Ukrainsk guvernør: 60 drept i russisk angrep mot skolebygg

Rundt 60 mennesker er drept i et russisk angrep mot en skole som ble brukt som tilfluktsrom i Luhansk øst i Ukraina, oppgir en ukrainsk guvernør. Britenes utenriksminister lover at Putin skal stilles til ansvar.

Redningsarbeidere hjelper en mann ut av ruinene etter angrepet.

Skolebygget ligger i landsbyen Bilohorivka, og kjelleren ble ifølge Serhij Hajdaj brukt som tilfluktsrom av om lag 90 mennesker. Han er guvernør og leder for den militære administrasjonen i Luhansk, som ligger øst i Ukraina.

Søndag morgen var to døde personer trukket ut av ruinene. I alt 27 personer er ifølge guvernøren reddet ut i live, og sju av dem er såret, sier Hajdaj.

– Trolig er alle de 60 menneskene som fortsatt er under ruinene av huset, døde, skriver han på Telegram.

Hajdaj har også publisert en video på Twitter av en sammenrast bygning der det brenner i ruinene.

Angrepet skal ha skjedd lørdag kveld. Redningsarbeidet skal ha blitt avbrutt natt til søndag, men ble gjenopptatt søndag morgen. Aftenposten har verifisert videobilder som viser at den ødelagte bygningen sammenfaller i utseende med andre bilder av skolebygningen i Bilohorivka.

Bygningen var fullstendig ødelagt etter angrepet.

Det russiske forsvarsdepartementet har ikke svart på spørsmål om den påståtte bombingen, skriver Reuters.

– Russisk fly slapp bombe

Ifølge guvernøren hadde landsbyboere søkt dekning i skolen etter at en annen bygning som ble brukt som tilfluktsrom, ble ødelagt. Skolen skal da ha vært det eneste stedet der folk kunne søke dekning.

– Nesten hele landsbyen hadde søkt tilflukt, alle som ikke var evakuert, sier Hajdaj til CNN.

Han hevder at et russisk fly slapp en bombe på skolen.

Det foregår harde kamper i Luhansk, som er ett av fylkene som russiskvennlige separatister har hatt delvis kontroll over siden 2014.

Bilohorivka ligger rundt 10 kilometer vest for Lysytsjansk, som er under kraftige russiske angrep. Etter flere dager uten særlig fremgang, har russiske styrker nå hatt noe fremgang i Donbas-regionen helt øst i Ukraina, opplyser ukrainske kilder.

Britisk utenriksminister fordømmer

Den britiske utenriksministeren Liz Truss fordømmer på det sterkeste angrepet.

Liz Truss er britenes utenriksminister.

– Forferdet over Russlands siste angrep på en skole i Luhansk-regionen, som førte til at uskyldige mennesker som hadde søkt tilflukt fra russisk bombardement, døde. Målrettede angrep på sivile og sivil infrastruktur er krigsforbrytelser, skriver Truss på Twitter.

– Vi vil sørge for at Putins regime stilles til ansvar, skriver hun videre.

– Russerne rykker frem

– I retning Lyman har fienden erobret den nordlige kanten av Sjandrigolove etter angrep, skriver den ukrainske generalstaben i en situasjonsrapport søndag.

Sjandrigolove ligger rundt 20 kilometer fra storbyen Slavjansk, som er et mål for de russiske invasjonsstyrkene. I rapporten står det også at russiske styrker fortsetter angrepene i retning av Sievjerodonetsk og Avdijivka.

Etter over to måneder med kamper har russiske styrker kontroll over den lille byen Popasna. De ukrainske styrkene har forflyttet seg til stillinger rett utenfor byen.

Guvernør Serhij Hajdaj i Luhansk-regionen sier ifølge nyhetsbyrået UNIAN at det er harde kamper ved forstaden Vojevodivka utenfor storbyen Sievjerodonetsk. Samtidig meldes det at russiske styrker er på defensiven ved storbyen Kharkiv lenger nord.

De kraftige russiske angrepene fortsetter også mot stålverket Azovstal i Mariupol, der de gjenværende ukrainske styrkene har forskanset seg.