Verden

Usbekistans president er død

Usbekistans president Islam Karimov (78) er død, opplyser diplomatkilder til Reuters.

Usbekistans president Islam Karimov ble lørdag rammet av en hjerneblødning. Fredag døde han.
  • NTB

Byrået meldte fredag at opplysningene er bekreftet av tre diplomater som ikke ønsker å bli navngitt.

Tidligere på dagen opplyste Usbekistans regjering at Karimov var blitt dårligere, og at tilstanden hans var kritisk.

– Kjære landsmenn. Det er med tungt hjerte at vi må informere dere om at vår presidents helse er blitt kraftig forverret det siste døgnet, het det i en uttalelse fra regjeringen.

Ifølge Karimovs datter ble 78-åringen rammet av en hjerneblødning forrige helg. Det har gått rykter om at presidenten døde bare noen dager senere, men dette er ikke blitt bekreftet.

  • Allerede da han ble lagt startet slåssingen: Nå starter maktkampen

Ingen frie valg

Usbekistans mangeårige leder har vært kjent for å slå hardt ned på all opposisjon. Han har styrt Usbekistan siden Mikhail Gorbatsjov gjorde ham til leder for republikkens kommunistparti i 1989. I desember 1991, noen dager etter Sovjetunionens sammenbrudd, ble Karimov valgt til leder for den nye, uavhengige staten.

Siden da er det aldri blitt holdt et valg i Usbekistan som er blitt regnes som fritt og rettferdig av utenlandske observatører. USA mener fanger blir mishandlet og torturert i landets fengsler.

Forrige gang Karimov viste seg offentlig, var i midten av august. Usbekerne feiret sin uavhengighetsdag torsdag, og det har vært ventet at regjeringen ville vente med å offentliggjøre eventuelle dårlige nyheter om presidentens helse til feiringen var over.

– Slåssing i maktens korridorer

Etter at presidentens helse ble dårligere, har det oppstått bekymring for maktkamper og politisk ustabilitet når en ny leder må utpekes.

– I maktens korridorer har de allerede startet slåssingen, sa analytikeren Kamoliddin Rabbimov til nyhetsbyrået AFP nylig.

Han tror imidlertid den sittende eliten i landet vil forsøke å få til en noenlunde stabil overgangsperiode.

Statsminister Sjavkat Mirzijojev og visestatsminister Rustam Azimov er begge blitt nevnt som mulige arvtakere etter Karimov.

Det ble også tidligere hans eldste datter Gulnara – helt til hun på spektakulært vis havnet i unåde da hun kritiserte ledende tjenestemenn og familiemedlemmer på Twitter.

Usbekistan er med sine knappe 30 millioner mennesker den mest folkerike av de tidligere sovjetrepublikkene i Sentral-Asia. Landet regnes som ett av de mest autoritære av de gamle sovjetstatene. (NTB)

  • I denne utenriks-podcasten diskuterer Aftenpostens tidligere og nåværende Moskva-korrespondent tilstanden i Usbekistan. Hvor korrupt er landet der Telenor har vært inne? Hør Halvor Tjønn og Per Anders Johansen her:

Les mer om

  1. Usbekistan