Verden

Artillerikrigen i Donbas: – Kun en idiot ville ikke vært redd

BAKHMUT/DNIPRO, UKRAINA (Aftenposten): Politikere og militære eksperter kaller det en artilleriduell. De som har sett grusomhetene, bruker helt andre ord for å beskrive kampene som vil avgjøre krigen.

  • Gina Grieg Riisnæs
    Korrespondent i Øst-Europa

Da Alina Karkahova snakket med ektemannen Sergej over telefonen 27. april, avsluttet han samtalen med de samme ordene han alltid gjorde når han var ved fronten:

«Farvel, min kjæreste. Jeg skulle sånn ønske at vi fikk mer tid sammen.»

Hun regnet med at han som vanlig skulle ringe tilbake senere samme dag. I stedet var det en av medsoldatene hans som slo på tråden. Sergej hadde blitt drept av russisk artilleri.

Da hun så liket hans, var ansiktet så ødelagt at det ikke var mulig å kjenne ham igjen, forteller hun til Aftenposten på kirkegården i Dnipro. I stedet måtte hun identifisere kroppen hans, sier hun og legger røde roser på graven hans.

260 kilometer lenger øst, trekker den enøyde soldaten et skjelvende pust. Glassøyet hans stirrer tomt ut i luften.

– Jeg mistet nettopp folk, sier han før han snur ryggen til.

Å si at det er trykket stemning ved militærsykehuset i Bakhmut helt øst i Ukraina, er en underdrivelse. Byen ligger én mil fra fronten.

Soldatene vi møter, har nettopp båret inn sine sårede medsoldater. Nå tar de en sjelden pustepause i bilen. Den enøyde soldaten og kollegene hans vet at det kun er flaks som gjorde at de ikke selv måtte lappes sammen.

Eller kjøres til gravene i Dnipro som allerede er gravd ut, klare til å ta dem imot.

Les hele saken med abonnement