Verden

Sverige legger om rutinene for alle nye asylsøkere

Sverige sliter med integreringen. I én kommune får asylsøkerne gratis busskort og rask språkhjelp. Et annet sted sitter de passive i flere måneder. Nå skal systemet legges om.

Migranter og svensker møtes nesten ikke, kommunen trenger en samtalekafé, mener integreringssekretær Ted Lundgren (t.h.) og den syriske flyktningen og tannlegen Reda Jamali i Ställdalen. Asylmottaket bak dem rommer 91 migranter. Hele tettstedet har drøyt 500 faste innbyggere.
 • Mona W. Claussen
  Mona W. Claussen
  Journalist

Ved asylmottaket i bygda Ställdalen står Ted Lundgren og er frustrert.

— Det er ironisk at det private engasjementet for integrasjon er såpass svakt på et sted som har så mange migranter i forhold til folketallet, sier han.

Små kommuner, mange migranter

Over halvparten av de tilsammen 75.000 asylsøkerne som ventes til Sverige i år, bosettes i små kommuner på landsbygda - som Ljusnarsberg, et par timers kjøring nordøst for Karlstad.

Noen kilometer utenfor kommunesenteret ligger Ställdalen. I det gamle gruvesamfunnets glansdager var det over 50 butikker her. Nå samles de knapt 540 fastboende om et asylmottak, en togperrong og en pizzakiosk.

På dette stedet utgjør migrantene 14 prosent av befolkningen, og Sverigedemokraterna fikk 36 prosent av stemmene i riksdagsvalget i fjor høst.

I kommunen som helhet er andelen migranter ti prosent, og SD fikk 24 prosent av stemmene i valget, altså godt over landsresultatet på 13 prosent.

- Minimalt engasjement

I veibanen utenfor asylmottaket er det spor av svidd gummi. Lokale ungdommers rånekjøring, konkluderer folk på stedet - asylsøkere har ikke råd til bil.

Kommunens integreringssekretær Ted Lundgren virker oppgitt. Han vil ikke kritisere kommunen, understreker han - den er fattig og leverer de tjenester den skal.

— Likevel er det en hel del som ikke fungerer med integreringen her. Det private engasjementet er minimalt, og det finnes få eller ingen etablerte kontaktpunkter mellom migranter og innfødte, sier han. Lundgren har forsøkt å starte en samtalekafé. Initiativet rant ut i sanden.

Les også: Norske kommuner sier ja til over 10.000 flyktninger

Reda Jamali fra den syriske byen Homs sier han kunne trenge en slik samtalekafé. Han er utdannet tannlege og lærer svensk mens han venter på godkjenning for å praktisere yrket sitt. Men det skorter på språktrening, de obligatoriske fire timene i uken er ikke nok.

— Det er vanskelig å finne svenske venner å snakke med, sier han, han kjenner ingen.

Låner svensker på biblioteket

30 mil lenger sør, i den tidligere festivalkommunen Hultsfred, er situasjonen ganske annerledes. Også her utgjør migrantene ti prosent av befolkningen, men apparatet rundt dem er større enn i Ljusnarsberg.

Migranter som ønsker kontakt, språktrening og kanskje vennskap, kan gå på biblioteket og låne seg en svenske. Ekteparet Ilham og Bassam Aldeek fra byen Deraa i Syria er blant dem som har slått til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hultsfreds integrasjonsleder Linda Åsard (t.v.) fikk ideen: La asylsøkere låne svensker på biblioteket. Dette har det syriske ekteparet Ilham og Bassam Aldeek benyttet seg av. Spesialpedagog Lizette Wästerlund samordner innsatsen for nyankomne gymnaselever.

— Det er viktig å kunne treffe noen og snakke om livet i Sverige, om jobben, om barnas skole, sier Bassam Aldeek.- I disse samtalene gis det endel nyttige tips - om vår svenske køkultur, for eksempel, eller om slikt som at man ikke setter seg ved siden av noen på bussen hvis det finnes ledige dobbeltseter, smiler kommunens integreringsleder Linda Åsard. Hun klekket bibliotek-ideen som nå plukkes opp av en rekke andre kommuner.

Gratis busskort, felles mosjon

Tilbudene er flere. I lavblokkområdet Stålhagen, der det bor 700 migranter, gir kommunen språkkurs lenge før retningslinjene krever det. Et annet sted i kommunen er det ildsjeler i Røde Kors som står for kursingen.

Den lokale mosjonsforeningen har tatt med seg de gedigne høyttalerne sine og lagt treningene til gressmatten i Stålhagen. Mange migranter, unger og voksne, er med når musikken dundrer mellom husveggene, enten nede på yogamattene eller stående i vinduene i bygningene omkring.

Alle lærere i kommunen videreutdannes for å kunne undervise barn med svensk som andrespråk. I hele fylket har asylsøkere gratis busskort.

I riksdagsvalget i fjor fikk Sverigedemokraterna nærmere 5 prosentpoeng høyere oppslutning i Hultsfred enn i landet som helhet. *

Linda Åsard betegner det lokale konfliktnivået som lavt.

— Jeg tror det skyldes at folk her har 25 års erfaring med å leve sammen med et stort antall migranter, sier Linda Åsard.

Ikke alle er enig med henne i at det går fint.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kioskeier Johan Waxegård (t.h.) og stamkunden Rodney Lundgren i Hultsfred mener innvandringen koster for mye.

— Mange mener presset på samfunnet er blitt for stort, og folk snakker mer åpent om det nå, etter at Sverigedemokraterna doblet oppslutningen, sier kioskeieren Johan Waxegård i Hultsfreds gågate.

Fremskynder innsatsen

Innvandringsdebatten toppet seg etter IKEA-drapene i Västerås i sommer, og frontene er steile. Samtidig jobber Migrationsverket (svensk UDI) med å legge om rutinene.

I dag sier de svenske reglene at språkundervisningen skal starte først idet en asylsøknad er innvilget. I Norge begynner 40 prosent av asylsøkerne på språkkurs før de har fått sitt svar fra UDI.

Les også: Østerrike skjerper grensekontrollen, milelange køer

Heretter skal alle svenske kommuner ligne litt mer på Hultsfred. Kurs i språk og samfunnslære skal settes inn før asylsakene er avgjort, det samme gjelder sysselsettingstiltakene. Migrationsverket vil dessuten ha organiserte møteplasser i alle kommuner. Ted Lundgren og Reda Jamali i Ljusnarsberg vil kanskje få sin samtalekafé.

Omleggingen starter i høst og skal være på plass i løpet av neste år.

***** I første versjon av artikkelen sto det at SDs oppslutning er lavere i Hultsfred enn i landet forøvrig. Her blandet vi kommune- og riksdagsvalg. Det riktige er at SD i riksdagsvalget fikk SD 17,59 prosent av stemmene i Hultsfred og 12,86 på landsbasis.

Les også

 1. KrF-lederen: Norge må fravike Dublin-avtalen for Syria-flyktningene

 2. EU-land ber om møte om flyktningkrisen

 3. Store kontraster i Europas vilje til å hjelpe

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa
 2. Svensk politikk
 3. Sverige