.
Zuckerbergs brev handler ikke bare om hvordan selskapet Facebook skal utvikle seg. Det handler vel så mye om hvilken verden Facebook tror det kan være med på å skape.
Har klokkertro på globalisering
I brevet siterer Facebook-grunnleggeren Abraham Lincoln som snakket om å handle i takt – «in consert» og om «åndelige behov», det å bidra til samfunnet og at mange har mistet håpet for fremtiden.
– I et par tiår nå, kanskje lengre, har folk virkelig trodd på det at når verden knyttes tettere sammen, så skal alt bli bedre, sier Zuckerberg.
Og han tror at det virkelig blir sånn, på litt lengre sikt.
– Vi kan bygge den globale infrastrukturen sånn at det globale fellesskapet er et gode for alle.
Han innrømmer at det er virkninger av globaliseringen han ikke hadde tenkt gjennom, og at det har oppstått utfordringer han ikke har tatt med i sine vurderinger, men han er overbevist om at grunnideen om at det er bedre for menneskeheten å komme sammen enn å gå fra hverandre.
– Alle ulike institusjoner, enten det er myndighetene, non-profit-organisasjoner, eller bedrifter må gjøre sin del for å sørge for at det globale systemet legger til rette for muligheter for alle.
Vil at alle skal ta grep for å ikke havne utenfor
Zuckerberg sier at folk er blitt akterutseilt av den globale veksten og av globaliseringen, og at det har ført til at de distanserer seg fra en felles, sammenkoblet verden.
– Det sitter folk rundt omkring og føler at de er blitt akterutseilt av globaliseringen og av de hurtige endringene som har skjedd, og det er mange som derfor trekker seg tilbake og ikke vil være en del av det globale, sammenkoblede fellesskapet.
Zuckerberg referer dermed til det vi i Norge har kalt utenforskapet.
Han mener det er på tide at folk tar grep, og ikke blir sittende alene og være forbannet, men heller bygge sosial infrastruktur.
– Du må føle et behov selv for å være med på å bygge det samfunnet vi trenger på lang sikt, sier han.
– Da jeg startet Facebook, var vårt mål om å koble sammen verden helt ukontroversielt. Det var som om det var en slags antagelse, et grunnsyn, folk hadde: For hvert år som går, så blir verden mer koblet sammen, og at det var i den retningen ting beveget seg. I dag er dette målet blitt mer kontroversielt.
Vil ikke snakke om Trump
I intervjuet med BBC sier Zuckerberg at han vil at Facebook skal være en god samfunnsborger i det globale næringslivet – «good corporate citizen».
Mange mener Facebook-sjefen er mektigere enn enhver politiker – ettersom han kontrollerer så mye av det de fleste av oss – rundt omkring i hele verden – opplever hver dag.
Zuckerbergs brevet er politisk, men det har ingen referanser til Trump.
Zuckerberg fikk stor oppmerksomhet da han ikke deltok på en konferanse med lederne av verdens teknologiselskaper, en konferanse som Trump var vertskap for.
Når BBC spør om Zuckerberg føler at president Trump er enig i at det å bringe folk sammen og å koble sammen verden tettere vil føre til større fremskritt for verden, så ville ikke Facebook-sjefen svare.
– Jeg tror ikke jeg vil snakke om det direkte. Du kan snakke med Trump, du kan se på hva han har sagt for å få en følelse av hva han mener, sier Zuckerberg.
Han legger til:
– Folk ser på dette ut fra en eller to hendelser, og jeg tror virkelig at dette er en bredere trend. Jeg har snakket om dette lenge, siden før valgene både i Europa, Asia og USA.
Har ikke politiske ambisjoner – nå
Zuckerberg avstår fra å svare på om han har et ønske om å treffe Trump.
– Jeg vil ikke at dette skal handle om det. Jeg har virkelig ikke mye å si om det. Det vil trekke oppmerksomhet bort fra det som vi prøver å få til.
Det har vært spekulasjoner om Zuckerberg har politiske ambisjoner, og om han vil prøve å bli president i USA i 2020.
– Jeg går ikke inn i politikken nå, det er ikke planen. Det jeg virkelig bryr meg om er å koble verden sammen.
Globale utfordringer
– Mange av de utfordringene vi står overfor i dag er helt og fullt globale. Det å bekjempe klimaendringene, eller å få slutt på terrorisme eller pandemier, eller dersom en borgerkrig i et land fører til en flyktningkrise i mange omkringliggende land.
Facebook har også fått masse negativ oppmerksomhet om hvor mye, eller lite, skatt selskapet betaler, om de enorme overskuddene selskapet skaper i en verden der forskjellene øker.
– Det er mange områder vi må bli bedre på. Jeg setter pris på kritikken og tilbakemeldingene, og håper vi kan forbedre oss på dette.
Zuckerberg poengterte at han gir bort 99 prosent av verdiene av Facebook i den veldedige stiftelsen han og kona Priscilla Chan har opprettet. Aksjene er verdt 45 milliarder dollar.
– Jeg vil være et eksempel for gründere som vil bygge noe nytt i fremtiden, sånn at de også ser hvordan man kan gi noe tilbake til samfunnet og til verden. Jeg er virkelig opptatt av dette, og det er noe jeg kommer til å jobbe videre med, sier Zuckerberg.