Verden

Frontkjempere til sak mot filmskaper

Tidligere SS-offiser Fredrik Jensen hevder de er svindlet for 600.000 kroner.

I dag lever Fredrik Jensen og hans svenske kone Karin (begge 86 år) stille og tilbaketrukket i luksuriøse omgivelser i Estepona, like ved Marbella, på den spanske Solkysten.
  • Hilde Harbo
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Les Kvalheims tilsvar her

Filmskaperen Geir Ove Kvalheim avviser beskyldninger om at han har svindlet norske frontkjempere under dekke av å lage en dokumentar om deres versjon av krigshistorien. Tirsdag ble det kjent at tysk politi

Les også

Tysk politi: Nordmann skjulte "Doktor død"

. Jensen fremsetter påstandene om Kvalheims angivelige svindel da Aftenposten møter ham i hans hjem i Spania.

Avviser beskyldningene

I følge Jensen skal Kvalheim også ha «lånt» verdifulle gjenstander og dokumenter fra krigens dager av frontkjempere. Disse gjenstandene skal ikke ha blitt tilbakelevert, og noen skal angivelig ha blitt solgt til samlere. Jensen sier også at Kvalheim hevdet at han hadde en avtale først med NRK Brennpunkt og deretter TV2 om visning av dokumentaren. Slike avtaler har aldri eksistert. Kvalheim avviser alle beskyldninger om å ha gjort noe galt, men gir innbyrdes motstridende og unnvikende svar på mange av Aftenpostens spørsmål.

— Sjarmerende svindler

Han sier også at han ikke godtar premissene for våre spørsmål, og hevder at Aftenposten går Jensens ærend. Aftenposten har vært i kontakt med en rekke kilder som bekrefter hele eller deler av Jensens fremstilling av saken, deriblant krigsforfatteren Egil Ulateig. Han kjenner Jensen godt, og har møtt Kvalheim sammen med frontkjemperne. – Jeg advarte Jensen tidlig om at Kvalheim var en sjarmerende svindler, etter å ha sjekket med sentrale ledere i både NRK og TV2. De avviste at det forelå noen avtale med Kvalheim, og sa at hans prosjekt var ukjent for dem, sier Ulateig.

NRK kjenner ikke brev

«NRK-brev». Jensens advokat, Ole Johan Prytz, opplyser at Jensen har vist ham et brev som var utstyrt og signert på en måte som om det skulle komme fra NRK: – Ifølge Jensen vedstår NRK seg ikke dette brevet. Prytz vil ikke påstå at brevet er et falsum produsert av Kvalheim, men sier at han betviler at Kvalheim har hatt noen avtale med NRK. Prytz opplyser at han har sett Jensens gjeldsbrev undertegnet av Kvalheim, og at han anser dette som sikre krav som er forfalt.

-Lånte ut penger

Advokaten opplyser videre at han ikke har fått svar på en rekke brev til Kvalheim der han ber ham redegjøre for penger han har mottatt fra Jensen, og hvilke avtaler han skal ha hatt med NRK. Kvalheim benekter å ha mottatt noen slike brev. – Kvalheim klarte på en intelligent måte å innynde seg i det gamle frontkjempermiljøet, sier Jensen, som i august 2000 lånte Kvalheim 200.000 kroner. Han viser Aftenposten dokumentasjonen på lånet, og forteller at minst fem andre frontkjempere også bidro.

Avviser gjeldsbrev

– Det dreier seg om minst 600.000 kroner i lån som skulle være et slags forskudd for å få i gang produksjonen av dokumentaren. Vi har aldri sett snurten av filmen, sier Jensen, som mener Kvalheim grovt har utnyttet en gruppe som er blitt stemplet som landssvikere og som ble forespeilet å få komme frem med sitt syn. – Nå har vi gitt opp prosjektet og innsett av vi har blitt lurt. Men jeg vil forfølge saken rettslig, sier Jensen. Kvalheim benekter at han har mottatt penger av Jensen, og antyder at gjeldsbrevet er en fiktiv avtale for å gi Jensen inntrykk av at han hadde kontroll på ham som filmskaper.

Mottok penger

– Har du mottatt penger av andre frontkjempere? – Jensen og jeg mottok penger av andre – jeg kan ikke kommentere hvem eller hvor mye. Dette er spørsmål som det ikke er mulig å svare enkelt på, sier Kvalheim. I en e-post til Aftenposten skriver han at han godtok en del krav Jensen hadde for å gjøre Jensen tilsynelatende «delaktig» i arbeidet og for «å komme inn under huden på et ellers hermetisk lukket miljø».

«Jødehater»

«Som en del av denne prosessen godtok vi angivelig at flere skulle kunne være med på å dekke kostnadene ved «innhenting av informasjon» som vi deretter sto fritt til å bruke etter egen vurdering. Under dette dekket (...) har vi tatt en del grep som for andre kan virke kritikkverdige, men som for oss var tvingende nødvendig for å kunne komme inn i dette miljøet». Kvalheim utdyper ikke hvilke «grep» det er snakk om, men skriver videre at «Fredrik Jensen har selv overtatt alle disse midlene, og de har aldri vært brukt av meg eller noen av mine medarbeidere.» – Jeg sitter på 80 timer med videoråmateriale som viser at Jensen er stornazist og jødehater. Han er nå livredd for at jeg skal avsløre ham og hans nettverk, og derfor forsøker han å ødelegge min troverdighet, sier Kvalheim.

Les også

Tysk politi: Nordmann skjulte "Doktor død"