Verden

Heltenes helvete

I ett år har 2500 kung fu-elever sittet innesperret på en militærleir utenfor Beijing mens de har forberedt seg til OLs åpningsshow. Leveforholdene i leiren er begredelige. – De fikk ikke engang nok mat, sier treneren deres.

Li Ziqiang (26) er trener for 40 av de 2500 kung-fu-studentene som trollbandt verden under OLs åpningsseremoni. Her viser han frem en av sovesalene der studentenehar bodd det siste året.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Denne reportasjen er fra 2008. I forbindelse med nyheten om at Kina blir vertskap for OL i 2022 har Aftenposten valgt å publisere reportasjen på nytt.

En hel verden lot seg fortrylle av OLs åpningsseremoni forrige fredag. Blant de mest spektakulære innslagene under åpningsseremonien var kampsportoppvisningen som ble gjennomført av 2008 studenter fra det berømte Shaolinsenteret i Henan-provinsen.

Med koordinerte bevegelser introduserte de oss alle for kung fu-avarten tai chi – en svært populær avkoblingsøvelse for mange kinesere. Men det mesterlige og velkoordinerte showet kostet mange av utøverne dyrt, både de som var med på åpningen og reservene som ikke fikk ta del i den

Mange av kampsportstudentene føler seg misbrukt og tilsidesatt av OL-arrangørene.

Stappfulle sovesaler

50 sover sammen. Det er over 70 kilometer fra OL-arenaen «Fugleredet» til militærleiren der kung fu-utøverne har oppholdt seg det siste året. Her har de spist, sovet og tilbrakt all sin tid. Å bevege seg utenfor det lille området utenfor bygningene de bor i, er strengt forbudt. Sovesalene er stappfulle av senger. Mellom 30 og 50 elever i slutten av tenårene har tilbrakt nettene på hvert rom. Det finnes kun noen få dusjer som fungerer, og toalettforholdene er mildt sagt elendige. Om vinteren har det vært iskaldt, og om sommeren plages de av varme og mygg.

— Etter veldig mange klager installerte de til slutt luftavkjølingsanlegg i rommene. Men de var så gamle at de fleste ikke fungerte, sier en av elevene.

Får bare ris

Av de 2500 kung fu-elevene som var her under åpningen, er de aller fleste blitt sendt hjem. De få som er igjen for å forberede seg til avslutningsshowet, er svært sinte over behandlingen de har fått av OL-arrangørene.

— Det verste er maten. Vi har fått de samme to rettene til middag hver dag i et år. Av og til har det ikke vært nok mat til alle. De som kommer sist til bordet, har ikke fått noe å spise, sier en elev.

Han legger til at han «får lyst til å kaste opp» når maten blir servert.

— Vi får aldri nudler eller dumplings (hveteboller med kjøtt og grønnsaker i, red.anm.). Alt vi får, er ris, sier han.

En annen elev beskriver skuffelsen som møtte ham da han kom til Beijing for et år siden:

— Vi var så stolte over å bli valgt til å være med. Alle hadde store drømmer om hva vi skulle gjøre, hva vi skulle se, hvordan vi skulle bli store stjerner. Men ingen av oss har fått sett noe annet enn militærleiren. Nå drømmer vi bare om å reise hjem, sier han.

51 timer på stadion

Forholdene har vært så ille at treneren deres, kung fu-mesteren Liu Haike, har sendt inn en rekke klager til OL-arrangørene. Klagene hjalp, iallfall til en viss grad.

— Til slutt fikk elevene nok mat, selv om den er svært ensformig, sier han.

Liu beskriver presset fra arrangørene som ekstremt stort. Alt måtte være perfekt. Dermed ble elevene tvunget til å trene så mye som 16 timer om dagen.

— Men det verste var under generalprøven til åpningen. Da måtte elevene være på stadion i 51 timer. De fikk nesten ikke mat. Det var ingen steder å sove. Noen klarte å sove litt på stolene, men det var ikke snakk om mer enn maks to timer tilsammen, sier Liu.

Ingen betaling

Han legger til at flere av elevene har fått heteslag i den høye varmen, men at de er såpass godt trent at de fleste har kommet seg relativt raskt. Liu sier at han har syntes veldig synd på elevene sine og den dårlige behandlingen de har fått.

— Men arrangørene har lovet dem et OL-sertifikat som bevis på at de var med og som takk for innsatsen. Betaling får de ikke. Likevel tror jeg de fleste vil synes at det var fint å stille opp for OL og landet sitt på denne måten, sier Liu Haike.