Hundrevis tok avskjed med den russiske høyrenasjonalisten Darja Dugina

Den russiske høyrenasjonalisten Darja Dugina, som ble drept av en bilbombe i helgen, ble tirsdag stedt til hvile i Moskva.

Den høyrenasjonalistiske russiske filosofen Aleksandr Dugin (t.v.) på seremonien for datteren Darja Dugina i Moskva.

Hundrevis av sørgende var til stede på en minneseremoni i TV-huset Ostankino i Moskva, der 29-åringen lå i åpen kiste.

– Hun døde for folket, for Russland, i første linje. Første linje, det er her, sa faren Aleksandr Dugin da han innledet seremonien.

Dugin er en høyrenasjonalistisk akademiker som regnes som en viktig inspirasjonskilde for president Vladimir Putin. Datteren støttet i likhet med sin far helhjertet opp om Russlands krig mot Ukraina. Hun jobbet som journalist for statskontrollerte russiske TV-kanaler og var et kjent fjes for russere flest.

29-åringen hadde deltatt på en festival sammen med faren og var på vei hjem i farens bil da bomben gikk av lørdag kveld. Det spekuleres derfor på om Dugin var det egentlige målet for attentatet.

Fra minnestunden til Darja Dugina tirsdag.

Brukes i russisk propaganda

En av de ledende propagandistene i Russland, Dmitrij Kiseljov, skyldte på Nato.

Han hevdet at Duginas «blod er på hendene til Kyiv-regimet og NATO-blokken».

Kiseljov mente hennes dødsfall burde brukes til «kompromissløs denazifisering og demilitarisering av Ukraina».

Andre Kreml-politikere som Sergej Baburin skyldte også på «demoniske Vesten», ifølge russiske medier.

– Russland kjemper mot global ondskap.

En av oligarkene som har spilt en viktig rolle i den russiske krigføringen i Ukraina frem til invasjonen, satt ved siden av foreldrene. Konstantin Malofejev leder det ultrapatriotiske TV-kanalen Tsargrad, som i flere år kjempet for en fullskala invasjon av Ukraina.

Hellig krig mot vesten

– Djevelen er overalt, sa Dugin da han holdt tale på den nasjonalistiske festivalen noen timer før datteren ble drept.

Dugin mener Russlands krig i Ukraina er en krig mot Vesten, som han mener representerer anti-krist. Han har tidligere tatt til orde for at alle ukrainere som prøver å stoppe Russland, må drepes.

– Dette er en krig mellom lyset og mørket, mellom Gud og hans fiender, sa Dugin.

Rask «oppklaring»

Russland hevder at ukrainske agenter sto bak drapet, en påstand som avvises av ukrainske myndigheter.

Russiske myndigheter var raskt ute med en rekke detaljer om hvem som sto bak, og en navngitt kvinne anklages for drapet, noe som er uvanlig så kort tid etter et attentat.

En tidligere russisk politiker som nå bor i Ukraina, har hevdet at en undergrunnsgruppe i Russland utførte attentatet, og at den kommer til å utføre flere aksjoner i tiden som kommer. Heller ikke denne påstanden er dokumentert.

FSB har imidlertid ikke forklart hvordan den påståtte gjerningskvinnen kunne være overvåket av russisk etterretningstjeneste – og samtidig slippe inn i Russland, utføre et attentat og deretter forlate landet.

FSB har heller ikke svart på hvorfor alle sikkerhetsvaktene ved festivalen ble tatt vekk, og hvorfor overvåkingskameraer var slått av.